Terima kasih kepada yang sudi follow....

Monday, December 31, 2012

Tempahan Apam Polkadots

Assalamualaikum...


Update tempahan apam polkadots yang ditempah oleh Anje untuk pagi ni.  Aritu pun Anje ada tempah juga apam polkadots ni masa sama hari aku buat tempahan cupcake & sirih junjung dulu.. Terima kasih Anje rajin menempah dengan akak... 


Selalu ku gunakan warna2 pastel aje buat apam ni.. maklumlah tukang buat ni memang berhati lembut..  Teringin pulak bermain dengan warna2 terang/garang... hehe... Nampak lebih menyerlah gitu.. tapi tukang buat maintain lembut... tak garang pun.. hehehe..

100 pcs apam poldakots untuk Anje.. TQ Anje... 


Jumpa lagi & Selamat Tahun Baru 2013 buat semua...

Lemak Rebung Rencah Bilis

Assalamualaikum & salam sejahtera...


Hari ni merupakan hari terakhir kita berada dalam tahun 2012... Selamat tinggal 2012 yang penuh suka & duka buat kami yang tak mungkin dapat dilupakan... Semoga tahun 2013 menjanjikan kebahagiaan & kejayaan buat kami sekeluarga.. amin..

Oklah hari ni MaDiHaA kerja separuh hari.  Sama seperti tahun2 yang lepas setiap kali 'new year eve' big boss memang bagi free half day & kalau boss ada ekstra baik hati... dia akan belanja lunch juga.. hehe... Alhamdulillah ler kan ada orang nak belanja lunch.  Bukan senang nak merasa makan kat hotel/restoren2 mahal ni kan.. so pagi ni takleh ambil sarapan berat... kosongkan perut untuk free lunch.. kekekeke... dasar kuat makan kan? heeee...

Oklah... pagi ni kongsi resepi lauk kampong jelah ye... Lemak Rebung Rencah Bilis je sebab takde stok perut so MaDiHaA masak jelah rebung kosong pastu blend sekali bawang lada dengan ikan bilis.  Layan jerrr.... asal ada ikan masin memang ngam sangatlah!



Lemak Rebung Rencah Bilis
Resepi : MaDiHaA aka Ratna

Bahan2
700 gm rebung jeruk (MaDiHaA guna rebung yg panjang2 tu.. so kena hiris2 sendiri) 
2 btg serai ~ ketuk
serbuk perasa & garam
sebiji kelapa di ambil santan secukupnya
Bahan ditumbuk/kisar halus
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
15 ~ 20 biji cili padi (ikut kepedasan yg anda suka) 

2 inci kunyit hidup ~ tumbuk halus 
sejemput ikan bilis ~ dibersihkan
 
Cara memasak
1) Rebung direndam dengan air bersih beberapa jam untuk mengurangkan rasa masam & bau. Toskan. 
2) Jerang santan bersama bahan2 tumbuk, serai & garam. Kacau2 sentiasa.
3) Bila mendidih.. masukkan rebung & serbuk perasa.
4) Biarkan mendidih sambil dikacau2 selalu agak tidak membuak.
5) Rasakan garamnya & bolehlah dihidangkan.
Selamat memasak!

Friday, December 28, 2012

DC ~ Derhaka Crepe!


Assalamualaikum & salam sejahtera buat semua...

Hari ini merupakan Jumaat terakhir di tahun 2012 & hanya tinggal kira2 3 hari saja lagi kita akan menyambut tahun baru 2013.  Kalau dulu2 masa baru kawin (tahun 1999) selalu dok berdoa moga cepat2 dapat baby sebab nak lahirkan anak pada tahun 2000. Sebabnya sangat teruja bila nak masuk Y2K tu kan.. lagipun kalau anak lahir tahun 2000 nanti senang nak kira umur anak hehe.... masuk tahun 2001 anak umur setahun & begitulah seterusnya.  Tak sangka now dah nak masuk tahun 2013 bermakna anak sulung pun dah nak masuk umur 13 tahun... cepatnya masa berlalu kan?  Dah besar dah anak dara ku itu... 12 tahun suka duka bersama dengannya.. macam2 kerenah juga & selalu jugalah gaduh2 manja hehehe... tapi tulah.. walaupun pening dengan macam2 kerenah anak2 ni.. bila nak berpisah buat sementara tu hati tetap terasa sayu.. alahaiii.. dah mulalah tu... hehehe..... 

Ok ok.. jangan dok layan sangat perasaan tu kan.. sila cekalkan hati mu wahai ibu... Ok hari ni saja nak tunjuk hasil DC atau Derhaka Crepe yang ku buat baru2 ni.. hehehe... ye betul DC tu Durian Crepe! Tapi ini DC versi derhaka dari MaDiHaA sebab tulah tak berapa cantik hasilnya... haa.. sapa suruh derhaka.. hehe.. Yang sebenarnya bukan saja2 nak derhaka.. tapi derhaka yang tak diniatkan atau tak disengajakan gitu.  Memang dah pasang angan2 nak buat DC ni walaupun aku bukan penggemar tegar durian.  Tapi batasan masa sering menghalang walaupun stok durian memang boleh dikatakan berbakul2 ambil dari kampong.. hehe.. yelah durian free ambil dari kampong kan.. tapi tulah dek kesibukan terlampau sampai takde masa nak mencelah buat DC ni.  Tapi alhamdulillah berjaya ku frozenkan beberapa biji durian untuk buat DC.  Bila dah ada masa nak berDC.. tup2 stok tepong ubi pulak yang bermasalah.  Tepongnya ada.. tapi sudah expired! Disebabkan masa membuat DC ni di waktu malam.. maka dah malas la aku nak keluar membelinya.. maka tawakkal ler ku buat dengan menggantikan tepong ubi dengan tepong jagung & hasilnya.............. anda tengoklah sendiri... sedihhhnyerrr.......!  Tak cantik jadinya walaupun kulitnya berjaya dihasilkan sebegitu tipis tapi permukaan crepe tu tak jadi mulus seperti yang sepatutnya... hehehe.. Nak buat macamana kan.. takperlah inikan versi derhaka yang tak sengaja... lain kali ada masa kita buat ikut resepi betul2 ye.. hehe..





Pada tekak ku.. makan Durian Crepes ni saling tak tumpah macam makan durian yang sebenar je (sebab aku letak isi durian byk kot)... entahlah apa yang sedap sangat sehingga DC menjadi satu fenomena.. sebab rasanya memang sebiji macam makan durian je pada ku.. (jadi lebih baik makan durian je.. tak payah penat2 buat crepe bagai.. hehe) mungkin sebab aku bukan 'antu durian' jadi pada ku DC ni biasa2 je.  TAPI mungkin jika fillingnya menggunakan campuran krim kastard mungkin rasanya sedikit berbeza & lebih sedap kot.  Nanti ku buat eksperimen yang lain.. itupun kalau ada kerajinan ler... 

Terima kasih penyumbang asal resepi Eyna Haneyna & tak lupa juga pada Zila yang berkongsi resepinya di blog beliau sehingga akhirnya muncul juga DC ni di blog MaDiHaA walau dengan versi derhaka...  hehe..


DURIAN CREPE 
by : eyna haneyna 
dicuba oleh : zila4ever & MaDiHaA aka Ratna
 bahan-bahan
-20gm tpg gndum
-20gm tepung ubi (terpaksa ganti tepong jagung sebab stok tpg ubi dah expired! ~ jangan ikut MaDiHaA ye sebab hasilnya kurang memuaskan..)
-10gm tpg kastard
-10gm tpg jagung
-1 biji telur
-1 sdk myk masak
-1 sdb gula halus
-40ml susu cair
-150ml air
-pwrna kuning (MaDiHaA guna warna kuning + hijau epal)
-perisa durian 

cara-caranya
masuk semua bahan kedalam mangkuk.sebatikan dengan whisk dan tapis..
kalau pekat  tambah air sedikit
boleh jugak blander..cuma sedikit berbuih..kena hilangkan buih-buih itu dahulu.untuk mengelakkan crepe akan berlubang bila banyak buih..
ambil sesenduk kecil..tuang adunan dlm kuali yangg dipegang..
layangkan kuali agar adunan sekata
masak atas api kecil.
masak hingga kering,angkat tak perlu terbalikkn semasa  mengangkat.

filling
-150ML FRESH CREAM diputar hingga kental..
(boleh mix sekali dgn 2sdb isi durian)
-isi durian..

-ltkkn fresh cream letak isi durian ..dan letak lagi fresh cream di atasnya..
-lipat kiri ke kanan dan atas ke bawah..
-siap

Selamat mencuba!

Thursday, December 27, 2012

Puding Kastard Jagung



Assalamualaikum & salam sejahtera...

Terasa badan sedikit letih hari ni sebab malam tadi baru sampai dari kampong kerana menguruskan segala hal berkaitan persekolahan kakak Dini di Raub.  Alhamdulillah dah selesai bab bayaran yuran persekolahan dan lain2 yang berkaitan.. buku pun dah siap dibeli & buku teks pinjaman pun dah dapat.  1hb Januari nanti kami ke Raub lagi untuk hantar kakak Dini yang akan tinggal di asrama di sekolah menengah agama di sana.  Harap2 semuanya akan berjalan lancar.. kecuali air mata ibunya yang cengeng ni tak payahlah lancar ye... hehe.. adeeii.. macamanalah ye nak hadapi berpisah dengan anak buat pertama kali ni.. Macam2 perasaan pun ada ni.. risau ada, sedih pun ada.. harap2 kakak Dini boleh bawa diri & pandai berdikari bila tinggal di asrama nanti & ibu harap kakak Dini dapat belajar dengan lebih baik & teratur di sekolah baru nanti.  Yelah.. bila dah masuk sekolah menengah ni semua akan bersekolah baru.. tapi yang bersekolah berdekatan rumah tu masih tinggal di rumah bersama ibu bapa mereka jadi takdelah terasa sangat kan.  Yang nak kena tinggal di asrama ni yang sedikit membimbangkan keluarga tambah2 lagi jarak yang agak jauh. Ibu hanya mampu berdoa semoga semuanya dipermudahkan & diterangkan hatimu untuk menimba ilmu dunia & akhirat di sana kelak.. amin..

Oklah hari ni sekadar nak berkongsi pencuci mulut atau kuih yang kakak Dini minta buat baru2 ni masa kami ber'gathering' iaitu Puding Kastard Jagung.  Resepi ni dah acap kali dibuat.  Alhamdulillah memang sedap. Terima kasih Ana Elianas yang berkongsi resepi di fotopages dulu.. katanya resepi dari makngahnya.. Makan sejuk2 memang best sangat puding ni.  Nama asalnya ialah Puding Jagung.. tapi memandai MaDiHaA tambah perkataan kastard tu.. sebab tambah perkataan kastard tu untuk membezakan puding berasaskan kastard dengan puding berasaskan agar2.. sori ye Ana.. mintak halal Ratna share resepi di blog ni ye.. terima kasih..
 


PUDING KASTARD JAGUNG

Resepi : Ana Elianas
Sumber MaDiHaA aka Ratna


Bahan-bahannya:-

1 tin jagung jenis creamy
1 tin susu cair - prefer susu IDEAL (nak wat susu lain pun boleh...tapi jenama ni cam wangi jer puding tu)
3 cawan air
1 1/2 cawan gula pasir
1 1/2 cawan tepung kastad

Cara :-

1. Bancuh tepung kastard dengan air hingga sebati kemudian masukkan semua bahan2 lain dan bancuh rata.
2. Masak puding dengan menggunakan api yang kecil...hinggalah masak (kental & berkilat). (MaDiHa masak guna kuali)
3. Masukkan ke dalam loyang atau talam.
4. Bila sejuk masukkan dlm peti sejuk sebelum dipotong.

Selamat mencuba!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com