Wednesday, March 29, 2017

Mee Kari

Assalamualaikum & salam sejahtera...



Rindu betul nak update blog tapi apakan daya kesibukan kerja hakiki membataskan hobi.. hehehe.... Cuti sekolah pun dah berakhir dan bermulalah rutin seperti sediakala. Bertambah2 sibuk jadinya...



Masa anak2 semua berkumpul kat rumah (ewahhh, macam ramai sangat yang belajar kat luar, padahal sorang je.. hehe) sempatlah MaDiHaA masakkan mee kari ni untuk mereka. Dah lama teringin nak masak, tapi kena tunda hajat dihati sebab kalau anak2 tak lengkap kat rumah terasa ralat pulak. Walaupun menu mee kari ni hanya menu biasa2 je bagi orang lain, tapi bagi MaDiHaA ia satu menu yang istimewa sebab kat rumah kami jarang masak menu2 macam ni. Kebiasaannya hanya masak menu yang ringkas je. Yang tak gunakan banyak bahan2. Hidangan kami memang yang simple2 je, sebab tu bila masakan yang agak istimewa macam ni, rasa tak sampai hati nak dibuat jika tak cukup korum anak2 kat rumah.

Selain mee kari, sempat juga masak bubur jagung (2nd time) khas untuk anakanda sulung 
sebab hari tu masak dia belum balik dari asrama lagi...

Mee kari ni gunakan banyak sangat bahan2 sampingannya tu sebab jarang dimasak. Sekiranya teringin tu memang kena tunggu kakak balik dari asrama barulah masak.  Mee kari MaDiHaA memang takde bubuh seafood bagai seperti udang, kerang dan lain2 sebab anak nombor dua MaDiHaA tu alah pada seafood. Jadi masukkan apa yang dia boleh makan jelah. Janji sedap ditekak kami.
Ok jom kita tengok bahan2nya...





Mee Kari

Bahan2
1 kg mee kuning (dicelur dan toskan)
Taugeh (takde stok pulak)

Sawi (dipotong, cuci, celur & toskan)
4 biji telur (direbus & kopek & belah 2)
Bawang goreng

Cili merah & cili hijau (dihiris)
Limau kasturi (takde stok)

Bahan2 Untuk Kuah
1/2 ekor ayam (potong kecil)
2 peket fish ball

1 peket sederhana tofu pok
5 keping tofu keping goreng
1/2 biji cauliflower (dipotong floret)
2 s/b cili mesin

2 batang serai (diketuk)
3 s/b rempah kari (bancuh dengan air asam jawa jadikan pes)
5 cawan santan..(1 biji kelapa)
minyak
garam

Bahan2 dikisar halus 

5 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas

Cara menyediakan
1. Panaskan minyak secukupnya dan tumiskan bahan kisar, cili kisar serta serai sehingga wangi dan masak. Masukkan rempah dan kacau sehingga naik minyak.  Masukkan ayam dan kacau rata.

2. Masukkan santan, air asam jawa & biarkan mendidih sambil dikacau sentiasa. Bila mendidih masukkan fish ball, tofu pok serta tofu keping yang sudah dihiris. Bila mendidih masukkan cauliflower & garam secukup rasa.
3. Hidangkan mee bersama2 bahan yang telah dicelur dan bahan yang dihiris. Cedukkan kuah secukupnya. Siap untuk dinikmati.


Selamat mencuba!

4 comments:

Juls Julie80 said...

salam ziarah & follow sis..

sedapnya mi kari..lama tak buat..hehehe

LiNa_Pg said...

Mi kari ni mmg sedap...kalau buat time wk end..ampa makan la sarapan, mkn tengahri kalau ada belen membawa ke malam hahaaa..
Mmg sedap selamanya kan kak madihaA

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Poberet atie ni...tapi lama dah tak membuat..mknnya..hehe

PAk RUDI DI SEMARANG said...

Assalamualaikum wr.wb mohon maaf kepada teman teman jika postingan saya mengganggu anda namun apa yang saya tulis ini adalah kisah nyata dari saya dan kini saya sangat berterimah kasih banyak kepada Mbah Rawa Gumpala atas bantuan pesugihan putihnya tampa tumbal yang sebesar 15m kini kehidupa saya bersama keluarga sudah sangat jauh lebih baik dari sebelumnya,,saya sekaran bisa menjalanka usaha saya lagi seperti dahulu dan mudah mudahan usaha saya ini bisa sukses kembali dan bermanfaat juga bagi orang lain,,ini semua berkat bantuan Mbah Rawa Gumpala dan ucapa beliau tidak bisa diragukan lagi,bagi teman teman yang ingin dibantuh seperti saya dengan pesugihan putih bisa anda hubungi di no 085 316 106 111 jangan anda ragu untuk menghubuni beliau karna saya sudah membuktikannya sendiri,karna Mbah tidak sama seperti dukun yang lain yang menghabiskan uang saja dan tidak ada bukti sedankan kalau beliau semuanya terbukti nyata dan sangat dipercay,,ini unkapan kisah nyata dari saya pak Rudi di semarang.Untuk lebih lenkapnya silahkan buka blok Mbah di 🐣PESUGIHAN PUTIH TANPA TUMBAL🐣

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...