Friday, March 30, 2018

Kuih Abok-Abok

Assalamualaikum & salam sejahtera...





Baru2 ni balik Raub rumah mertua. Bawak balik daun pisang sikit. Bila balik ke PJ tiba2 rasa teringin nak makan kuih abok-abok padahal masa ambik daun pisang tu takde angan2 pun lagi nak buat apa. Sebab tiba2 teringin tu terus le beli sagu dengan kelapa parut. Balik kerja gigih la MaDiHaA mengerjakan kuih abok-abok. Lagipun untuk dinner malam tu MaDiHaA hanya masak spaghetti lada hitam dalam entry yang lepas tu je. Senang kerja. Masa tu pulak sedang cuti solat jadi takyah le terkejar2 nak mandi solat bagai... terus je dengan projek dapur... hehe...

Sebelum kukus
Dapat agak banyak MaDiHaA kukus sebahagian & sebahagian lagi difrozenkan. Bila2 masa terasa nak makan hanya defrost & kukus seperti biasa.

Kuih abok-abok ni memang terkenal setiap kali rewang kenduri kendara kat kampung MaDiHaA memang inilah antara kuih yang akan dihidangkan pada orang rewang selain kuih2 yang lain. Kuih ni kalau teringin jangan berangan la nak cari kat gerai2 memang susah nak jumpa. Kalau teringin memang kena buat sendiri. Kecuali waktu bulan Ramadhan mungkin ada dijual itupun MaDiHaA tak pasti sebab jarang2 ke bazar Ramadhan.

Ni resepi yang MaDiHaA buat ye...

Selepas kukus

Abok-Abok
Resepi MaDiHaA

Bahan2
500gm sagu biji halus
400gm kelapa parut putih (guna kelapa yang agak muda)
Garam secukup rasa (agak2 rasa lemak2)
Gula kerek / gula nisan secukupnya ~ diracik halus2
Daun pisang secukupnya dilayur, potong saiz 8" lebar / ikut saiz yang anda suka
Lidi penyucuk secukupnya (MaDiHaA guna lidi cungkil gigi jenis yg keras & tajam tu)

Gula Kerek / Gula Nisan / Manisan
Lagi hitam warnanya bermakna lagi lembut teksturnya & lebih sedap rasanya sebab menggunakan air nira kelapa dengan peratus campuran gula putih yang sedikit. Jika warna yang agak cerah bermakna peratus campuran gula putih yang lebih & hasilnya tekstur gula agak keras & susah nak racik atau potong. Gula yang teksturnya lembut sesuai untuk buat kuih abok-abok, buah melaka dan sebagainya....


Cara menyediakan
1. Rendam sagu dengan air yang mencukupi selama lebih kurang 20 minit. Kemudian toskan.

2. Dalam bekas yang besar masukkan sagu biji, kelapa parut & garam lalu digaul rata. Rasakan garamnya biar terasa lemak2nya.

3. Ambil sehelai daun pisang buat bentuk kon. Masukkan 1 sudu besar adunan sagu. Taburkan 1 sudu kecil gula kerek yang diracik. Sudukan lagi 1 1/2 sudu besar adunan sagu. Taburkan 1 - 1 1/2 sudu gula kerek racik. Akhir sekali sudukan & ratakan 1 sudu besar adunan sagu. Pastikan JANGAN TEKAN adunan sagu semasa membungkus untuk mengelakkan kuih menjadi keras apabila kuih sejuk. Hanya sudukan & biarkan je adunan mcm tu tak perlu tekan2 ye. Akhir sekali lipat kemas daun pisang lebihan & cucukkan.

4. Habiskan semua adunan kemudian kukus selama 30 - 40 minit. Jika nak saiz kuih jadi besar boleh tambah kuantiti sagu & gulanya ye. Daun pisang MaDiHaA tak besar sangat jadi buat saiz2 comel ni je.



Selamat mencuba!

Wednesday, March 28, 2018

Spaghetti Goreng Lada Hitam

Assalamualaikum & salam sejahtera..


Luangkan masa untuk ekspress update hari ni. Jom MaDiHaA kongsi menu ringkas ni. Sesuai untuk breakfast atau boleh je dimakan bila2 waktu yang dirasakan sesuai. Anak2 dah jemu dengan mee kuning. Kalau masak mee lidi atau spaghetti barulah laju dorang makan.

Kuantiti untuk resepi ni agak banyak ye. Kalau isi rumah tak ramai, elok kurangkan sukatan yang MaDiHaA kongsikan tu... Lagipun MaDiHaA guna sayur brokoli extra sebab memang suka masak letak sayur lebih.. jadi hasilnya pun dpt lebih. Makan banyak pun tak rasa bersalah sangat sebab sayurnya lebih... hehe...






Spaghetti Goreng Blackpepper/Lada Hitam
Resepi : MaDiHaA aka Ratna

Bahan2
500 gm spaghetti
400 gm daging kisar (MaDiHaA guna ramlee)
2 ketul brokoli (saiz besar) ~ potong floret, cuci & tos
1 tin sos spagethi lada hitam prego
2 biji tomato ~ didadu
3 sudu besar sos tiram
garam secukup rasa
3 sudu kecil lada hitam yang telah dikisar
minyak masak untuk menumis

Bahan tumis
2 biji bawang besar ~ didadu
4 ulas bawang putih ~ di dadu
1 sudu besar rempah kurma

Cara menyediakan
1. Rebus spaghetti sehingga lembut. Toskan
2. Panaskan minyak masak & tumiskan bawang besar & bawang putih hingga layu & wangi. Tambahkan rempah kurma & kacau rata. 
3. Masukkan daging kisar & pecah2kan supaya ianya relai & berderai. Masak hingga ia berubah warna. Masukkan tomato dadu, lada hitam kisar & kacau lagi hingga daging masak.
4. Masukkan sos spaghetti lada hitam & tambah air dalam tin kacau2 dengan sudu kemudian curahkan air ke dalam kuali. Bila mendidih masukkan brokoli, garam, sos tiram. Agak2 brokoli empuk masukkan spaghetti & kacau rata. 
5. Siap untuk dihidangkan.




Selamat mencuba!

Friday, March 23, 2018

Cucur Jagung

Bissmillahirrohmanirrohimm...


Assalamualaikum & salam sejahtera...

Uhuk uhuk uhukk.... banyaknya habukkk... fuhh fuhhh....

Sibuknya tuan rumah sampai bersawang & berhabuk teruk dah rumah ni.... Mohon maaf pengunjung blog Dari Dapur MaDiHaA sesungguhnya tuan rumahnya masih sihat seperti biasa.  Kalau pening2, demam tu adatlah dah namanya manusia tak selamanya sihat.  Sebenarnya tuan rumah terlalu sibuk dengan tugasan & rutin harian tak sempat nak layan rumah maya ni. Hari ni cuba sapu2 sikit habuk yang dah tebal 3 inci ni.... meh la tuan rumah belanja resepi minum petang untuk hari ni. Ringkas2 je sebab penat cuci habuk kan... so kita minum petang dengan cucu jagung jelah ye... 



Lepas ni tak tau bila la pulak nak cuci sawang... hehe... Kita tengok kelapangan lah ye... tuan rumah nak janji pun tak berani. Banyak benda nak kongsi tapi masa kurang mengizinkan..



Cucur Jagung
Resepi : MaDiHaA aka Ratna

Bahan2

4 cawan tepung gandum
½  cawan bilis yg dikopek ~ dicuci bersih

2 ½ cawan isi jagung 
1 biji bawang besar ~ didadu
2 ½  cawan air
1 ¼ s/k garam (larutkan garam dlm air)
1 biji telur (gred A)
Minyak masak untuk menggoreng

Cara2
1. Campurkan tepung gandum, jagung, bawang besar dan digaul sebati.
2. Pecahkan telur ke dalam tepong & tuangkan air bergaram tadi sikit demi sikit sambil dikacau rata. Tambah lagi air ikut keperluan & aduk rata.
3. Panaskan minyak lalu gorenglah cucur seperti menggoreng cucur bilis yang biasa kita buat sehingga garing kedua2 belah. Angkat & tos. Hidang dengan sos kegemaran.




Selamat memasak!