Wednesday, January 27, 2010

Labu Air Goreng Pedas

Biasanya kalau beli labu air mak2 kita dulu dok masak bening ataupun tumis air jer. Kali ni kita try goreng plak... kita tengok macamana rasanya. Dah siap tu.. try rasa sikit.. eehhh.. sedap ler pulak..! hehe.. Yang sebenarnya kalau masak secukup rasa tu mestilah sedap kan....? kalau masak tawar heber (kata org Trengganu) umpama lauk hospital tu.. sure ler kata tak sedap.. hehehe..



LABU AIR GORENG PEDAS
Bahan2
1 biji labu air (saiz sedang)
1 keping dada ayam ~ potong dadu
Minyak utk menumis
garam & perasa (jika suka)
air secukupnya utk melembutkan labu

Bahan2 Tumbuk
1 sudu besar udang kering
1 biji cili merah
5 biji cili padi
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih

Cara2 Menyediakan
1. Kupas kulit labu, cuci getahnya & potong saiz kesukaan anda.
2. Panaskan minyak lalu tumiskan bahan2 tumbuk hingga wangi & agak garing. Masukkan ayam & kacau rata.
3. Masukkan labu & juga air biarkan hingga labu lembut sambil sesekali dibalik2kan. Elok ditutupkan kuali dengan penutup periuk agar labu cepat lembut.
4. Perasakan dgn garam & penambah perisa. Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment