Entry masakan pertama dari ku...
Resepi dari Che'Iza Myresepi yang di 'copy' & 'paste' dari blog Zaiy, Dubai. Thanks to both of u..
MEE UDANG
Bahan-bahan ( 3-4 org )
1 kg mee kuning
300 gm udang saiz L (belasah jerlah saiz apapun eh) (kalu suka udang banjir boleh lebihkan.. )
4 sb lada boh / lada blender *
4 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih *
1 sb udang kering *
1/2 inci halia
1 sb petis
3 sb sos tomato
1 sb sos cili
keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah)
(MaDiHaA guna 2 ketul kentang sederhana besar utk 1 ½ resepi kuah ini ~ diblend)
gula n garam
taugeh n sawi
daun bawang n bawang goreng
Cara-cara
1.Bersihkan udang. Potong sikit muncung udang tu & cuci bersih. Rebus udang hingga masak... tapis keluar udang n asingkan.. Air rebusan jgn buang....
2.Tumis lada boh hingga garing... Kisar bahan bertanda *... Tumis lak bahan kisar.... hingga betul garing n naik bau....
3.Masukkan air rebusan udang.. biar kuah mendidih... Masukkan sos tomato, sos cili n petis... Renehkan kuah
4.Masukkan garam n gula... bergantung pada citarasa masing.... Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.... Lagi lama sedap....
5.Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek (diblend) utk memekatkan kuah... Tapi kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos... so depend masing2lah eh...
6.Celur mee, taugeh n sawi.... Bila menghidang ambil mee, taugeh, sawi & udang yg telah direbus tadi... tuang kuah n taburlah dgn daun bawang n bawang goreng sedia dimakan.
NOTA DARI MADIHA: Resepi kuah ni rasanya perlu dimasak ikut sukatan 1 1/2 resepi jika nak guna utk 1 kg mee kuning.... MaDiHaA sendiri buat 1 1/2 resepi & ngam2 utk 900 gm mee (450 gm x 2)... Terpulang pd masing2 jika jenis tak suka kuah banjir may be cukup ler kot ikut resepi asal... Anyway.. thanks to Che'Iza kerana share resepi sedap nih..
alhamdulillah...baru je buat.menjadi resepi.terima kasih madiha share resepi ringkas tapi sedapp!!
ReplyDelete