Monday, April 5, 2010

Pharata Telur Gulong



Dah lama dah tertarik hati nak buat resepi ni bila tengok dlm blog kawan2. Akhirnya dpt gak buat. Lgpun.. senang banget..! Sapa2 pun boleh buat. Terima kasih kepada yang mencipta resepi ni.. menarik..! Suka tengok susunan gulungan2 pharata tu.. cute jer kan.. Resepi ni aku C & P dari blog Kak Zai.. tq kak.

Bahan:-
5 keping frozen plain paratha (guna jenama Kawan)
5 biji telor - dipukul sedikit (guna 4 biji gred A)
sedikit daun bawang - hiris halus
1/2 biji bawang besar - dicincang halus
sedikit lada sulah
garam secukup rasa
sedikit minyak zaitun untuk menggoreng paratha
beberapa keping slice cheese (jika suka utk dimakan begitu saja)

Cara-Cara:-
1. Panaskan non-stick pan dan letakkan beberapa titis minyak zaitun dan goreng paratha hingga sedikit garing kedua2 belah. Buat hingga siap dan ketepikan.
2. Dalam mangkuk lain, campurkan telor bersama bawang, daun bawang, lada sulah dan garam. Kacau rata.
3. Gunakan pan yang sama tadi, letak sedikit minyak dan tuangkan 3 sudu besar adunan telor (MaDiHaA guna 4 sudu besar), biar adunan membulat dan tekapkan segera paratha yang telah digoreng tadi.
4. Masak lebihkurang 2 minit dan bila adunan telor telah melekat pada paratha, angkat ke dalam pinggan leper. Buat hingga habis.
5. Gulungkan terus ketika masih panas. Potong sebesar 1 1/2 inci dan atur dalam pinggan. Hidang dengan kuah kari atau gulai yang digemari.

No comments:

Post a Comment