Monday, July 26, 2010
Keema Nurjan
Masa tengok Nur masak keema ni kat dapurnya.. terus terliur.. lagipun.. dlm hati dah berhajat nak buat sesuatu yang boleh digandingkan dengan keema nurjan ni.. jadi.. sedang molek ler ada 2 resepi yang boleh dicuba.. tp untuk hari ni... kita tengok dulu resepi keema nurjan ni yer... thanks Nur sudi berkongsi resepi ni.. memang best!! kita buat utk mkn malam.. tak ingat dah bila.. sbb dah lama.. hehe.. kita tepek sini resepinya ye nur.. halal tau..
(copy dari blog nurfikas)
~~~~~~~~~~
Bahan-Bahan
~~~~~~~~~~
500 gm daging kambing cincang (guna daging (lembu) kisar ramlee)
1 sudu besar pes halia (MaDiHaA letak 1 inci)
1 sudu besar pes bawang putih (guna2 ulas)
1/2 cawan minyak masak
2 sudu besar mentega
200 gm bawang besar Bombay, dikupas dan dihiris-hiris
1 cawan air panas
1/2 cawan krim putar (ganti dgn yogurt asli maknanya yogurt jd 1 cwn)
1/2 cawan yogurt
100 gm tomato, dipotong empat
1/2 cawan kacang pis
1 tangkai cili merah dan hijau dihiris-hiris
sedikit daun ketumbar dipotong kasar
garam secukup rasa
lada hitam yang baru dikisar
1/2 cawan biji gajus yang digoreng terendam
Rempah Tumis
~~~~~~~~~~~
2.5 kayu manis
3 biji buah pelaga
1 kuntum bunga cengkih
Pes Kari (digaul rata-rata)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
1 sudu besar garam masala
1 sudu teh lada putih serbuk
1 sudu besar rempah kari daging serbuk
2 sudu besar cili serbuk
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar ketumbar serbuk
1/4 cawan air
Cara-Cara
~~~~~~~~
1. Masak daging dengan pes halia dan bawang putih selama 3 minit dan ketepikan.
2. Panaskan minyak masak dan mentega di dalam kuali lain dan tumis bawang besar sehingga kuning. Masukkan rempah tumis.
3. Campur pes kari dan goreng selama 5 minit. Tambahkan daging yang dimasak dan air panas. Renihkan.
4. Apabila daging empuk, masukkan krim putar dan yogurt. Tambah tomato, kacang pis, chili hijau, cili merah dan daun ketumbar. Perasakan dengan garam dan lada hitam.
5. Hias dengan gajus goreng dan hidang dengan roti atau naan
Assalamulaikum sis,
ReplyDeleteWalaupun saya tak pernah makan Keema, apatah lagi memasaknya tetapi daripada senarai ingredients, saya terpanggil untuk mencuba resepi ni. Alhamdulillah masakan ni menjadi dan suami saya kata sedap sebab dia memang penggemar Keema.
Kalau tak keberatan, saya share resepi ni.
TIA.