Monday, August 23, 2010

Gulai Kunyit Lengkuas Ikan



Lama sungguh tak masak gulai kunyit lengkuas ni... Tak silap aku.. gulai ni femes kat belah2 pantai timur aje.. kalau belah2 Trengganu.. sebutannya ialah "gulaa kunyik kuah".. hehhe...Masuk bulan puasa ni.. tiba2 teringin.. so masaklah jugak ritu utk berbuka sekali sahur.. hehe... ada kuah berbaki.. simpan peti ais & esoknya buat jemput2 ikan bilis & cicah ngan kuah gulai yg dah dipanaskan untuk berbuka.. huishhh.. walaupun sempoi.. tp sedapp ko.. hehehe...

Bahan2
3 ~ 4 ekor ikan kembong (apa2 ikan pun buleh)
10 urat kacang panjang ~ kerat 2 inci panjang
Santan dari sebiji kelapa (MaDiHa guna santan kotak aje)
1 hiris lengkuas yg lebar
1 batang serai ~ diketuk
1 keping asam gelugur
1/2 sudu kecil kunyit serbuk (jika perlu ~ aku punya gulai dah terlebih kunyit plak.. hehe)
garam secukup rasa
aji sikit

Bahan2 kisar
7 ~ 8 biji cili kering ~ rebus sampai kembang
1 biji bawang besar
1 inci kunyit hidup
2 ulas bawang putih

Cara Memasak
1. Masukkan santan, bahan2 kisar, kunyit serbuk, lengkuas, serai & garam dalam periuk lalu masak sambil dikacau2 sentiasa.
2. Bila mendidih, masukkan kacang panjang, Ikan & asam gelugur. Kacau lagi jgn berhenti.
3. Masak hingga ikan masak. Biar secukup rasa dan bolehlah ditutupkan api.

2 comments:

  1. Salam Madiha....
    Tengok Pada Bahan2nya...Mesti Sedap Ni Madiha.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harini sy try buat..perghh menjadi & sdp ikut resepi madiha.

      Delete