Thursday, August 19, 2010

Sotong Sambal Kari



Hari ni masukkan resepi sambal sotong yg agak lain sikit dari sambal tumis. Sebabnya sambal ni dicampur dengan kari.. ni gara2 dah rasa jemu ngan sambal tumis sotong yg biasa buat tu.. so cari kelainan sikit.. menu ni sebenarnya menu yg dah lama dibuat.. cuma baru je nak pos ke sini.. meh tengok bahan2nya..

1 kg sotong saiz sedang/kecik (bersihkan & tak perlu kerat biar sekor2)
1 senduk besar bawang besar + bwg putih kisar
1 biji bawang besar ~ hiris bulat
5 sudu besar rempah kari ikan (campur sikit air jdkan pes bersama serbuk cili)
1 sudu besar serbuk cili babas
1 tangkai daun kari
1 keping asam keping
minyak untuk menumis
garam, gula & serbuk perasa secukupnya
air (jika perlu)

Cara2 Menyediakan
1. Masukkan sotong dlm kuali tanpa minyak.. & masak kejap biar air sotong terbit. Angkat sotong, tos dan ketepikan.
2. Dalam kuali lain.. (atau basuh kuali tadi) panaskan minyak secukupnya lalu tumiskan bawang2 kisar hingga wangi. Masukkan daun kari, pes rempah kari & serbuk cili lalu tumiskan hingga wangi & agak garing.
3. Masukkan sotong & semua bahan2 lain dan kacau sebati. Jika terlalu kering boleh tambah sikit air jika suka berkuah.. rasakanlah apa yg kurang.. Sedia dihidangkan.

2 comments:

  1. sukanya makan sambal sotong..tambah ada perasa kari..minta izin copy resepi yea... =)

    ReplyDelete
  2. Salam...
    Wah! Sedapnya...Kari Sotong....Boleh Cuba Ni....

    ReplyDelete