Baked sandwich ni dah lama buat.. dah pernah masukkan kat FP dulu.. kali ni masukkan resepi kat blog pula.. sedap sesangat & anak2 semua suka...
Terima kasih Kak Rinn untuk resepi yang dikongsikan.. saya C&P kat blog pula ye resepinya untuk rujukan dimasa akan datang..
Okey.. jom tengok resepi...
Sumber : Kak Rinnchan
Bahan Kulit/Casing
Roti gardenia secukupnya
Bahan-bahan Inti
1 biji bawang besar, dicincang
2 biji bawang putih, dicincang
1/2 camca serbuk lada hitam
1 sudu besar sos tiram
200gm - 300gm isi ayam, dicincang
5 biji cendawan butang (dlm tin) , dipotong halus
1 biji telur
Garam & gula secukup rasa
Cheese secukupnya (MaDiHaA guna mozarella cheese)
Roti gardenia secukupnya
Bahan-bahan Inti
1 biji bawang besar, dicincang
2 biji bawang putih, dicincang
1/2 camca serbuk lada hitam
1 sudu besar sos tiram
200gm - 300gm isi ayam, dicincang
5 biji cendawan butang (dlm tin) , dipotong halus
1 biji telur
Garam & gula secukup rasa
Cheese secukupnya (MaDiHaA guna mozarella cheese)
Kaedah penyediaan
1. Lenyek atau gelek roti hingga nipis masukkan dlm acuan dan buangkan tepi lalu dibakar 7 – 8 minit. (sila rujuk SINI untuk kaedah menyediakan kulitnya)
1. Lenyek atau gelek roti hingga nipis masukkan dlm acuan dan buangkan tepi lalu dibakar 7 – 8 minit. (sila rujuk SINI untuk kaedah menyediakan kulitnya)
2. Tumiskan bawang-bawang. Masukkan sos tiram. Kacau sebentar dan masukkan lada hitam.
3. Masukkan ayam & cendawan. Tumis sehingga masak. (jika perlu tambahkan sikit air untuk bagi ayam betul2 masak)
4. Pecahkan telur dan kacau-kacau sehingga rata dengan ayam dan cendawan.
5. Perasakan dengan sedikit garam dan gula. Biarkan sehingga kering.
6. Isikan dalam kulit roti dan taburkan cheese secukupnya. Bakar sebentar sekadar mencairkan cheese.
7. Sedia dihidangkan.. lebih enak dimakan waktu panas2 kerana roti rangup.. jika dibiarkan lama roti sedikit lemau.. tetapi masih enak dimakan
3. Masukkan ayam & cendawan. Tumis sehingga masak. (jika perlu tambahkan sikit air untuk bagi ayam betul2 masak)
4. Pecahkan telur dan kacau-kacau sehingga rata dengan ayam dan cendawan.
5. Perasakan dengan sedikit garam dan gula. Biarkan sehingga kering.
6. Isikan dalam kulit roti dan taburkan cheese secukupnya. Bakar sebentar sekadar mencairkan cheese.
7. Sedia dihidangkan.. lebih enak dimakan waktu panas2 kerana roti rangup.. jika dibiarkan lama roti sedikit lemau.. tetapi masih enak dimakan
Selamat Mencuba!
nak cuba!! tq bg idea :) nk copy & save dulu ya.. thanks
ReplyDeletewaduhhh..kretip yea..
ReplyDeletesila dtg rumah Ana ambik award best yea..:)
Salam madiha. Along tau ni memang sedap. Along punya first entry pun lebih kurang cam ni cuma bentuk & inti berlainan. Along nak cuba versi ni juga nanti. Maceh madiha.
ReplyDeletekreatif. akan dicuba. thanks ye kak bagi idea yang menarik.
ReplyDelete