Thursday, March 17, 2011

Donut Labu lagii....


Salam & selamat pagi...

Pagi ni sekadar pos n3 / menu ulangan jelahh... Donut labu yang agak kontroversi sedikit masa lalu... kekekeke.. malas nak cerita kat sini.. sapa2 yang tau tu.. tau2 sendiri sudahlah yer...

Sebenarnya.. dah lama jugak buat donut ni.... aku buat lagi sebab labu masih ada.. & lagipun.. anak2 tak puas makan donut yang aku buat dulu.. masih menggunakan resepi original yang aku pos tempohari.. tak ubah & takde tokok tambah bahan2 lain sedikit pun..  sukatan tepong tetap 620gm.  cuma... pada yang nak mencuba tu.. silalah ikut tips yang disarankan iaitu... LUMURKAN MINYAK MASAK PADA TANGAN ANDA semasa nak membentuk doh sebab doh donut ni memang agak lembik sedikit hatta memang TAK BERJAYA nak MEMBULATKANnya...  Tapi ini bagi yang uli guna BM la yer... kalau anda uli DENGAN TANGAN memang disarankan menambah tepong sampailah tangan anda SELESA menguli... wallahualam...



Ini rupa doh lepas dah dibuang angin.. melepek jer.. memang lembik & melekat2 kat bekas hatta kat tangan... jadi.. sila ikut tips yang dikongsi dalam resepi.. SAPUKAN TANGAN DENGAN MINYAK MASAK semasa membentuk doh... insyaAllah.. takde masalah.. pada dulang pun mesti sapu minyak masak jugak ye!

Oh ya..  kalau rasa tak selesa dengan doh yang begitu lembik tu.. takde masalah nak tambah tepong.. tapi.. hasil donut nanti.. tidaklah selembut yang menggunakan resepi asal.. sebab mengikut pengalaman.. lebih lembut doh.. lebih lembut donatnya...  wallahualam..


Ok.. kalau nak resepi.. bolehlah klik kat SINI yer..

PENTING!*
Kepada mereka yang nak buat separuh adunan.. untuk mengelakkan tersilap/terlebih  sukatan bahan2 cecair yang disukat dalam cawan yang menggunakan sukatan pecahan.. lebih selamat anda gunakan sukatan sudu... sebab agak sukar nak sukat dalam pecahan 1/6 cawan bagi minyak masak & 1/8 cawan bagi susu pekat... jadi sila gunakan sukatan sudu untuk mengelakkan terlebih sukatan & membuatkan doh anda jadi semakin lembik... sila ikut seperti contoh dibawah...

bahan2 cecair setengah adunan
minyak masak = 3 sudu besar
susu pekat = 2 sudu besar

Terima kasih!

2 comments:

  1. wahhh.. baru balik dr umah kak ana, dia duk mendonut labu gak.. CMG dan kak jun pon mendonut gak.. sah2 bakal demam donut nih.. tp tun dh lama duk tenung2 roti saj akak.. iA kalu aura R dtg, nk wat utk dinner =)

    ReplyDelete
  2. TUN TELANI: ehh ye ke musim mendonat? hehehe.. donut mmg sedap.. anak2 akak pun suka gak... ehh.. dah menjadi lom roti saj tu?

    ReplyDelete