Friday, May 20, 2011

Kayu Keramat


Assalamualaikum & salam sejahtera buat semua...


Pagi tadi.. sedang asyik dengan kerja2 di ofis.. tiba2 handphone berbunyi.. bila dijawab.. kedengaran suara kakak Dini bercakap teresak2 dalam tangisannya membuatkan aku tak berapa faham apa yang dikata.. Bila ditenangkan suruh cakap elok2.. barulah dia cakap elok sikit.. rupa2nya.. dia dipanggil oleh guru disiplin kat sekolahnya tu sebab guru tu menyangkakan yang rambutnya diwarnakan... Selain dia.. ada 2 orang lagi murid yg dipanggil. Alahaiii.. cikgu ni.. buat gempak ajelah... Bila masa pulakla aku bawak anak masuk saloon & warnakan rambut bagai.. sedangkan aku ibunya pun dah bertahun2 tak masuk saloon... gaji dapat bulan2 pun seakan2 tak cukup.. buat apalah nak membazir2 duit nak warnakan rambut anak pulak? Takde maknanya.. hehehe.. 

Ini yang payah bila ada genetik rambut perang.. hehehe.. Sebenarnya.. rambut kakak Dini sememangnya perang sejak lahir lagi... masa dia kecik2 dulu lagi ketara warna perangnya sampaikan tiap kali keluar jalan2.. ramai yang akan tanya.. ehh.. akak warnakan ke rambut dia? Sampai naik penat nak jawap.. hehe... Kesinambungan dari panggilan telefon dari kakak Dini tadi.. terpaksalah ibunya ni pegi ke sekolah.  Tapi sebelum tu.. siap ibu balik ke rumah dulu untuk ambil beberapa foto kakak dini masa kecik2 dulu untuk tunjukkan kat cikgu disiplin tu sebagai bukti yang rambut anakku itu memang perang semulajadi.. alahaiii.. cikgu... cikgu.... Hmm.. apa2pun.. dah selesai segala masalah.. Thanks bos bagi pelepasan... & thanks gak ngan kazenku Naknie yang sudi meneman...

Sebabkan keluar tadi.. maka dengan itu.. tak dapek ibu nak BW & mengupdate blog lebih awal lagi.. hahahaha... 



Oklah.. tutup kisah anakku pagi tadi... Kita cerita pasal masakan pulak.  Tengok Izah pos entry Cakoi semalam.. baru teringat kat 'Kayu Keramat' yang aku buat tempohari... Cakoi dengan Kayu Keramat ni sedikit berbeza walaupun kelihatan serupa.  Cakoi lebih lembut & ringan, manakala Kayu Keramat agak padat & berat sikit.  Makan sikit pun dah terasa kenyang.. heheh... Kayu Keramat ni mungkin ada sikit persamaan dengan 'Cok Bantal' atau 'Pak Tongko' yang popular kat belah2 Utara tu.. Cuma bezanya.. di Trengganu dikenali sebagai Kayu Keramat (sebutannya Kayu Keramak/Khamak.. kadang2 aku panggil roti khamak.. hehe..)

Resepi ni dari makcikku yang berada di Dungun tu.  Atas permintaan aku..  Nur Mariah  sepupuku pun merajinkan diri ambik gambar & berkongsi resepi  tersebut kat dalam FPnya.  Terima kasih moksu & Mariah!  Sejak dah dapat resepi ni... puas makan.. Kalau tak.. kena tunggu moksu datang PJ atau kami balik Dungun baru leh merasa Kayu Keramat. hehehe... Tak silap aku.. kat Trengganu pun dah ada yang jual Kayu Keramat Frozen.. tapi aku tak pernah beli lagi.. lagipun dah pandai buat sendiri ni.. lebih baik buat sendiri.

Jom tengok resepinya..


Kayu Keramat
Resepi : My auntie & Nur Mariah
Sumber : MaDiHaA a.k.a Ratna

Bahan2
500 gram tepung gandum
1 camca teh soda birkabonat
1 camca teh yis segera (mauripan)
6 camca makan gula
1 camca makan planta
300ml air suam 

(Gambar lama di Fotopages ku)

Cara2 Menyediakan
1.Yis segera dibancuh dgn sedikit air suam tadi dan biarkan yis kembang seketika
2. Bancuh gula dengan air lebihan membancuh yis tadi.
3.Tepung digaulkan dgn planta sehingga sebati kemudian masukkan soda bikabonat dan gaul rata.
4.Kemudian masukkan air gula & yis yg dibancuh td.
5.Uli sehingga doh sebati dan biarkan doh mengembang 1 kali ganda (anggaran dlm 1jam camtu lah)
5. Gorenglah spt dlm gambar tu hingga kuih bertukar warna coklat & hidangkan bersama teh panas atau dicicah dengan lebihan kuah gulai semalam.

Nota MaDiHaA :  Buat kali ni MaDiHaA uli menggunakan BM.. jadi ikut arahan menguli dari BM lah yer...  Dohnya memang agak lembut (mcm adunan cakoi yg biasa org buat tu).  Jadi masa nak menggoreng/mencanai.. kena guna banyak tepong supaya doh tak melekat kat tangan. Jika uli dengan tangan & rasa susah nak uli.. bolehlah tambah sesudu dua tepong yer.. Tapi gambar doh yg ku uli kat atas tu aku uli dengan tangan aje tu.. sebab tu gambar lama.. yang aku buat buat ni aje uli dengan BM. Harap Maklum!


 Cicah dengan sambal lebihan pun sedap... actually ni gambar lama masa aku update kat FP aku dulu.. masa ni goreng ikut cara tradisi main tarik2 mcm dlm gambar tu... manakala yang aku baru buat tu.. aku canai2 & potong2 then goreng.. sebab tu bentuknya tak sama...


 Ini aje yang sempat diselamatkan utk ambik gambar... hihi...

Selamat mencuba!

22 comments:

  1. my dad suka sangat kayu keramat. everytime balik terengganu, i'll borong at least 30 bungkus kayu keramat from pasar payang. thank you for the recipe. will definitely put this in my list. :D

    ReplyDelete
  2. owh kayu khamat yg dirindui... mmg xpenah wat nih, sbb time kt kg merata2 ade jual.. yayy.. nx week blk kg!! blh mkn kayu khamat.. hihi

    ReplyDelete
  3. sedapnya...selalu beli je..nk buat x berbaloi..2 org je nk mkn..dh le tu, en garpil bukan layan sgt kuih2 ni..huhuhu...

    kak..lawa bunga tu...eheheheh

    ReplyDelete
  4. wahh..lama tak makan kuih kayu keramat ni. akak ipar rajin buat..

    ReplyDelete
  5. salam,org tepen kata cok kembong ni heee

    ReplyDelete
  6. lepas akak tunjuk pic akak dini kecik2 tu ape cikgu dia ckp kak?suka2 je ckp kita kalerkan rambut anak kan..hehe

    ReplyDelete
  7. Assalam kak,uish sedapnyer pak tongko..Hehe kat utara mmg panggei pak tongko..Pstt kak,rambut ibu kak dini perang juga kot,tuh sbb rambut kak dini gitu,hehe..

    ReplyDelete
  8. Errm ada gak kuih yg serupa cakoi tapi namanya lain yea... klau sy yg tak tahu ni igt cakoi jee... tapi cakoi tu twin yg ni tidakkan?

    ReplyDelete
  9. kak, masa ita sek dulu ada jugak kawan ita yg rambut dia warna perang mmg merah gitu... pun selalu kena panggil cikgu disp sbb ingat warnakan rambut.. boleh kata hari2 cikgu pangil pas tu cikgu suruh dia pakai tudung... aii... apa lah cikgu ni tak belajar sains ke... kan ada genatik manusia cam tu... kesian anak akak... nape akak tak hambat aje cikgu tu dgn kayu keramat tu kak... hehe... mintak sebatang kak nak buat tongkat...

    ReplyDelete
  10. owh, ingat kuih roti khamak ni sama dgn cakoi..tak sama rupanya

    ReplyDelete
  11. alahai ciannya anak akak tu...tapi mesti comel berambut perang tu kan..btw kuih ni tak sama yer dgn pak tongko...kat utara memang panggil pak tongko pun..tapi kayu keramat ni tak pernah buat lagi.

    ReplyDelete
  12. ratna kalau pak tongko dalam dia berongga dan ringgan mungkin sama dengan cakoi kut nak masuk list jugak buatnya ntah bila

    ReplyDelete
  13. wah dah lama akak tak makan kayu khamak...rasanya dah hampir 10 tahun kot...hehehe..pasni leh try wat sendiri...nak copy resepi dulu....nanti senang nak cuba....tq sudi share resepi tradisional ni...

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum Ratna, waaah rajin lak menongkat keramat eh...sedap kuih ni cicah sos tu kan...mmg fav budak2 gak...tp akak jek maleh nak buat..hehe..pi beli kat pasar malam jek la kalu teringin sgt..hehe

    ReplyDelete
  15. Salam Madihaa...
    Tak pernah dgr lagi nama kuih yg iras2 kayu..hehehe jakun lah mama nih. kalau ada rasa2 cam cakoi sedap lah kayu keramat nih..cicah ngan sambal tumis agak nyer lagi sedap :P

    ReplyDelete
  16. assalam kak madiha.ni 1st time nk tunjuk muke di blog kak madiha...akak org tganu ke? nuni org kelantan.tp x pernah dgr pasal kayu khamak ni..menarik jugak! kalau makan cicah bubur kacang hijau ke..mesti best

    ReplyDelete
  17. Salam Madiha....siannya Dini...tak pasal2 kena panggil ngan cikgu...kena pulak ibunya bwk gambo kekecik dulu....nasib baik settle dah....

    Nama menu ni unik...kayu keramat....cam cakoi pun ada....mesti sedap ni...:)

    ReplyDelete
  18. huhh.. bestnya kayu khamak... dulu pun ada gak beli yang frozen (kat dungun) .. tapi lagik best yang tak frozen kan... yummy...

    ReplyDelete
  19. Salam Madiha, kayu keramat ni kalau makan dengan kuah kari ayam/daging/ikan best sangat. Cubalah

    ReplyDelete
  20. Saya nak cuba la.blh bg tok laki makan.saya minta izin ambik resepi ye.terima kasih

    ReplyDelete
  21. Sekarang ni dah jadi trend dan viral semula kayu khamat ni kat Terengganu. Ada yg buat besar gedabak supaya viral tapi tak taulah sedap ke tidak. Resepi yang ni nampak sedap. Terima kasih bagi resepi nk try ptg ni jugak.

    ReplyDelete