Assalamualaikum...
Quick update ye hari ni... tak sempat nak berceloteh panjang.. terus je ke resepi yang ringkas tetapi sedap ni.. Sambal Tumis Sotong Kembang sedap dihidangkan bersama nasi lemak atau nasi putih... Jom tengok resepi...
Sambal Tumis Sotong Kembang
Resepi : MaDiHaA a.k.a Ratna
Resepi : MaDiHaA a.k.a Ratna
Bahan2
500 gm /2 ekor sotong kembang ~ dipotong kecil, basuh & tos
3 sudu besar gula
garam secukup rasa
garam secukup rasa
aji (jika perlu)
1 sudu kecil (penuh) asam jawa ~ diramas dengan sedikit air ambil jusnyaminyak secukupnya untuk menumis
Bahan dikisar halus
20 tangkai cili kering ~ dikerat & rebus kejap
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang merah
1 biji bawang besar saiz sedang
2 ulas bawang putih
½ sudu kecil belacan (dilayur/bakar kejap)
2 ulas bawang putih
½ sudu kecil belacan (dilayur/bakar kejap)
2 biji buah keras
Cara2 Menyediakan
1. Panaskan minyak lalu tumiskan bahan2 kisar & kacau2 tumisan sehingga garing, wangi & terbit minyak.
2. Masukkan gula, air asam jawa & sotong. Masak sehingga sotong lembut sambil dibalik2kan. Jika perlu boleh tambah sedikit air. Masukkan garam & aji secukup rasa. Biar sehingga kuah agak pekat. Pastikan secukup rasa & bolehlah dihidangkan bersama nasi putih atau nasi lemak.
Selamat memasak!
salam madiha..xpernah beli/makan sotong camni...biasa tgk org jual nasi lemak lauk sotong ni kan?
ReplyDeleteaslmkm kak...suami suka sgt sotong ni tp saya tak makan..rasa2 gitu je..kdg dia beli gak soh masak..hehe..tp bnyk kali dia beli yg dah siap jer..hikhik..
ReplyDeleteAssalam kak..Sedap kan sotong nih mkn ngan nasi lemak..Kalo mkn ngan sotong kangkung pon sedap nih..Terliur nengok kak Sekbek dah lunch,hehe..
ReplyDeletesotong kembang? sotong kering ek? yg kene rendam air dulu baru masak tu kan.. hihi.. sedapnyer kalau ada nasi lemak ni.
ReplyDeleteSalam kak madiha!!!! lamaaaaaaaaaa sgt dah tak buat sambal2 giniiii..ni yg terasa nak buat sambal jerr tp syg betul nak guna lada blender kita yg dah duk dlm freezer tu sbb takut habis hihhi.. ilyas ank sulong kita kalau ninja tu suami kita :D
ReplyDeletehai sedapnya tapi tak de sotong la pulak:)
ReplyDeletewahh sedapnyer..
ReplyDeletesalam Diha,dah lama akak tak masak sotong kembang ni tau..rasa nak buat lah hujung minggu ni nanti.leh makan dgn nasi lemak kan?...
ReplyDeletesalam madiha..tak pernah tenguk dan makan telur tebu tu. hairan gak bila menenguknya.
ReplyDeletemee udang tu mcm sedap..nanti nak cubalah
Salam Kak Madiha..
ReplyDeleteHana Kirana.. guna resepi akak ni wat sambal tumis sotong basah.. ptg ni husband balik nak jamu dengan ikan masin sepat....:)