Friday, June 17, 2011

Pisang Goreng Crispy

Selamat petanggg & jumpa lagi....

Petang-petang gini.. rasanya elok sangat aku poskan entry Pisang Goreng Crispy ni... Mana tau kalau2 ada pisang atau keledek atau sukun kat rumah ibu-ibu yang tak bekerja tu.. bolehlah cuba2 resepi ni untuk digoreng buat minum petang ni. 


Masa ku hidang pisang goreng ni kat En. abang & mintak komen... katanya sedap & katanya lagi.. pisang goreng kali ni memang boleh dibuat jual...  siap pesan.. simpan resepi ni elok2.. hihihihiiii.... yelah.. mana tau kot2 dah berhenti kerja nanti taktau nak buat apa.. bolehlah jual goreng pisang gunakan resepi ni.. hahaha... Memang betul seperti kata en. abang.. tepong gorengan pisang yang aku buat kali ni memang betul2 crispy..!  Rangup yang lembut gitu... krup krap bila tergigit tepong gorengannya tu.. Tetap rangupp walaupun dah beransur sejuk.  Tambah sedap bila dicicah ngan sambal kicap! Hmm.. yummy!! Kebiasaannya bila menggoreng pisang.. aku guna kaedah mak2 dulu iaitu guna tepong beras & sedikit campuran kapur makan & serbuk kunyit.  Yang sebenarnya.. jarang2 dapat hasil tepong gorengan yg betul2 rangup bila guna resepi tu.. Memang agak mengecewakan.  Kali ni puas hati dapat tepong gorengan yang betul2 rangup..  Oh ya... inilah  dia pisang sematu yang aku bawak balik dari kampong aritu... 

Jom tengok resepi batter yang crispy ni..

Pisang Goreng Crispy
Resepi : MaDiHaA a.k.a Ratna
Bahan2
Pisang sematu/nangka/ atau yg sesuai digoreng secukupnya
Minyak masak secukupnya

Bahan2 batter
400 ml air 
220 gm tepong gandum
50 gm tepong beras
100 gm marjerin
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 ¼ sudu kecil garam

Cara2 menyediakan
1. Masukkan bahan2 batter ke dalam jug blender ikut turutan di atas.  Kisar sehingga batter sebati, rata & halus.  Tuangkan batter ke dalam bekas yang sesuai.
2. Panaskan minyak secukupnya dengan api sederhana. Belah 2 setiap pisang lalu masukkan ke dalam batter.  Bila minyak dah panas, masukkan hirisan pisang yang bersalut tepong ke dalam kuali berhati2 dengan menggunakan tangan. (jangan sampai terkena minyak pula yer).
3. Goreng pisang ke dua2 belah sehingga keemasan. Angkat & tos.  Hidang di atas pinggan beralas paper towel & hidang bersama cili kicap.  

Resepi Sambal Kicap

Bahan2
8 biji cili padi
1 ulas bawang putih
1 sudu kecil gula
Kicap manis secukupnya

Cara2 menyediakan
Tumbuk halus cili padi, bawang putih dan gula. Campur kicap secukupnya. Siap untuk dicicah bersama pisang goreng crispy.


Kalau ada pisang.. jangan lupa mencuba!

45 comments:

  1. Sedapnya kalau dapat makan petang2 macam ni...

    ReplyDelete
  2. sedapnye pisang goreng... memang suke sgt pisang goreng, lagi2 ngan sambal kicap tuh..waduhhhh....

    ReplyDelete
  3. petang2 layan pisang goreng mmg sedap.. wahh, ada sambal kicap, mcm org johor pulak ye =)

    ReplyDelete
  4. If only I cld grab some pisang goreng now...uuuummmmmm besnyaaaa!!! ;)

    ReplyDelete
  5. pisang goreng crispy dgn sambal kicap lagi...ermmmjom layan dgn kopi panas..

    ReplyDelete
  6. sedapnya...apa yang penting resepi yang diberikan lain dari lain n mmg nampak ranggup. boleh try kat rmh ni balik keja nti.

    ReplyDelete
  7. kakkkk, akak mcm tau aje ita tgh cari resepi goreng pisang.. kebetulan suami ita bawak balik pisang nangka semalam dah lama betul mengidam nak makan pisang nangka.. tu yg dok cari resepi.. sebab selalu tepung goreng pisang yg ita buat tak crispy dan bila sejuk liat pulak tu...

    ita ambil ye resepi akak ni.. boleh ye! nanti boleh ita jual goreng pisang depan rumah... hihi ( gurau ye kak..)

    ReplyDelete
  8. a'kum..sedapnya..minta izin c&p resepi ek? nnt beli pisang nk buatlah, nmpk rangup ;)

    ReplyDelete
  9. Kak MAdihaaaaa!!!! sedapnyerrrrr!!!! kita goreng pisang ni masih fail lagi hihihi... nanti nak cuba resepi akak :D tp pisang pulak payah nak carik atau pendek kata kita tak kenal pisang selain pisang montel :D

    ReplyDelete
  10. bestnyer pisang goreng..... lama dah tak makan..

    ReplyDelete
  11. my favourite!! i suka sangat makan goreng pisang. before i embarked on this exercising journey, almost every petang, mesti makan goreng pisang. now dah more than 6 mths tak sentuh.. huhuhu.. sedih..

    ReplyDelete
  12. tq berkongsi resepi pisang goreng..yatie pun dok cari resepi tepung garing walau dah sejuk..nnti leh cuba..sedap tu cicah dngn sambal kicap..

    ReplyDelete
  13. wahhh..sedapnyaaaa..kena masuk butter rupa2nya..esok kalau gi pasar, nak cari pisang awak kampung...boleh try resepi ni..:-)

    ReplyDelete
  14. nak cuba bubuh marjerin seperti madiha dalam batternya..pasti sedap ni:)

    ReplyDelete
  15. salam kak madiha.. sedapnya nampak pisang goreng tu.. kat sini susah nak jumpa pisang yang boleh buat goreng kalau buat kek tu ada la.. huhuh. lama tak makan goreng pisang cich sambal kicap.. sob..sob

    ReplyDelete
  16. wa belajat mkn goreng pisang ngan kicap time study kat JB

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum akak..
    cam diana pun suka makan pisang goreng yg rangup mcm nie... sedapnya tu akak... terasa kesedapannya tgk gambar tu tau akak...

    ReplyDelete
  18. Hi Madihaa,
    I just would like to say thank you for this fantastic recipe.I dah cuba buat today and my hubby(he's a kiwi) kasi 5/5 and my son enjoyed it too.Very true that even dah sejuk (now winter kat sini,NZ which means within 10 minutes memang sejuk betul) the pisang goreng and keledek still very crunchy.It's a keeper!..and I tak guna margerine sebab kat sini tak ada margerine so I sub with butter only.Thank you again...I dah boleh bukak gerai jual goreng pisang kat Auckland ni...hahaha.

    ReplyDelete
  19. boleh cuba nie..ada kelainan letak marjerin..kebetulan pisang pun ada goreng time2 hujan ni pun sodapkan..

    ReplyDelete
  20. Wanieyra: grg pisang memang sentiasa dicari petang2 kan.. hehe.. best!

    ReplyDelete
  21. Noorsha: pisang goreng all time feberet kan? sambal kicap tu akak pandai mkn gitu sebab akak pernah kerja kat Johor dulu masa anak2 dara dulu.. tu yg pandai tu.. hehe.. mmg sdp!

    ReplyDelete
  22. Tun Telani: a'ah.. mcm org Johor. Dulu akak pernah kerja kat Johor 7 bulan.. tu yg pandai cicah sambal kicap tu..

    ReplyDelete
  23. Love2Cook: Love... kalau boleh grap something form screen.. I'm the first one to grap your cake in your blog... hahaha..

    ReplyDelete
  24. Norsafone: memang layan kak ngan kopi panas atau teh panas... yumyum..

    ReplyDelete
  25. Aida: resepi ni memang lain dari yang biasa tu kan? & hasilnya memang puas hati.. sebab tu rasa sangat teruja nak berkongsi dengan kawan2 kat sini.. harap2 ramai yg sudi mencuba.. pasti puas hati..

    ReplyDelete
  26. Azlita Aziz: Ita.. cuba jangan tak cuba.. & kalau dah cuba.. jangan lupa promote kat blog Ita ye.. sebab akak tau blog ita ramai pengunjung.. secara tak langsung.. dpt jugak berkongsi dengan semua pengujung blog Ita.. kita sama2 berkongsi ilmu yg hanya sedikit ni..

    ReplyDelete
  27. Zack Zachoes: dipersilakan.. kalau dah buat jangan lupa komen yer.. sedap ke tak sedap ker.. hehe..

    ReplyDelete
  28. Ijayuji: ala ika.. kek yg lagi susah pun boleh buat.. inikan pulak pisang goreng yg mcm 'abc' ni.. hehehe.. actually yg fail tu mungkin batter gorengannya kot.. ika cubalah resepi batter yg akak buat ni.. mana tau kena dengan selera..

    ReplyDelete
  29. Cendana Kasih: saya pun lama tak makan ni CK. kala ikutkan memang byk gerai goreng pisang dkt ngan opis ni.. tp saja tahan selera.. yg ni goreng sendiri sebab ada pisang yg bwk blk dr kampong dulu... tu yg merajinkan diri tu..

    ReplyDelete
  30. Sizuka: memang betul tu Shidah.. kalau diet mmg tak disarankankan pisang goreng ni kan? boleh menggemukkan.. hihihi... tu pasal mcm akak bgtau kat Cendana Kasih td.. akak pun jarang beli pisang grg yg org jual tu.. saja tahan selera.. takut makin kembang.. hihihi..

    ReplyDelete
  31. Yatie: cubalah yatie... harap2 kena dengan citarasa Yatie. Kalau dah buat bg feedback yer.. hehe..

    ReplyDelete
  32. MyLady: a'ah.. itulah rahsianya... nnt cuba tau..

    ReplyDelete
  33. Cik Manggis: marjerin tulah yg buat batter jadi rangup yg lembut tu.. bukan rangup yg agak keras mcm kita goreng guna tepong beras tu.. hehehe.. kalau dah try jgn lupa bg komen tau..

    ReplyDelete
  34. Juwita: takde yer kat Jepun pisang yg sesuai utk digoreng? alahaiii.. ciannyerrr... tak dapek nak tolong.. huhuhu... takper.. nnt blk M'sia.. kena goreng pisang & mkn puas2 tau.. hehe..

    ReplyDelete
  35. KWSWK: akak pun saja gak wa... pandai mkn goreng pisang ngan sambal kicap sebab akak pernah keje kat JB 7 bulan...

    ReplyDelete
  36. Diana: selalunya yg rangup2lah yg org cari.. hehee.. mmg sedapkan? batter lebihan tu akak goreng kosong gitu jer.. & itu yg anak2 dok berebut sbb ranguppp!!

    ReplyDelete
  37. Shereen: Hi Shereen... sangat berbesar hati bila dpt tau Shereen dah cuba resepi batter yang saya kongsikan & lagi seronok bila Shereen & husband puas hati dengan hasilnya. Orang pertama yang mencuba & beri feedback yang ikhlas. 5/5?? wah wah wah...TQ TQ TQ! jadi dipersilalah buka gerai pisang goreng kat Auckland yer... pastu.. tiap tahun jgn lupa kirim royalti.. hehehe.. sekadar bergurau...

    ReplyDelete
  38. Sue Suesofieyya : silalah cuba Sue.. harap2 puas hati ngan resepi ni. Akak mintak maaf sebab lama tak komen kat blog Sue.. akak tak reti nak komen kat mana.. aduhaiii.. teruk betul akak ni kan.. buka IT sungguh! hehe.. apa2pun.. t.kasih sudi dtg blog akak ni..

    ReplyDelete
  39. saya ada menjual sambal kicap serbaguna..bukan sahaja sedap dicecah goreng pisang..tp boleh dimakan dengan pelbagai makanan..contohnya mee soto (popular di Johor),mee sup, ikan bakar , ikan goring dan macam-macam lagi lah..pendek kata sesuai untuk pelbagai makanan dan dijadikan bahan penambah rasa..maklumat lanjut boleh Wassap ke 0173864959 dan kunjungi instagram budinsfood..selamat menjamu selera... :-)

    ReplyDelete
  40. saya ada menjual sambal kicap serbaguna..bukan sahaja sedap dicecah goreng pisang..tp boleh dimakan dengan pelbagai makanan..contohnya mee soto (popular di Johor),mee sup, ikan bakar , ikan goring dan macam-macam lagi lah..pendek kata sesuai untuk pelbagai makanan dan dijadikan bahan penambah rasa..maklumat lanjut boleh Wassap ke 0173864959 dan kunjungi instagram budinsfood..selamat menjamu selera... :-)

    ReplyDelete
  41. saya ada menjual sambal kicap serbaguna..bukan sahaja sedap dicecah goreng pisang..tp boleh dimakan dengan pelbagai makanan..contohnya mee soto (popular di Johor),mee sup, ikan bakar , ikan goring dan macam-macam lagi lah..pendek kata sesuai untuk pelbagai makanan dan dijadikan bahan penambah rasa..maklumat lanjut boleh Wassap ke 0173864959 dan kunjungi instagram budinsfood..selamat menjamu selera... :-)

    ReplyDelete
  42. Saye dah Cuba...mmg jadi crispy..thank you share this resepi..;)

    ReplyDelete
  43. cinet : terima kasih sudi mencuba ye. alhamdulillah.. memang crispy sangat kan? hehe...

    ReplyDelete
  44. Hi , I nak share Resepi Pisang Goreng Rangup Sedap Dan Mudah.
    Source and citation: http://resepipisanggorengrangup.blogspot.com/

    ReplyDelete