Salam di petang Ahad yang damai....
Teringin jugak nak mencuba resepi yang simple dari Kak Asma ni. Ada jugak masak style gini.. tapi biasa masak dengan daging.. & buat biasanya tak letak daun kari.. Kali ni ikut cara Kak Asma guna ikan & tambah daun kari. Memang tak dinafikan.. lauk2 simple gini memang menyelerakan. Nak masak pun senang. Terima kasih pada Kak Asma untuk resepi Tenggiri Asam Daun Kari & juga kawan2 yang lain yang terlebih dulu mencuba membuatkan aku pun nak cuba jugak... Resepi ni ambil dari blog Kak Nor Secubit Garam. Terima kasih kepada Kak Nor & semua yg terlibat.
Minta izin ye share resepi kat Sini...
TENGGIRI ASAM DAUN KARI
Resepi : Kak Asma
Sumber : Izah, Mamahawa, Mas, Kak Nor Secubit Garam
Bahan2:
4 keping ikan tengiri
1 labu bawang besar*
2 ulas bawang putih*
sedikit halia*
1 biji lada merah dan hijau*(*bahan bertanda dihiris )
1 batang serai(ketuk)
sedikit daun kari
garam,perasa,air asam jawa
Bersihkan ikan,lumurkan dengan serbuk kunyit dan garam.panaskan goreng hingga garing.angkat dan ketepikan.
Keluarkan minyak dari kuali tinggalkan sedikit,masukkan bahan yang telah dihiriskan tadi,tumis hingga layu.
masukkan lada,serai,daun kari,garam,perasa dan air asam.
biarkan sebentar,baru masukkan ikan tadi.
kalau suka berkuah agak2 hampir pekat matikan api.
Resepi : Kak Asma
Sumber : Izah, Mamahawa, Mas, Kak Nor Secubit Garam
Bahan2:
4 keping ikan tengiri
1 labu bawang besar*
2 ulas bawang putih*
sedikit halia*
1 biji lada merah dan hijau*(*bahan bertanda dihiris )
1 batang serai(ketuk)
sedikit daun kari
garam,perasa,air asam jawa
Bersihkan ikan,lumurkan dengan serbuk kunyit dan garam.panaskan goreng hingga garing.angkat dan ketepikan.
Keluarkan minyak dari kuali tinggalkan sedikit,masukkan bahan yang telah dihiriskan tadi,tumis hingga layu.
masukkan lada,serai,daun kari,garam,perasa dan air asam.
biarkan sebentar,baru masukkan ikan tadi.
kalau suka berkuah agak2 hampir pekat matikan api.
Selamat mencuba!
Assalamualaikum akak... ikan nie mmg dah lama dah masuk list.. tp lom terbuat gak.. huhuu.. esok kena gak buat nie rasanya... mmg sedap nampaknya tu...
ReplyDeletekalau kat penang,masak asam camni selalu gn ikan talang masin..masam2 sket br ok sbb nk potong masin ikan talang..nmpk madiha wat ikan tenggiri tergoda la plak..masuk list dulu
ReplyDeletewahh nmpk sedap la sis..tq ye
ReplyDeleteakak pun dah lama masuk list..heheh..
ReplyDeletewaduh2..cannot tahan leh..
As'salam Ratna
ReplyDeletect memang tak pernah makan ikan tenggiri. cuma kalau orang masak kailan ikan masin tu ada gak lah guna ikan tenggiri masin, yang tu baru makan. kalau ikan tengiri basah ni tak cuba lagi. tengok pun dah selera gak ni. nasib baik perut dah kenyang masa masuk sini..hihihi
sedapnyer...dulu masa fiza dlm pantang ada juga mak mentua masak camni...masa tu x tahulah mak mentua masak lauk apa...pakai makan je...he he he...
ReplyDeleteWalaupun ringkas bahan2nya nampak sedap ikan Ratna masak tu.kat sini tak da ikan tenggiri...daun karipun tak da..kena kiv dulu resepi...
ReplyDeletekek kat bawah tu nampak moist...tentu sedap.
sedapnyer.. masak simple2 gini, mkn ngan nasi panas2.. sedap!
ReplyDeleteas-salam
ReplyDeletebestnye Tenggiri Asam Daun Kari..kalau makan dengan nasi panas2 tak blh angkat sedapnye...