Sunday, August 21, 2011

Ikan Tongkol Tumis Tomyam

Assalamualaikum dan selamat malam semua...

Dah lewat malam rupanya... mencelah kejap wat n3 ni... dah lama sangat gambar ni tertunda2... Ni sebenarnya lauk bersahur pd minggu pertama dulu.. entah ngapa selera mula2 puasa dulu nak lauk yg masam2 jer.. Oklah.. ni resepi campak2.. bolehlah kalau takde idea nak masak apa... cuba2 lauk sempoi ni.. hehe... masa ni en. abang bersahur ditempat kerja.. jadi bolehlah masak lauk yg ada daun limau purut ni...

Ikan Tongkol Tumis Tomyam
Resepi : MaDiHaA a.k.a Ratna

Bahan2
6 keping ikan tongkol ~ gaul garam, goreng & ketepikan
1 biji tomato ~ dibelah 6
2 pokok daun bawang ~ potong 1 inci
1 inci halia ~ hiris halus memanjang
4 ulas bawang putih *
5 ulas bawang merah*
1 biji bawang besar*
(bahan2 bertanda* dimayang)
7 biji cili padi ~ diketuk
3 helai daun limau purut
1 batang serai ~ diketuk
3 cawan air atau lebih
1 sudu besar asam jawa + air ambil jus
2 sudu besar pes tomyam + sikit air panas dibancuh
garam, aji & gula secukupnya
minyak masak

Cara penyediaan
1. Panaskan sedikit minyak.  Tumiskan bahan2 yang dihiris & halia hingga layu & wangi.  Masukkan air, air asam jawa, pes tomyam, serai, daun limau & cili padi. 
2. Bila mendidih masukkan ikan, daun bawang & tomato. Sesuaikan rasa dengan menambah garam, gula & perasa. Padamkan api & bolehlah dihidang.



Selamat mencuba!

3 comments:

  1. chedap jer nampak ni.. copy & save dulu resipi ya.. nak gi mancing ikan aye dulu :)

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum akak...
    mmg nampak menyelerakan sungguh ikan nie akak.. suka sgt ngan resipi nie...

    ReplyDelete
  3. sedap nie ..
    ermm mcm ala2 masak asam tauchu kan :0

    ReplyDelete