Friday, December 2, 2011

Vadai @ Wadeh

Assalamualaikum & selamat petang...

Ya Ampun... rasa dah lama sangat tak bersiaran... padahal baru je sehari tak update blog. Kesibukan di hujung tahun.. sibuk dengan stock chek & lain2 lagi membataskan aku untuk bersiaran & melawat kawan2.. Tapi petang ni gagahkan juga mengupdate sebab dah tak berapa sibuk sangat.. stock chek pun dah selesai... lagipun.. rindu giler nak update.. haha!

Terima kasih pada kengkawan yang sudi tinggalkan jejak di sini. Terima kasih kepada semua follower & new follower yang semakin bertambah. Anda semualah penguat semangat ku untuk terus mengupdate di blog kesayangan ku ini. Hanya satu kelemahan ku... aku tak mampu untuk membalas komen2 kalian semua... kerana masa membataskan aku dari berbuat demikian.. maaf sangat2 ye!


Oklah.. takmau bebel panjang2... terus sajalah dengan resepi yang ingin dikongsikan hari ni.  Vadai, vadei, wadeh & ada juga yang panggil masalodeh.. mana satu yang lebih tepat ye? Hmm.. yang penting ianya sangat sedap & menjadi kesukaan semua ahli keluarga ku terutama cik abang sayanglah... hehe... Kalau kuih2 pedas macam ni.. serahlah padanya... pasti senyum sampai ke telinga kalau hidang vadei ni...  haha... Vadei ni dah acapkali ku buat sebab memang kesukaan semua.. Cuma jarang2 nak ambik gambar. Dulu dah pernah masuk resepi di fotopages.. kali ni masuk ke blog pula.. Resepi ni ku ambil dari fotopages MamaFaMi. Resepi asalnya dari bonda mama sendiri. Thanks ye ma... resepi ni memang best..! Mintak izin ye ma letak resepi kat blog saya pulak...


Vadai/Wadeh
Resepi : MamaFaMi (bonda mama)

Bahan-bahan :

300 g kacang dhal
1 biji bawang besar ~ didadu
1 cili merah ~ didadu (letak cili hijau.. itu je yg ada)
1/2 sudu kecil jintan manis
1 tangkai daun kari ~ dihiris nipis
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng

Kaedah penyediaan :

1. Rendam kacang dhal sekurang-kurangnya 4 jam. MaDiHaA rendam 3 jam aje.
2. Tapis dan kisar halus 3/4 kacang dhal di dalam blender kering.
3. Campurkan kacang dhal yang telah dikisar dan tidak dikisar di dalam mangkuk.
4. Masukkan bawang, cili merah, jintan manis, daun kari dan garam secukup rata. Gaul biar sebati.
5. Basahkan telapak tangan. Letakkan sesudu penuh bancuhan di telapak tangan, leperkan sedikit dan goreng di dalam minyak hingga kuning keemasan.
6. Hidangkan dengan cili hijau.


Nota MaDiHaA: MaDiHaA bentukkan dahulu vadei sehingga habis kemudian barulah digoreng. Untuk vadei ini.. MaDiHaA simpan dulu dalam peti ais kerana MaDiHaA buat sebelah malamnya & goreng keesokkan paginya untuk sarapan. Jangan lupa susun vadei di atas dulang yang dialas plastik bersih supaya mudah nak ambil vadei semasa nak goreng kerana vadei ini sangat lembut teksturnya. Jika perlu disusun berlapis2.. pastikan ada lapisan plastik bagi setiap lapisan.

Selamat mencuba!

20 comments:

  1. Sedapnya vadeh tu...nak sikit boleh??

    ReplyDelete
  2. vadei yang sedap! tapi memang tak boleh lupa makan vadei panas-panas yang mamak jual di Sungai Buluh masa kami kecik2 dulu... kalau buat sendiri tak dapat menyamai keenakan air tangan mamak tu... ni dah hampir petang ni, tapau 2-3 biji ye Madiha buat kami minum nanti.

    ReplyDelete
  3. Assalam kak,kat sini panggei masalodeh kak,sy pon mmg suka,bebaru nih da wat,pastu da lagi sy frozen yg xgoreng lagi,nnti leh la goreng time2 kebulur kak,hihi..Nmpak akak punya nih watkan rasa nak p goreng yg lam peti tuh,hehe..

    ReplyDelete
  4. alamak...hujan2 ni tgk plak vadeh pnas...pergh...sedap dimakan ngan cili hijau...

    ReplyDelete
  5. dah lama x makan vadei nih.. tun ikut musim makan ni, bila musim nk mkn vadei tu, tiap2 hari pun nak goreng..hihi

    ReplyDelete
  6. petang2 kalau dpt mgunyah vadei panas2 ni .. alangkah indahnya.. tmpg minum ptg kt sni ye..

    ReplyDelete
  7. Vavavavaaaassss....tu dia...vadeiii sudah terhidang...fav akak gak nih...kalua ulang2 mau abis eepinggan ni tau Ratna....adeeei, x rajin nak buat jek....huhuuu

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Ratna...Apa Khabar?

    Tak Cukup Sepinggan Kalau Buat Minum Petang...Hehehe

    ReplyDelete
  9. dana suke sgt ngn vade ni kak... masa bulan pose aritu penah try bt pastu jd... gile suke heheheh

    ada sorang aunty india jual vade kt psr mlm tmn melawati tau,tiap kali gi psr msti beli banyak2, tp skrg dh takde jual kt situ nth mana ntah.. rindu tul dana ngn vade dia sbb sdp gile....

    ReplyDelete
  10. assalam kak, sedapnya tgk masalodeh ni..memang suka kalau garingx2 kulit tu lagi suka:)

    ReplyDelete
  11. penah dan selalu gak makan tapi tak penah buat...he he...mintak sikit madiha...:)

    ReplyDelete
  12. pernah buat sekali tapi terburai dal tu.. tak tau ngapa... yg garing memang sedap kan..

    ReplyDelete
  13. ooo sibOk kira bonus ya kak? heheh.. ujong2 tahun ni jenuh kira untung rugi la, hihi..
    sedapnya wadeh tu.. nani pun suka makan wadeh ni, tapi for sure tak pernah test buat sendiri pun lagi.. hehehe

    ReplyDelete
  14. Salam Madihaa,, lama x wat vade ni.. mmg sedap dan tak jemu di makan...

    ReplyDelete
  15. kak, terima kasih atas resepinya. Saya nak cuba hari ni ....

    ReplyDelete
  16. terima kasih kak ye share resepi pagi ni saya wat sedap... tapi tula blander kering x de guna blenda basah jadi lembik sikit.. tapi sdp...

    ReplyDelete
  17. Tumbuk sedikit halia n lada hitam

    ReplyDelete
  18. Menu kuih untuk berbuka puasa hari ini😊

    ReplyDelete
  19. Menu kuih untuk berbuka puasa hari ini😊

    ReplyDelete
  20. Terima kasih atas perkonsiannya,saya ambil perkongsiannya sahaja lain tiada. Dulu kini dan selamanya

    ReplyDelete