Assalamualaikum & salam sejahtera buat semua....
Resepi pertama untuk bulan Mei 2012 dimulai dengan resepi Nasi Ayam Bakar Ala Mediterranean yang sedap ni... Dah lama juga nak mencuba resepi ni.. ada2 saja halangannya... alhamdulillah.. dapat juga mencuba & ternyata memang sedap! Masa masak nasi ni.. dah malas nak buat acar atau kuah dhal atau dalca... jadi masa makan tu agak kering tak berkuah.. ala2 makan nasi arab gitu.. hehe.. kalau ada kuah mesti lagi ngancam! Tapi dari segi rasa gandingan lauk ayam & nasi ni memang sedap.. nasinya iras2 rasa nasi tomato gitu... lauknya tu pun best tau!
Terima kasih kepada Puan Malus Domestika aka TTM yang berkongsi resepi ni... Boleh tengok versi Puan Malus kat SINI yer... Resepi asalnya ialah dari Hajjah Suraya Bee M Ibrahim. Thanks to both of u..! Mr. Mama pun dah pernah cuba juga...
Nasi Ayam Bakar Ala Mediterranean
(Resepi Hajjah Suraya Bee M Ibrahim)
Sumber : Malus Domestika@topsyturvymum
Bahan A:( Lauk Ayam)
10 kpg ayam*
1 sm madu*
1 st serbuk lada putih*
1 ibu jari halia**
5 ulas bawang putih**
3 biji bwg besar**
1/2 cwn hirisan daun ketumbar
1 st serbuk ketumbar
1/2 st jintan putih.
1/2 st jintan manis
1 x 140g tin tomato puri
1 st gula perang
2 sm tairu, dipukul sebentar (MaDiHaA ganti dengan susu cair + sikit perahan limau nipis yg dibiarkan sebentar = buttermilk?)
2 sm badam kisar (MaDiHaA ganti dgn 1 sudu besar serbuk kas kas)
2 sm minyak sapi
garam dan serbuk lada putih.
Perap bertanda* selama 15-20 minit
Kisar bertanda **
Cara:
Tumis bahan kisar dalam minyak sapi. Masukkan tomato puri, jintan putih +
jintan manis + serbuk ketumbar, gula perang dan hirisan daun ketumbar.
Masukkan tairu dan badam kisar, tumis lagi sehingga sebati. Kemudian
masukkan kepingan ayam dan masak sampai 3/4 empuk. Tuang sedikit air di
sekeliling kuali utk memudahkan minyak terbit. Tabur garam dan serbuk
lada putih.
750ml stok ayam (air + 3 kiub stok ayam)
500g beras basmathi, cuci bersih, toskan.
2 sm minyak ( samada ghee, canola atau olive oil)
3 biji capsicum - merah, hijau, kuning(hiris) (MaDiHaA tak letak ~ non stock!)
1/2 cawan sos tomato,
1/2 cwn kismis
1/4 st serbuk buah pala
1/4 st serbuk kayu manis
1/2 cwn hirisan badam bakar
cara:
Didihkan stok ayam dalam periuk. Di
samping itu panaskan minyak dlm kuali dan goreng beras selama 1 minit.
Masukkan sos tomato, serbuk buah pala dan kayu manis serta garam.
Kemudian masukkan capsicum dan kismis. Goreng sehingga bergaul rata.
Padamkan api dan langsung tuang beras goreng ke dalam stok ayam yg
sedang mendidih. Tutup periuk dan masak nasi hingga kembang tapi tak
kering. (aku masak dalam rice cooker sampai nasi masak ~ MaDiHaA ikut sama juga)
Sesudah nasi masak alihkan ke casserol dan
bakar pada suhu 180C selama 15 minit. Keluarkan dan sendukkan kuah ayam
atas nasi, kemudian aturkan ayam atas kuah. Bakar lagi 15 minit atau
sehingga ayam masak. Sesudah masak tabur hirisan badam. Permukaan nasi
haruslah garing dan lembab di dalam. Hidang panas.
Selamat mencuba!
asslm Kak Madihaa...nmpk myelerakan la lauk ayam bako tu...nmpk sedap sgt...nti bleh la cuba jugak...xsabo la pulak nk tau mcmne rasanya tu...
ReplyDeleteKak, saya datang pakai kebatat ni,lengggang mak limah selendang bersibai atas bahu nk makan nasi kenuri tu... err pe cehelop nasi kenuri kan, nasik akak ni ngancam betoilah...terbukak terrrr kancing kebatat saya ni dibuatnya...kalau cam tu saya ratah ayam tu jelah sepinggan...
ReplyDeleteBest nampaknya Madihaa bolehlah masuk list
ReplyDeleteSalam kak madiha! eeeeeee..sedapnyerrr! minggu ni kita dah makan tanpa rasa bersalah huhu.. minggu depan kena kurangkan mkn sikit :D 2 minggu depan depnannyer baru leh buat :D
ReplyDeletesalam kak moga sihat peh megancan negok nasi dan ayam tu....macam tebau2 aje hehehhe nnt leh le cuba kalaua da bahan2nya
ReplyDeleteWaw..berselera gue tengok nasi ayam bakar ni...tumpang lalu..ambik pinggan..gue nak makan ni..
ReplyDeletesalam kak madihaa.. nmpk sgt complicated nasi ni. haha.. nak makan sedap kene la usaha lebih kan ;)
ReplyDeleteaduh tengok ayam gan nasi tu perut dah berkeroncong...sedapnya..minta sepinggan buat lunch ari ni..he he he
ReplyDeleteSALAM kak madiha .. dah terbau dari jauh nasi mediterranean ni ... ya Allah tertarik la pulak :))
ReplyDeletekak madiha..sedapnyer nampak nasi ni..suami mieza cukup suka makan nasi mcm ni..harus dicuba ni :)
ReplyDeleteSalam kak madiha...
ReplyDeleteperhh...mengancam betoi nengok set nasi tu..
ayam bakar tu..
menggoda uuuuu......he3
Salam Kak Ratna..meriahnya tul set nasinya..msk list dulu lah.. dh berkenan di hati nii :-)
ReplyDeleteSalam kak:)
ReplyDeleteHehe..thanks cuba resepi ni. Jumpa kat buku resepi umah kawan. Gigih snap sebab malas nak salin.
Saya pun dah 2-3 kali buat.
Tengok akak punyaa...rasa nak buat lagik:)
tgk ayam tau pun dh rasa sedap... aduh2 copot jantung ku kak
ReplyDeletelain kali sy nak try resipi baru boleh masuk sini! =D
ReplyDeleteSedap ni, kering pun keringlah...tolak dgn air lps makan.
ReplyDeletelama tak ke dapur... banyak betol resipi bikin hati resah..
ReplyDeletegerraaammm nya.. kalo dekat nak sepiring.. hehe..
Assalam kak,sedapnya tgk nasi dan ayam yg dok berposing tu..ishh memang lapar sokmo kalau singgah dapur akak ni tau..hehe nanti nk kena terai buat juga ni:)
ReplyDeletekedebooomm nampaknye..matching je nampaknye,menyelerakan lagi..
ReplyDeletealahai...nampak sedap sungguh ayam tu kak...HARUS cuba resipi ni...
ReplyDelete