Assalamualaikum & salam sejahtera...
Ini sebenarnya projek yang dibuat sama hari dengan Apam
Dewa tempohari. Mula2 ku buat Kek Gula Hangus ni dulu.. Dah lama
berangan nak buat & dah lama simpan resepi. Sebabkan Sabtu lepas tu
tak kemana2 terfikir nak buat something supaya boleh bawa bekal nak ke KT pada
Ahad esoknya tu. Pastu si anak dara kecik ku yang sangat rajin menolong tu
macam biasalah excited nak tolong bancuhkan warna-warna dalam adunan.
Bila aku kata kek ni tak payah letak warna... sebab nanti kek ni akan jadi
warna coklat... terus dia komplen.. alaaa... buatlah kek yang ada warna pink...
hehehe.. Maka sebab itulah ibu dia kena rajinkan diri godek lagi sebiji kuih
yang boleh diwarna2kan. Kebetulan memang ada niat nak buat Apam Dewa tu..
maka aku pun buat jelah kuih tu.. maka terhasillah 2 loyang kuih dalam satu
hari.. satu Kek Gula Hangus & satu lagi Apam Dewa... Alhamdulillah..
dapatlah ma & adik2 merasa kedua2nya masa bawak bekal ke Terengganu
tempohari.
Sebenarnya MaDiHaA ada juga satu lagi resepi Kek Gula Hangus
dari adik ipar. Resepinya lebih kurang ni juga cuma cara sikit berbeza.
Resepinya pun tak perlu diperap macam kebanyakan resepi yang MaDiHaA
jumpa. Kali ni terjumpa resepi dari Cida yang juga tak perlu diperap
berjam2.. maka terus berkenan. MaDiHaA ni memang jenis yang tak sabar..
kalau buat satu2 kuih tu kalau boleh nak cepat siap je. Tak suka sangat jenis2
kuih yang kena perap terutama kalau mengejar masa. Lainlah kalau memang
betul2 free... barulah tenang nak buat kuih2 jenis perap.. hehehe...
Ok untuk resepi kali ni.. nak ucapkan terima kasih banyak2
pada Cida
de'Nuanza yang telah berkongsi resepi ni. Memang hasilnya sangat
memuaskan hati... banyak lubang2 semut terhasil walaupun bancuhan tak perlu
diperap spt kebanyakan resepi. hehehe.. Boleh buat lagi lepas ni kalau
ada apa2 acara makan2 sebab kek ni salah satu kek kegemaran en. hubby... Dalam
banyak2 kek... rasanya inilah kek yang dia paling suka... tapi 'bini' dia je
yang malas nak godek.. hehe.. Mintak izin ye Cida akak share resepi kat sini
pulak... TQ very much!
Kek Gula Hangus @ Kek Sarang Semut
Resepi : Cida de'Nuanza
Sumber : MaDiHaA aka Ratna
Sumber : MaDiHaA aka Ratna
(MaDiHaA guna loyang 9"x9")
Bahan2 Gula Hangus
(Buat yg ni dulu sblm bancuh adunan)
2 cawan gula pasir (MaDiHaA guna 1 1/2 cawan + 1 sudu besar)
2 cawan air mendidih
3 sudu besar (penuh) mentega
Cara:
Masukkan gula dlm kuali atau periuk.
Bukak api sederhana kecil...
Sentiasa kacau2 gula sampai larut, sampai warna jadi keemasan macam madu..
Kalau jadi kearangan, buang je la...konpem x jadik.
2 cawan gula pasir (MaDiHaA guna 1 1/2 cawan + 1 sudu besar)
2 cawan air mendidih
3 sudu besar (penuh) mentega
Cara:
Masukkan gula dlm kuali atau periuk.
Bukak api sederhana kecil...
Sentiasa kacau2 gula sampai larut, sampai warna jadi keemasan macam madu..
Kalau jadi kearangan, buang je la...konpem x jadik.
Nanti kek tu akan jadi pahit kalo gula yang hangit.
Pastu, dgn langkah kuda2..masukkan air panas dlm gula td...
AWAS!! sedikit kemalangan akan berlaku kalau x berhati2 sbb gula tu mcm meletup2 skit nanti...
Pastu gula td akan jd cam ketul2 skit bila masuk air... Cairkan semula...
bila dh cair semua, masukkan mentega..biarkan larut...
tutup api dan sejukkan
Bahan lain:
7 biji telur saiz A
2 cawan tepung gandum
1/2 tin susu pekat manis disukai ramai (MaDiHaA guna 1/3 tin susu yg tinggi sikit tu)
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
Cara:
Pukul telur sampai kembang.
(blend pun boleh..guna mixer pun boleh- aku guna blender je. MaDiHaA guna mixer)
Pastu masukkan susu pekat, kasi blend lagi sampai sebati.
Masukkan pulak esen vanila
Ayak tpg gandum + soda + baking powder
Masukkan dlm adunan..teruskan blend
last sekali, masuk la gula hangus yg dh sejuk td... blend lagi!
Bakar selama 1- 1 1/4 jam guna api bawah n suhu cam biasa la..antara 160-180 darjah celcius.
5-10 mnt terakhir, guna api atas dan bawah
Kalo kek lom masak, tambah 5 mnt lg
Biarkan sejuk sblm potong
Nota Cida : utk dapatkan potongan yg cantik dan berlubang, belah kek di tgh, kemudian tgk arah urat kek..potong kek secara melintang garisan tersebut.
Masukkan dlm adunan..teruskan blend
last sekali, masuk la gula hangus yg dh sejuk td... blend lagi!
Bakar selama 1- 1 1/4 jam guna api bawah n suhu cam biasa la..antara 160-180 darjah celcius.
5-10 mnt terakhir, guna api atas dan bawah
Kalo kek lom masak, tambah 5 mnt lg
Biarkan sejuk sblm potong
Nota Cida : utk dapatkan potongan yg cantik dan berlubang, belah kek di tgh, kemudian tgk arah urat kek..potong kek secara melintang garisan tersebut.
Potongan yang tak kemas sebab nak cepat... hehe..
Selamat mencuba!
Assalamualaikum lama x buat kek sarang semut...cantik sarangnya
ReplyDeleteAssalam Madiha.
ReplyDeleteWahhh cantik bersarang....kek gula hangus ni mmg fav akak,sedap kenyal2 gitu.
banyak nye sarang semut...
ReplyDeletesedap kan kak kek ni.. nani nanti nak wat.. tapi tak nak letak langsung soda bikarbonat tu.. sbb tak best la rasa soda tu.. pedaq je atas lidah.. letak air eskrem soda boleh tak? hmm hua hua hua.. masa fes detect ngandung hari tu, ni la benda yg nani teringin nak makan.. siap balik umah godek sendiri.. walaupun tak penah wat..
assalam k.madiha
ReplyDeletecantiklah betul2 macam sarang lebah tu
memang elok kalu nak bawa sebagai bekalan kan, lgpun sedap rasanya
yummmy! memang sedap :)
ReplyDeletesalam... cantik sarangnya...
ReplyDeleteHi Ratna, beautiful texture of cake.
ReplyDeleteI am Sue here and would like to invite you to join in the Maggi Blogger's Contest in their " Good To Great Campaign ". Details of the contest can be found from my blog here http://www.cookingmomster.com/?p=3748
Do drop me if you require further details.
uii...dh ler rajin...menjadi pulak kek ni sebijik mcm nama dia. Mmg mcm sarang semut pun laa....
ReplyDeletecantik..kenapa saya buat kek nie tak mau jadi bersarang dan tak naik..huhuhu
ReplyDeleteakk punyalah cantik sarang tue..mcm disusun2 jew lubang sarang tue..zila x pernah buat..dulu2 pernah buat x jadi kak..lps tue x tercuba lg:)
ReplyDeletetak kemas tak apa janji sedap..
ReplyDeletebetul2 mcm sarang semut..lubang sekata besar
salam ratna.. wah cantiknya rang semut tu minta izin kak nak print..nak try lah nanti kalu rajen... jgn tunggu lama2 nanti lama2 durian habisss musim hehehee jom mengerep ratna..cayukkk
ReplyDeletekak .. cantikkkk nampak sarang kek gula hangus niee
ReplyDeletemenjadi sgt2 ... teliti betul akak buat ;)
kalau dekat harus saya terjah umah akak ;)
salam kak madihaaa... sgt chantik lubang2 dia tuuu.. terkagum tun tgk.. dh lama betul xmakan ni..dulu penah tun buat, pastu kan, dia jd 2layer.. muahhaha.. atas lobang2, bawah penyek. kui kui.. mesti salah teknik tu kan.
ReplyDeleteSalam Kak Madiha
ReplyDeleteaduyaiii.. geramnya tengok lubang-lubang semut tu..
Ita berangan jugak nak buat kuih ni, tapi tulah biasa resepi ni dok kena peram-peram.. tag peram tu yang ita malas tu..
Resepi yg ni cukup mudah nanti ita nak cubalah.. dah tak sabar dah rasanya.. ^_^
cantiknya lubang-lubang tu
ReplyDeleteReally cantik, Ratna. Good job.
ReplyDeleteSaya pun sangat suka cake ni tapi tak pernah cuba. Bila tengok cake Ratna, hati pun tertawan. Rasa macam nak buat malam ni juga :)
xoxo
nice! nak buatlah nanti. lama x makan.
ReplyDeleteoohhh.... sangat sedaaapppp... nak try la.. tqs for sharing..
ReplyDeletecantiknya lubang yg terhasil..leh cuba resepi ni plk..
ReplyDeleteKak Madihaa..ni kalau my mum ni sebiji pun dia leh habis sorang..mmg fav dia..dh lama tk buat utk mak :)
ReplyDeletecantiknya sarangnya...
ReplyDeleteKak!!!!! Tq for the receipe. Sy cuba buat ikut sebijik2 yg akak bg dan hasilnya..... Menjadik!!!!!! Lubang2nya sama mcm dlm gambar akak. Hmmmm nampak gayanya lps ni sy tak payah beli lg bila teringin nak makan. Boleh buat aje.. Tq tq tq
ReplyDeletealhamdulillah menjadi. terima kasih sudi mencuba ye..
DeleteSaya cuba buat tak jadi sarang dia macam kek span.boleh bagi saya tip cara membuat
DeleteThis comment has been removed by the author.
DeleteThis comment has been removed by the author.
DeleteKak Anonymous. Pls ajar saya membuat kek gula hangus
Deletetq madiha, kak nak cuba buat sarang semut & lady bird awak la cute & mmg teringin sngt nak cuba buat sendiri.
ReplyDeleteadui fav saya ni...
ReplyDeleteSalam..saya dah buat kek nie..mmg cantik..terima kasih..madihah
ReplyDelete.
as salam...saya nak try buat kek ni..kalau saya kukus adunan ni boleh x?
ReplyDelete3eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
ReplyDeleteSaya tak pernah perap bila biat kek ini.. namun sarangnya memjadi jugak
ReplyDeleteAssalammualaikum Kak? Saya mmg guna resepi ni, tak pernah perap.. Rse mmg sedap, tpi kdg2 bersarang, kdg2 takde sarang.. Kenapa yea tak bersarang..?
DeleteSaya tak pernah perap bila biat kek ini.. namun sarangnya memjadi jugak
ReplyDeleteNak cuba buat terima kasih sudi kongsi2 resepi
ReplyDeleteNak cuba buat terima kasih sudi kongsi2 resepi
ReplyDeleteCamne bole bersarang walaupun x perap?
ReplyDeleteSaya sedang cuba..hmmm..xsabar tengok haailnya ikut resipi ni
ReplyDeletelama dh xbuat kek ni..nape klu saya bt xjadi sarang camni.yg ni cantik jer sarangnyer..
ReplyDeleteMalam ni buat....doa2 jadi...heeee:)
ReplyDeleteMalam ni buat....doa2 jadi...heeee:)
ReplyDeleteAlhamdulillah....kek sarang semut saya menjadi!!!....yummmiii.....:)
ReplyDeleteAssalamualaikum kak saya buat tak jadi sarang
Deletetk la madiha....sekali buat terus jd n amat sedap...i like...
ReplyDeleteboleh x kalau nak guna halogen oven tu? agak2 suhu pkai sama x?
ReplyDeletekak, klu kukus bleh tak :)
ReplyDeleteAssalamualaikum. ..madiha akak try kek ni. ..memang sedap gebu tapi tak jadi sarang dia naper erk...boleh tak next time akak kukus
ReplyDeleteAssalam madiha..pertama kali saya cuba resepi mmg cantik lubang nya bersarang.. Bertahun saya x buat sbb oven rosak.. Kali ini buat lagi tapi xjadi.. X ada lubang saya x tau kenapa 😭😭😭
ReplyDelete