Assalamualaikum & selamat bersua lagi di hari Jumaat yang penuh barakah....
Pagi ni takmo celoteh panjang sebab MaDiHaA nak kena keluar sekejap lagi ada tugasan diluar ofis... Jadi dengan ringkasnya nak berkongsi resepi yang amat-amat sedap ni walaupun ini resepi versi derhaka.. hehe.. maaf ye Kak Anymz & T.kasih Izahdaut yang mewar2kan keenakan resepi Rendang Pucuk Ubi Kayu ni.. Memang berbaloi2 walau guna santan dari 3 biji kelapa... memang berlomak & sodap! Lepas ni kena stop guna santan selama sebulan sebab dah over limit.. kekekekee...
Sepatutnya rendang ni dimasak hingga betul2 kering. Tapi MaDiHaA buat basah2 sikit. Nanti nak try masak hingga betul2 kering macam resepi asal yang sepatutnya.. inilah yg MaDiHaA kata versi derhaka tu sbb tak dimasak hingga betul2 kering.. tapi tetap sedap & meletops!
Hasil tuaian dari kampong ku.. macam2 ado.. tak dapek bawak balik derian dari Raub.. dpt bawak balik pisang & sayur2 kampong dari Keratong.. terima kasih ma yg sanggup tolong ambikkan serai yg byk tu.. anak dia takut lengan miang! kekeke...
RENDANG PUCUK UBI
by: Kak
Anymz
Sumber : Izahdaut
Bahan-bahan
2 ikat pucuk ubi-ambil yg muda,bersihkan dan ketepikan (MaDiHaA
guna 2 cekak penuh pucuk ubi kayu~ cekat MaDiHaA BESAR tau.. hehe)
santan dari 3 biji kelapa atau santan segar rm 4 (MaDiHaA
guna santan perahan dari 2 biji kelapa+1 cwn pati santan beli siap)
5 ulas bawang kecil dihiris
2 batang serai ditik
Segenggam besar ikan bilis (setengah darinya MaDiHaA tumbuk
halus)
1 senduk cili api yang telah di kisar halus bersama kunyit
hidup
Garam secukup rasa
2 keping asam gelugur
Cara penyediaan
1. sediakan kuali,masukan santan, serai, garam, ikan bilis,
bawang, asam keping dan cili api yang telah di kisar.
2. Kacau sentiasa supaya tidak melekat dgn api yang
sederhana. Bila santan sudah mengeluarkan minyak dan hampir kering baru
masukkan pucuk ubi dan kecilkan api. Kacau hingga pucuk ubi garing.
Bila boleh masukkan pucuk ubi? Sila lihat di SINI.
Salam madihaa..arwah mak pon sellau masak pucuk ubi ni sampai keringgg....mmg sedap!Nostalgia betullh..
ReplyDeleteselamat pagi kak...
ReplyDeletemmg nostalgia lah kak..lama dah x buat...
fuhh sodappp yeee
ReplyDeleteMemang sodap..tapi kalau org nogori tak de bawang2 nie.. :)
ReplyDeleteslalu goreng dgn cili...buat rendang mmg sedappp
ReplyDeletenie masakan org minang kak..mmg sedapp..zila suka masak kering2..wahhh byk hasil dr kg tu ..nk mintak serai kak :)
ReplyDeletemmg sedap..tp saya x pndai masak bersantan,selalu x mjadi :(
ReplyDeleteakhirnyaaaaaaaa.... sedap kan kak kan kan kan.... lepas nih kiter pon nak try versi derhaka mcm akak ngan along jugak! hubby pon dah request lagik kata nak yg basah ajer... wajib try lagik nih! leleh dah air liuqqq
ReplyDeletedah sampai seru.. akak buat rendang pucuk ubi tu ye.. nani ni tak tahu la.. bila dapat wat.. tak pe la.. skrg ni tak larat kan... tangguh dulu.. nanti lepas bersalin dok dlm pantang.. dah tak leh makan pucuk ubi lak.. kena tunggu lepas lama2 sket baru leh makan...
ReplyDeletekak.. sama la kimi ngan dini.. kalau western dia pilih chicken chop.. kalau kedai masakan tomyam tu.. sure nasi goreng USA.. sama la kak.. deme kan sama umur.. tapi dini bulan bape ye?
aduhh terbaik lah akak nie
ReplyDelete1st time dgr rendang pucuk ubi tau
selalu sya tgk lemak pucuk ubi je kak ;)
Sedapnya...dari tadi asyik telan2 liur jer tengok rendang pucuk ubi ko ni Kak Ratna.
ReplyDeleteBelum pernah lagi cuba masak rendang pucuk ubi, tapi selalu tengok resepi begini, satu hari nanti akan dicuba juga....sedap ye Madiha.
ReplyDeleteoppssss..pucuk paku pon rupanya bleh direndangkan yea kak...tahap jakun ni..hihi...mesti sedap...sesuatu yg baru ni harus cuba...tq kak
ReplyDeleteSedapnya!!!!!.Pernah buat dulu.Memang makan nasi bertambah-tambah.Betol tu Madiha lps mkn rendang ni rasa bersalah pada badan sendiri kerana kandungan santannya..
ReplyDeleteOi mak datuk hehe.
sedaaaapppp... pastu ada sambal belacans..!! pasangan bahagia..!!
ReplyDelete