Friday, March 22, 2013

Puding Sagu Mutiara



Assalamualaikum & salam sejahtera...



Hari ini merupakan hari terakhir sebelum bermulanya cuti sekolah seminggu mulai esok.  Tak sabar2 nak tunggu kepulangan anakanda sulung kami pulang dari asrama. Kami tidak menjemputnya di asrama di Pahang kerana sekolahnya telah menyediakan bas khas untuk pelajar asrama yang ingin pulang ke rumah masing2 terus dari sekolah terutamanya bagi pelajar2 dari KL & Selangor.  Jadi takdelah susah hati sangat mengenangkan keselamatan anak-anak.  Kami hanya perlu menunggu di stesyen bas ekspress di Kuala Lumpur.  Biasanya bas dari Pahang stesyennya di Pekeliling.  Itu yang MaDiHaA tahu la.. Tak pastilah pula jika di Pudu Raya atau lain2 stesyen bas ada juga bas dari Pahang. Maklumlah dah lama benar tak naik bas sejak dah kahwin ni.. Jika tidak.. dulu2 masa anak dara.. bas lah pengangkutan utama MaDiHaA jika nak balik ke kampong.  Tapi waktu tu.. bas Maraliner yang MaDiHaA naik untuk pulang ke Keratong berhenti di hadapan bangunan Medan Mara.  Macam2 kenangan pahit & manis serta cabaran setiap kali nak balik kampong naik bas.  Terutama jika musim perayaan.. Tapi tu semua dah tinggal kenangan.  Sekarang giliran anak dara sendiri pula belajar2 naik bas.  Harap2 dia pandai menjaga diri & semoga perjalanannya selamat hingga ke pangkuan kami... amin...



Oklah kita teruskan dengan perkongsian resepi pulak ye.  Resepi yang MaDiHaA dah simpan begitu lama untuk dicuba.  Entah kenapa begitu lama hati baru terbuka untuk mencubanya.  Padahal hati ni begitu terpikat sekali bila pertama kali melihatnya.  Mungkin kerana langkah demi langkah nak menyiapkan puding ni bagi MaDiHaA rasa amat susah sekali... jadi resepi ni terbiar begitu lama.  Baru2 ni.. MaDiHaA  kuatkan semangat mencubanya selepas ternampak sagu yang en. suami beli begitu banyak sekali.  Itupun baru perasan lepas buat Bubur Jagung tempohari.  Rasanya lebih dari 1/2 kg... itu belum lagi sagu yang dah siap berwarna merah.  Rajin sungguh en. suami ni beli stok sagu... tapi isterinya ni.. buat2 tak nampak aje.. hehe... Bila terpandang sagu yang dah lama terbiar tu..  MaDiHaA teringatkan resepi yang satu ini.  Terus kuatkan semangat untuk mencuba.  



Tak puas rasanya menelek2 keindahan kejadian puding ni.  Puas rasa hati bila ia ada di depan mata.. hehe.. Terdetik pula dalam hati.. puding ni amat sesuai sekali dibuat sebagai buah tangan ataupun hantaran pertunangan atau perkahwinan.  Jika disajikan waktu majlis2 tertentu pun tentu jadi daya penarik utama kerana warnanya yang cantik!   Jadi.. bolehlah anda pula mencubanya sendiri ya.. Ia tidaklah terlalu susah.  Hanya perlu sabar & ada banyak langkah yang perlu dibuat.  

Untuk resepi ini.. terima kasih diucapkan pada Gert yang sangat kreatif menciptanya.  Resepi ni MaDiHaA ambil dari blog Mat Gebu iaitu resepi yang telah dialih bahasa.  MaDiHaA copy & paste dari blog cik Mat saja supaya lebih mudah difahami.  MaDiHaA buat 1 1/2 dari kuantiti resepi asal kerana MaDiHaA nak buat dalam loyang bersaiz 10". MaDiHa campurkan santan dan juga susu cair dalam adunan jadi rasanya lebih sedap.  Terima kasih juga pada Mat Gebu yang berkongsi di blog ye... Mohon diperpanjangkan di blog akak pula ye Mat.  Pilihan warna puding yang MaDiHaA pilih ini pula adalah inspirasi dari LinaPgTerima kasih ye Lina.  Akak memilih warna yang sama seperti yang Lina buat.. begitu juga dengan susun aturnya.  Cantik sangat di mata akak bila tengok puding yang Lina buat tempohari.  Harap di halalkan ye akak meniru idea Lina..



Puding Sagu Mutiara/ Sago Pearl Pudding

Sumber alih bahasa : Mat Gebu@tiffinbiru
Idea pilihan warna : LinaPg
Sumber : MaDiHaA aka Ratna
 
Bahan-Bahannya :-)
20 g serbuk agar-agar
1 liter air
300 g gula pasir
3 helai daun pandan, disimpul
100 g biji sagu rumbia
250 ml santan (MaDiHaA campurkan santan & juga susu cair dalam adunan)
Pewarna merah, hijau dan kuning (atau ikut kegemaran)

Cara membuatnya :-)

1.     Rendam biji sagu rumbia selama 2 jam, kemudian rebus dalam air mendidih hingga biji sagu jernih. Tuang dalam tapis dan cuci bawah air mengalir untuk membuang kanji dan mengelakkan biji sagu melekat antara satu sama lain.

2.     Bagi2kan biji sagu tadi kepada 6 bahagian yang sama banyak. Tiga bahagian dibiar pada warna asal, dan 3 bahagian lagi diberi warna hijau, merah dan kuning. (MaDiHaA bahagikan kepada 8 bahagian kerana MaDiHaA buat 1 1/2 adunan dari resepi asal untuk loyang saiz 10".. jadi dapatlah buat 8 lapisan) Ketepikan.

3.     Tuang air dalam periuk, masukkan gula, serbuk agar2 dan daun pandan. Kacau rata dan masak hingga mendidih. Tuang santan dan kacau hingga rata. Kecilkan api.

4.     Ceduk 200ml agar2 tadi, masukkan satu bahagian sagu tanpa warna, kacau rata menggunakan garfu dan tuang dalam bekas berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci yang telah dibasahkan dengan sedikit air. Biar keras sedikit dan kelar2 permukaannya dengan pisau.

5.     Cedok 200ml agar2 lagi dan gaulkan bersama sagu bewarna hijau, kacau dengan garfu hingga rasa dan tuang perlahan atas lapisan pertama yang hampir mengeras tadi. Biar keras sedikit sebelum proses seterusnya. (MaDiHaA cakar2 sedikit permukaan lapisan yang dah mengeras sikit tu sebelum menuang lapisan seterusnya)

6.     Tuang secara berselang seli sehingga menjadi lapisan no.1 = putih, no.2 = hijau, no.3 = putih, no.4 =kuning, no.5 = putih dan no.6 = merah. Biar sejuk, kemudian simpan dalam peti sejuk 1 - 2 jam, sebelum dikeluarkan dari acuan.


Jika rasa agak susah & tiada masa nak membuatnya sendiri.. MaDiHaA bersedia menerima tempahan dari anda.  Sila buat tempahan awal ye.  Puding ini amat sesuai sekali dijadikan buah tangan atau hantaran pertunangan atau perkahwinan. 



Selamat mencuba...

26 comments:

  1. Cantik2....100% sama...terbaik la..
    Suka ngan kaler ni sweettttt jer

    ReplyDelete
  2. Kak madiha cantiknya puding melelih air liur ermmm

    ReplyDelete
  3. cantik layer puding akak..nak try jgk la..

    ReplyDelete
  4. So cumilll!!!! Mesti teragak2 nk mkn ni...sayang....anak dara sulung kitapun da blk semlm... Jln jammed....lmbat ambik diamuncung aje dia nunggu lama kt lcct....

    ReplyDelete
  5. Memang cantik. Sweet colours too...

    ReplyDelete
  6. betul..memang cantik...
    suka kalernya warna warni...

    ReplyDelete
  7. sangat kreatif..nak cuba buat jugak la nanti..

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum kak...
    canteknya.. sama rata je semua... bila tengok sagu tu jernih2 cam berlian.. bila sebut pasal berlian.. teringat smlm.. abang haikal cakap adik fiyya cam berlian... kenapa adik fiyya cam berlian pulak.. terus nani tanya haikal.. abang haikal jawab.. ye la ma.. sebab adik fiyya bulat cam batu.. tapi comel cam berlian.. erkkk.. pernah ke haikal tengok berlian... hihihi clever boy betul la... nak sejukkan hati mama ni.. bodek kuat..

    ReplyDelete
  9. memang cantik sgt kak kejadian pusing nih...

    ReplyDelete
  10. Assalam madihah,patut la akk tgk sama ngan yg linapg punya, rupa2nya inspirasi kaler dari blog dia, cantik sangat nampak tu

    ReplyDelete
  11. Cantik sgt kejadiannya Ratna....akak penah buat masa awal2 berblog dulu, dah lupa dah rasanya....apa kata hantar separuh loyang kat akak..hehe

    ReplyDelete
  12. Cantiknya kaler kaler! Geram!

    ReplyDelete
  13. Cantek puding sagu ni...tapi Rahel tak reti buat..huhu.

    ReplyDelete
  14. cantik!! tp tun jenih yg kurang penyabar bab nk melayer2 nih, lagi2 sbb nk tunggu sejuk tiap lapisan tu. huhu

    ReplyDelete
  15. cantiknya kak.... meriahnya kala...sedapnyerrr

    ReplyDelete
  16. nk cuba buat la..nampak cantik...ttunya sedap... sejuk jer rasa bila masuk ke tekak...lebih2 lagi di musim panas ni...:)

    ReplyDelete
  17. ok..dh tau dh nk but apa cuti ni...mintak2 le menjadik!

    ReplyDelete
  18. cantik la kak madihaa..tp kena kumpul kekuatan klu nk cuba nie kan..mesti sedap nie..

    ReplyDelete
  19. assalam
    sy pun lama duk simpan resepi tp tak buat2 lg hu huuu
    suker tgk kalernya
    lg satu sagu memang feberetlahh

    ReplyDelete
  20. Cantik nyer puding nie Kak Madihaa musti sedap kan isk isk isk makan sejuk2 best nie..

    ReplyDelete
  21. Ya Allah sangat cantik dan menarik...Kalau saya buat agak nya lain jadinya

    ReplyDelete
  22. whoaa...puding caler maler yg canteks!

    ReplyDelete
  23. dpt makan masa agar2 ni baru keluar dari peti sejuk....aii, sejuk jer tekak...

    Wt kan sy satu, hehe..

    ReplyDelete