Walau pun masih ketiadaan mood untuk bereksperimen di dapur... akan tetapi kewajipan untuk memasak buat hidangan keluarga masih berjalan seperti biasa. Dah namanya seorang ibu & seorang isteri.. menyediakan keperluan anak2 & suami itu satu tanggungjawap biarpun setinggi mana darjat anda di tempat kerja. Kesibukan bukan alasan untuk tidak menunaikan tanggungjawap tersebut.
Jom tengok resepi hari ni... resepi kegemaran en. hubby & masakan ini speciality dari keluarga sebelah hubby.. tapi resepi kali ini MaDiHaA ada ubah suai sikit ikut bahan yang ada di rumah ketika itu..
GULAI LEMAK CILI PADI NANGKA MUDA DENGAN SARDIN
Resepi : MaDiHaA aka Ratna
Bahan2
600 gm isi nangka muda ~ dipotong kiub besar
1 tin sardin
3 cawan santan sederhana pekat
2 batang serai ~ diketuk
1 helai daun kunyit ~ dikoyak2
Garam secukup rasa
serbuk perasa jika suka
secubit gula
Bahan dikisar halus
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
10 biji cili padi
1 biji cili merah
Cara menyediakan
1. Nangka muda dicelur setengah masak kemudian ditos.
2. Jerang santan dengan bahan kisar, nangka & serai. Sentiasa dikacau supaya tak membuak. Tambah garam, serbuk perasa & gula secukupnya. Bila nangka agak empuk masukkan sardin serta sosnya & juga daun kunyit. Biar mendidih. & secukup rasa.
3. Siap untuk dihidangkan dengan nasi putih serta hidangan sampingan yang lain.
Selamat mencuba!
assalamualaikum kak..
ReplyDeletenani pun suka kalau masak lemak nangka muda ni.. kadang2 letak udang.. kadang2 letak ikan bilis je.. blom penah cuba letak sardin.. nampak sangatmemikat menu ni.. boleh cuba nanti... :) mekasih sharing.. :)
sardin tu buang dia nyer kuah dulu ye kak? tak penah try nih...
ReplyDeleteNani : boleh cuba campur dgn sardin atau mackerel.. sedap!
ReplyDeleteDana : tak perlu buang kuah.. campur semua.. dlm resepi takde arahan buangkan kuah/sosnya.. hihi..
Saya tak pernah cuba masak dengan sardin tapi kalau dengan ayam pernahlah.
ReplyDeleteYa Allah, tak pernah membayangkan yang sardin boleh masak dengan sayur nangka, unik sungguh masakan ini. Kalau masuk Masterchef mesti menang sajian terbaik, mesti sedap sampai jadi hidangan tradisi keluarga sebelah hubby Kak Madiha.. betul tak?
ReplyDeleteAdoiiii.. kecur tak tertahan!!
Kak Madiha, gulai tuh campur dengan sardin dan kuahnya...bole bayang kesedapannya...
ReplyDeleteboleh cuba ni...tak pernah try lagi ni...
ReplyDeletesalam kak madihaa..
ReplyDeletesayur nangka tu sangat la suka makan..favourite sangat..sedap..
MAK AIHHH
ReplyDeletenangka lemak suke
tapi saya x pernah cuba dgn sardin
haa nanti nak try
haishhh akak nie ! ;)
kak madiha..sy dah lama tak makan nangka..nampak sedap laaa..
ReplyDeletekat jogja kalau lauk nangka ni panggil gudeg.. traditional..
ReplyDeleteSalam Madiha
ReplyDeleteAlaihaiii.. menariknya.. tak pernah rasa lagi ni bila sardin bergabung dgn lemak nangka.. nanti boleh cuba
menarik..
Salam kak madiha,
ReplyDeletetak pernah plak tau yg boleh tambah sardin...ini mesti sedap kan...terliur la plak
Salam Kak Ratna...Nampak macam buat janji jer...kita pun masak gulai lemak nangka muda hari ni...memang menyelerakan...pastu kita gandingkan dengan ikan sambal cili...
ReplyDeleteSelamat pagi Madiha,
ReplyDeletekalau begini punya gaya masakan dah cukup lengkaplah tu...makan dengan nasi putih, tak payah fikir lauk lain lagi dah.