Bersua lagi Ramadhan ke dua hari ni. Hari ni MaDiHaA nak kongsi resepi cream puff lagi. Tapi cream puff MaDiHaA kali ni berintikan coklat. Sebenarnya dah pernah kongsi resepi coklat filling & resepi cream puff sebelum ni. Tapi tak mengapalah kan.. dikongsikan sekali lagi sebab resepi yang sebelum ni digunakan untuk buat inti apam & cream puff dulu pula berintikan kastard. Kali ni MaDiHaA buat filling tidak buat penambahan gula sebab kulit krimpaf ni agak nipis.. jadi intinya kena isi banyak jadi intinya tak perlu manis sangat nanti tak lalu pula jika terlampau manis. Apa2pun.. ikut selera masing2 ye...
Terima kasih kepada penyumbang asal resepi..
Cream Puff/ Krim Paf
Resepi : Chef Alex Goh
Sumber : Che Mat Gebu
Bahan Cream Puff / Pastri Choux
100 g mentega
250 ml air
½ camca teh garam
150 g tepung gandum, diayak
3 biji telur gred A
Cara membuatnya
1. Dalam periuk satukan air, mentega dan garam.
Masak hingga air mendidih dan mentega cair. Masukkan tepung dan dengan pantas
kacau adunan sehingga menjadi seketul doh yang tidak melekat di periuk, gunakan
api perlahan dan kacau hanya satu arah.
2. Panaskan oven pada suhu 200C. Lenser dulang
pembakar dengan sedikit mentega atau alas dengan silicone paper.
3. Masukkan doh tadi dalam mixer dan pukul hingga
doh menjadi suam. Pecahkan telur dan kacau dengan garfu. Masukkan sedikit demi
sedikit telur ke dalam adunan doh hingga habis. Pukul hingga adunan menjadi pes
yang lembut.
4. Masukkan pes tadi ke dalam piping beg yang
dipasang muncung bintang atau muncung biasa. Paipkan bentuk siput/spiral atas
dulang pembakar. Buat hingga habis dan bakar 20 minit hingga kuning keemasan.
5. Bila masak, alih cream puff atas jaringan dan
biar sejuk. Belah sedikit puff (jangan sampai putus) dan bolehlah paipkan
kastad di tengah2nya. Sedia dihidangkan. MaDiHaA tebuk lubang sikit je
dengan nozel & terus je paip inti.
CHOCOLATE FILLING/ INTI COKLAT
sumber: Anna Qawina
sumber : K.Nor@SecubitGaram & MaDiHaA aka Ratna
Bahan-bahan :
250ml susu sejat
180ml air suam (kurangkan sikit sbb inti agak lembik)
125gm gula halus atau gula kastor
60gram mentega
60gram serbuk koko
40gram tepung jagung
1 sudu teh esen vanilla
Cara-cara :
Campurkan susu,koko, air suam dan tepung jagung.Kacau
Tapis kedalam bekas berisi gula..Ana campur & blender sampai halus, terus tuang dalam bekas gula
Kacau dan pekatkan diatas api..guna api perlahan
Kacau sampai pekat
Campurkan mentega dan esen
Kacau sebati dan tutup api..sejukkan
* K.Nor lebihkan gula sbb serbuk koko yg K.Nor guna agak pahit.
Selamat mencuba!
salam ramadhan,
ReplyDeleteinti coklat sedapnya...
kalau dapat makan panas-panas alangkah bagusnya...
tapi inti coklat memang kuar macam tu ke kak...
assalamualaikum kak..
ReplyDeleteselamat berpuasa ye.. :)
wahhh sedapnya cream puff berintikan cokelet kan.. terliur juga saya ni.. :) :)
coklat yg nani dapat GA tu mmg takde kat malaysia kak.. nani join GA penganjur tu dok luar negara.. so coklat tu dari dubai..
Assalamualaikum...slmt berpuasa...aduyai..sedap nmpk creampuff madiha ni...
ReplyDeletekrim paf ni kan...dh merajuk ngan sy kot..aritu ada kwn order..sy guna resepi yg biasa buat..tetiba tak mau kembang..asik kempis je..sedih tui...tak bayo pengeras agaknya!!
ReplyDeleteSelamat Berpuasa akak...nampak sedap boleh MS cuba resepi ni nanti
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeleteem, sedapnya cream puff inti coklat..sedapnya kak..
comelnya...kite penah wat sekali cream puff ni, x jadi, trus merajuk
ReplyDeletepadahal org lain buat jadi je...hihi
Anak sy mesti suka ni sbb inti coklat
ReplyDeleteassalam
ReplyDeletesedapnya rasa coklat tu
dari hari tu nak buat tp asyik akirnya inti kastad jg he hee
selamat berpuasa madihah, bila la nak buat kream puff ni, anak2 mesti suka ada inti coklat
ReplyDelete