Assalamualaikum & salam sejahtera...
Deko seadanya... buat kat kampong.. semua bahan kek & bahan deko bawak dari PJ.. itu je yang ada dalam simpanan.. belasah jelah.. hihi..
Rindu weh sehari tak berblog.. hehe.. Nak buat macamana... dah sebati.. dulu sebati dengan Fotopages.. sekarang dengan blog pulak.. Tapi kadang tu kekeringan idea jugak nak berblog ni.. terutama bila poket kering.. idea pun keringlah. Sebab setiap apa yang kita nak hidang dalam blog ni memerlukan duit sebagai modal. Eh! betul apa.. kalau takde duit macamana nak memasak? Kalau tak masak macamana nak update resepi dalam blog? heheheee...
Ok ok.. dah cukuplah membebel. Kali ni nak kongsi resepi kek coklat yang teramat sedap di tekak MaDiHaA.. yang ni memang betul2 sedap & moist.. tak syak lagi. Boleh kot nak stick dengan resepi ni kalau ada yang nak order kek coklat. hehehe.. Memang tak mengecewakan... Alhamdulillah terima kasih para sahabat yang berkongsi resepi ni... MaDiHaA ambil dari blog Yatie. Resepi asalnya tak pasti pula dari siapa.. Resepi ganache simple tu dari Kak Nor Secubit Garam. Memang mudah sangat resepi kek & ganache ni..
Majlis tahlil hanya jemput ahli keluarga saja.. Itupun dah penuh rumah sebab mertua adik beradiknya ramai... jadi anak saudara (sepupu suami) pun ramailah.. cucu2 sedara lagi.. memang meriah!
MaDiHaA buat kek ini masa pulang ke kampong mertua cuti raya Cina hari tu. Kebetulan husband nak buat majlis tahlil keluarga.. teruslah MaDiHaA buat sekali kek sempena ulang tahun kelahiran anak teruna MaDiHaA yang ke 8 tahun. MaDiHaA buat terus 2 biji kek sebab ahli keluarga kami ramai.. kalau buat sebiji nanti ada pula yang tak dapat rasa.. hihi.. Menu kami malam tu simple aje. Kami masak mee kari untuk hidangan utama. Pencuci mulut pula MaDiHaA buat 2 loyang serimuka & seloyang puding marble pelangi selain 2 biji kek coklat yang dipotong selepas majlis tahlil. Tahlil diketuai oleh sepupu en. hubby (berbaju oren dalam gambar) yang kebetulan boleh di anggap macam ustad (kat kampong memang orang panggil dia ustad.. muda lagi.. hihi..) sebab dia dulu pun belajar kat sekolah agama. Kerja pun dengan JAIP bahagian Pusat Zakat... pernah jadi imam masjid kat kampong mertua. Jadi dia jelah orang yang paling layak dalam ramai2 sepupu yang sekolah agama tu.. kalau takde dia.. barulah jatuh ke adik hubby yang nombor 7.. hehehe.. adik beradik suami semua pun habis sekolah agama belaka.. antara yakin dengan tidak aje nak ketuai tahlil... hehe..
Yang ni... dah curah ganache... paipkan pulak dengan coklat filling lebihan inti apam polkadot... bertambah2 sodap!
Ok dah jom kita tengok resepi kek coklat marbeles ni.
KEK COKLAT KUKUS MOIST
Sumber : Yatiememories
Bahan-bahan ( 8-9 inchi )
- 100gm Serbuk Koko*
- 250gm Gula Kastor *
- 1 tin Susu Isian Cair*
- 200gm Minyak Masak Sayuran*
- 250gm Susu Pekat*
- 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
- 150gm Tepung Gandum
- 1 sudu kecil Soda Bicarbonat
- 1sudu kecil Baking Powder
Cara-cara
1. Campurkan kesemua bhn bertanda*
dan masak dgn api perlahan sehingga licin. Sentiasalah di kacau guna whisk, tak
payah sampai menggelegak.
2. Satukan dgn telur yg di pukul dgn
mixer tadi. Masukkan tepung gandum yg di ayak bersama b.soda dan b.powder
sedikit demi sedikit sehingga sebati. Gaul rata guna whisk je.
3. Masukkan ke dlm loyang yg di
lapik dngn kertas minyak. Loyang hendaklah di lenser dngn sedikit minyak di
sekelilingnya terlebih dahulu. Tutup loyang dngn aluminium foil. Kukus
selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di
kukus.
4. Sejukkan dahulu sebelum di
hiaskan dgn icing/ ganache.
GANACHE
SIMPLE
resipi : K.Nor@SecubitGaram
(MaDiHaA buat 2 adunan terus utk 2 biji kek di atas.. yg satu cover penuh.. satu lagi cover sebahagian)
resipi : K.Nor@SecubitGaram
(MaDiHaA buat 2 adunan terus utk 2 biji kek di atas.. yg satu cover penuh.. satu lagi cover sebahagian)
Bahan-Bahan
- 150gm cooking chocolate
- 1/4 cawan susu cair (MaDiHaA lebihkan sikit je lagi)
- 1 sudu besar minyak (sayuran/masak)
Cara:
1. Panaskan susu (kaedah double
boiler) + cooking choc yg.dipotong kecil.
2. Padamkan api dan.kacau hingga
choc cair.
3. Masukkan.minyak dan kacau.
4. Biarkan seketika baru dicurah
atas kek
*kaedah letak minyak ni sbg gantikan butter utk hasilkan ganache yg
berkilat. Dn juga kek yg dihias.dgn ganache ni,.ganache.nya.tk
mengeras/berkeping bila.dh dibiar dlm peti ais. kaedah ni k.nor pelajari kat
kelas deco yg dihoskan oleh chef dr Vietnam baru2 ni..
Sangat2 moist & teramat sedap!
Selamat mencuba! Kalau malas nak buat.. silalah order dengan MaDiHaA ye.. hehe..
Akak anak beranak tak jemu makan kek coklat ni... dah teringin pulak bila tengok kek madiha ni...
ReplyDeleteKalau keluarga dah ramai, bila berkumpul memang penuh lah kan Madihah :)
Assalam
ReplyDeleteWowww coklat he hee sedapppp
Kalu bw blk kg laju je habis kan
Samalah kak blk kg hari tu pun wat tahlil, insyaallah bln 3 ni blk kg wat tahlil lg
memang feveret kek coklat ni kak
ReplyDeleteKak madiha, umi memang guna resepi ni kalau ada oerder kek coklat..cuma ganache je..resepi lain
ReplyDeleteseronok kumpul ramai2... makan kek coklat besday lagi.. sedap ni.. alhamdullillah..
ReplyDeleteSelamat hari lahir haziq.. :)
Bestnyaaa....nyum2x
ReplyDeletelama x buat kek coklat
ReplyDeleteresepi saya biasa2 je
x hebat pun, janji sedap hihi
Happy bday Haziq.semoga jd anak yg soleh.Dah lama mengidam nk buat kek sedap ni tp kena tunggu anak anak blk sb knah bertiga je di rumah ni.
ReplyDeleteNnt knah nk try resipi Madiha ni.Nampak lelehan coklat tu dah berair mulut ni hehe
Salam,
ReplyDeleteHappy belated birthday Haziq! Semuga dilimpahi rahmat dan kasih sayang Allah senantiasa. Kek coklat mmg all time favourite anak anak akak, tambah2 ada lelehan cekelat, wallahhh