Assalamualaikum & salam sejahtera....
KEEP PRAYING FOR MH370
Lama sungguh rasanya kami tak beli pisang kat rumah tu. Masa MaDiHaA ke rumah adik di Klang tempohari untuk menempah baju (uniform Puteri Islam) untuk anak dara MaDiHaA yang sulung tu... adik bagi 2 sikat pisang berangan yang ma kirimkan dari kampong. Semuanya dah masak ranum sebab dia bawa balik pun dah seminggu awal dari tu. Sebahagian dah kena makan dengan anak2... & sebahagian MaDiHaA jadikan muffin ni. Anak2 memang suka sangat makan muffin pisang. Memang tak membazir kalau buat. Lagipun suka buat muffin sebab kerjanya mudah! Tambah pula.. memang dah tak sabar nak gunakan muffin paper pemberian Gert tempohari... hehehe.. TQ Gert... i like it very much!
Resepi ni MaDiHaA ambil dari Allrecipes & telah diubahsuai mengikut selera MaDiHaA. Resepi asal tu sebenarnya ada letakkan crumb... tapi MaDiHaA kurang rajin pula nak letakkan. MaDiHaA guna nama Muffin Pisang Gebu je sebab muffin ni memang sangat2 gebu. Kalau ada pisang yang dah ranum tu.. bolehlah cuba resepi mudah ni ye. Kali ni muffin tak gunakan langsung susu segar... tapi tetap sedap di tekak kami..
Muffin Pisang Gebu
Resepi asal
: All recipes
Diolah oleh
: MaDiHaA aka Ratna(resepi asal dpt 10 biji muffin saiz sederhana)
1 1/2 cawan tepong gandum
1 teaspoon baking soda (soda bikarbonat)
1 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon garam
3 biji pisang (MaDiHaA guna 270 gm)~ dilecek
3/4 cawan gula kastor (MaDiHaA guna 2/3 cawan gula perang sebab pisang yg digunakan dah masak ranum & sangat manis!)
1 biji telur ~ dipukul ringan
1/3 cawan mentega cair (MaDiHaA guna minyak sayuran)
Cara menyediakan
1. Panaskan oven 190 C (MaDiHaA guna 180C). Aturkan muffin pan dengan kertas muffin atau paper liner.
2. Dalam mangkuk atau bekas yang besar, ayak tepong gandum bersama baking soda & baking powder. Masukkan garam & gula & gaul sebati.
3. Dalam mangkuk lain, satukan pisang lecek, telur & mentega cair. Tuangkan bahan cecair ke dalam bahan kering (tepong) dan gaul sebati menggunakan whisker atau senduk kayu. Jangan terlebih kacau asal bergaul rata sudah cukup.
4. Sudukan adunan ke dalam kertas muffin hingga paras 3/4 ketinggian kertas muffin. Atau jika mau muffin naik membumbung seperti muffin MaDiHaA tu.. sudukan lebih sedikit adunan sehingga hampir penuh. (tinggalkan ruang lebih kurang 0.5 cm).
5. Bakar muffin antara 18 ~ 20 minit bergantung suhu & jenis oven yang digunakan. (MaDiHaA guna 180C & bakar selama 22 minit sebab acuan muffin tu besar... 1 adunan hanya dpt 7 biji muffin). Boleh uji muffin dengan lidi penguji untuk test samada muffin dan masak atau belum.
Selamat mencuba!
dah lama tak buat kek/muffin pisang. terbau2 dah ni
ReplyDeleteAssalam
ReplyDeleteSedapnya, wangi semerbak baunya
Mkn petang dgn kopI o bestnya
salam kak..
ReplyDeletecomelnya mufin..gebu sangat..sedap ni makan mufin petang2 macam ni kak..
meman suke una resepi ni. gebu n sedap n wangi
ReplyDeletehhmmm yumm yummm... sedaaaappp apa pon dari pisang..
ReplyDeleteBuat minum petang ni... alangkah nikmatnya!
ReplyDeleteSalam Kak Madiha..Nampak gebu mafin ni...Sedap makan panas2..Lama juga saya tak buat mafin...
ReplyDeletenmpk lembut je muffin ni, sedap kalau dapat sepiring ni...hihi
ReplyDeleteBarang2 dah ade. Tak sabo nak test
ReplyDeleteAssalammualaikum kak..sy mohon share resepi
ReplyDeleteAkak ye...terima ksih ats pkongsian..
Assalamualaikum..
ReplyDeleteSaya ada satu soalan..
Telur tu kena pukul asing dulu ke sebelum satukan dengan pisang lecek dan mentega cair tu?
Ke terus pecahkan dalam pisang lecek je..
Terima kasih..
SITI KHATIJAH : Telur tu hanya dipukul ringan je sebelum masuk dalam adunan. maksud pukul ringan tu, pukul mcm kita pukul masa nak goreng telur dadar tu je, tak perlu pukul sampai naik.
ReplyDeleteApi atas bwh ke
ReplyDeletelepas masak, muffin perlu dikeluarkan terus dari oven ke? atau dibiarkan sejuk dalam oven?
ReplyDeleteAssalamualaikum Puan..saya share resepi ye..
ReplyDelete