Assalamualaikum & salam sejahtera...
Beberapa hari ni sibuk sangat. Nak update blog pun tak sempat. Nak edit gambar pun tak sempat juga. Hari ni update gambar yang dah siap edit lama dulu. Masak ni pun dah lama dah.. masa anak dara balik dari asrama bulan lepas. Sebelum hantar dia ke stesen bas Pekeliling utk balik ke asrama.. sempat masak menu kegemaran dia ni. Nak masak yang lain2 dah tak sempat dah takut pulak karang tertinggal dek bas pulak.. kena keluar ke KL cepat takut jalan jem. Dok KL ni macam tulah.. kita tak boleh nak agak boleh sampai berapa minit. Buatnya jalan jem hari tu.. haaa.. masakkk.. Masak tengah jalan la.. kalau masak kat dapur boleh juga makan2.. hihi...
Spagetti Bolognese
Resepi : MaDiHaA aka Ratna
Beberapa hari ni sibuk sangat. Nak update blog pun tak sempat. Nak edit gambar pun tak sempat juga. Hari ni update gambar yang dah siap edit lama dulu. Masak ni pun dah lama dah.. masa anak dara balik dari asrama bulan lepas. Sebelum hantar dia ke stesen bas Pekeliling utk balik ke asrama.. sempat masak menu kegemaran dia ni. Nak masak yang lain2 dah tak sempat dah takut pulak karang tertinggal dek bas pulak.. kena keluar ke KL cepat takut jalan jem. Dok KL ni macam tulah.. kita tak boleh nak agak boleh sampai berapa minit. Buatnya jalan jem hari tu.. haaa.. masakkk.. Masak tengah jalan la.. kalau masak kat dapur boleh juga makan2.. hihi...
Spagetti Bolognese
Resepi : MaDiHaA aka Ratna
Bahan
500
gm spagetti
Sedikit
minyak zaitun
Bahan untuk sos
300
gm daging kisar (MaDiHaA guna Ramlee ~
dicerai2kan/dihancurkan dari dalam bungkusan)
1
biji bawang besar ~ didadu
2
ulas bawang putih ~ didadu
1 tin cendawan butang ~ dihiris
1
biji timun Jepun ~ didadu
1
biji tomato ~ didadu
1
botol besar sos spagetti prego
1
botol air (sukat guna botol sos prego tadi)
½
kiub lembu
2
helai daun bay kering
½
sudu kecil serbuk kasar oregano kering
garam
secukup rasa
sedikit
minyak masak
sedikit
minyak zaitun
Cara menyediakan
1. Spagetti direbus hingga lembut (al dente). Toskan & masukkan sedikit minyak zaitun & gaul rata. Ketepikan dahulu.
2. Panaskan sedikit
minyak masak & minyak zaitun. Tumiskan (saute) bawang besar &
putih hingga layu & wangi. Masukkan daun bay & daging kisar yang
ditelah siap direlai2kan (sebab daging kisar dalam bungkusan tu dah
mampat). Kacau2 & biar daging nampak masak. Masukkan cendawan butang
& tomato & gaul sebati.
3. Masukkan sos spagetti beserta air, kiub lembu serta serbuk oregano & masak hingga
tomato hancur & kuah agak pekat. Masukkan timun yang didadu &
perasakan dengan garam secukup rasa. Bila timun nampak lembut matikan
api & siap untuk dihidangkan bersama spagetti rebus atau apa juga
pasta yang disukai.
Selamat mencuba!
Selamat mencuba!
sedapnya. buat sendiri puas hati. bleh letak bahan macam2 hihi
ReplyDeleteSOS TU BUAT TELAN AOR LIUR,HUHU
ReplyDeleteDah lama tak masak spagetthi macam ni.
ReplyDeleteAssallamualaikum kak Madiha.
ReplyDeleteAmboiiiii, spagetti akak! Mewah betul sosnya tu. Macam2 ada. Terliur nengoknya ha..