Assalamualaikum & salam sejahtera...
Hari ni rasa penat sangat! Penat badan & penat otak. Semalam hujan lebat & banjir sana sini. Jalan nak ke rumah pengasuh anak pun naik air agak tinggi juga. Tapi mujur masih boleh dilalui sebab tempat yang tenggelam tu tak luas... so masing2 tawakkal jelah. Ada nampak motorsikal dah masuk air dalam ekzos, kereta yang parking kat tepi jalan yang naik air tu pun masa lunch tadi MaDiHaA nampak ada tow truck dah tarik kereta tu bawak ke bengkel barangkali. MaDiHaA pula semalam balik kerja sampai rumah pukul 8 lebih... Elok je parking kereta... dengar bilal dah azan Isyak kat surau..sabar ajelah.. mujurlah memang tengah diberi cuti.. kalau tidak.. kena qada' ajelah Maghrib.. hehehe.. Suami sampai dah 2 kali telefon pun kami tak sampai2 lagi... Dia balik awal & tak overtime semalam kononnya nak ajak kami singgah mengeteh kat kedai mamak. Malangnya dia sendiri pun kena hujan jugak terpaksa rehat kat bawah jambatan sebab dia pergi kerja dengan motor je... hehe.. MaDiHaA dengan anak2 dengan kereta memang selamat dari terkena hujan... tapi terperangkap dalam kesesakan jalan raya pula... gitulah hidup kat bandar ni... jem tu memang 'makanan' kami dah.. tapi bila musim hujan ni... kami dapat 'makan' double jem... kena bawak roti lebih lain kali...hahaha...
Hmmm... jem jem pun.. masak tetap masak. Sampai je rumah terus tenggek nasi. Ikan pun suami dah siap defrost.. So malam tadi masak simple je.. hanya goreng ikan tongkol, buat sup sayur kobis campur celery pastu suami ambil alih masak sambal belacan tumis sebab MaDiHaA dah letih & dah rimas bagi chan MaDiHaA mandi lah pulak... TQ en. suami.. hehe..
Ini pula lauk yang dimasak minggu lepas. Masak ikut apa yang ada dalam peti sejuk... kita yang buat dia kan... Lauk 2 in 1 gini memang kerap dihidangkan kat rumah kami. Senang... malas masak sayur.. satu lauk pun dah cukup. Hidup kami memang simple jer... suami pun sama.. tak kisah sangat bab2 lauk.. asal ada ikan atau ayam pastu ada sayur kira dah ok sangat dah....
Kari Kepala Ikan Tenggiri Campur Lobak Putih
Resepi : MaDiHaA aka Ratna
Bahan2
2 biji kepala ikan tenggiri ~ dibelah 2 (atau boleh je nak masukkan isinya sekali)
1 biji lobak saiz kecil/sedang ~ potong ikut suka
700 ml air
1 sudu besar asam jawa ~ campur air ambil jus
1 senduk santan pekat
4 sudu besar rempah kari ikan ~ campur air jadikan pes
2 sudu besar cili kering + bawang besar + bawang putih siap kisar (memang sentiasa ada dalam peti sejuk)
garam & gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya
Bahan Tumis
1 sudu kecil halba campur
2 tangkai daun kari ~ jangan lurutkan
3 ulas bawang merah ~ hiris
2 ulas bawang putih ~ hiris
1 inci halia ~ hiris batang mancis
Cara menyediakan
1. Panaskan minyak lalu tumiskan bahan tumis hingga wangi. Masukkan pes kari & 2 sudu besar cili + bawang kisar & tumis hingga naik minyak.
2. Masukkan air asam jawa, garam, gula dan air biar hingga mendidih. Masukkan kepala ikan & biar mendidih. Masukkan santan & lobak putih & kacau perlahan2 supaya ikan tidak hancur. Bila lobak agak empuk & secukup rasa bolehlah matikan api & hidang.
Selamat mencuba!
Assalam...sama lak menu kite ari ni,sy wat kari kepala ikan merah n sayur kcg buncis..
ReplyDeleteTp yg k.madihaA ni lain sket ada sayur lobak putih..spesel tu...xpernh mkn lg pesen camni
Ikan tenggiri msk apa pun sedapkan madihaa. Msk kari mcm ni lagi bst, lembut isi ikan.
ReplyDeleteBiasa la duk bandar hujan 2 jam tanpa henti mesti banjir lah mana2, hujan dan jem tak dapat di pisahkan.
Saya pun ikut strees baca balik rumah dah masuk Isya'... aduhai Madiha, sabar ajelah ye... kita ni pompuan, orang rumah memang tunggu kita masak, kita cepat ke kita lambat sampai rumah ke... air tangan kita juga yang ditunggu...
ReplyDelete