Assalamualaikum & salam sejahtera...
Nasi Beriani Pakistan ini adalah antara juadah yang sempat dimasak semasa anak2 cuti sekolah tahun lepas. Bila kakak Dini balik bercuti barulah seronok sikit nak mencuba masakan yang agak istimewa. Bila dia di asrama, rasa tak sampai hati nak masak sedap2. Terkenang2 anak diasrama entah apalah yang dijamahnya. Itulah naluri seorang ibu. Walaupun bila dia ada dirumah kadang2 ada gaduh2 manja.. tapi bila berjauhan tetap ingat kat dia.. hehe...
Resepi ini MaDiHaA ambil dari blog kak Ayu Singapore. Katanya resepi ini ambil dari blog kak Azie. Terima kasihlah buat kedua2nya ye. Resepi ini boleh juga gunakan kambing (rasanya resepi asal guna kambing kot) tapi MaDiHaA hanya gunakan ayam sahaja. Cara memasak MaDiHaA ikut cara yang lebih mudah iaitu ikut cara kak Ayu... jadi takdelah perlu salin2 periuk lain.. hehe..
Jika nak mencuba... bolehlah salin resepi di bawah ye. InsyaAllah.. sedap ditekak kami.
Nasi
Beriani Pakistan
Sources: Azie Kitchen & Kak Ayu@curlybabesatisfaction
Dicuba oleh : MaDiHaA aka Ratna
Bahan
bahan:
5 cawan beras basmathi (rendam & tos)
1 kg ayam, daging atau kambing (dg tulang, lagi sedap)-(MaDiHaA gunakan 1 ekor ayam)
4 kuntum bunga lawang
2 inci kayu manis
8 buah pelaga-(MaDiHaA gunakan 6)
10 bunga cengkih-(MaDiHaA gunakan 8 biji)
1 sb serbuk ketumbar
1 sb serbuk jintan manis
1 sb serbuk jintan putih
1 sk serbuk kunyit
3 bawang besar – potong dadu
5-6 buah tomato masak saiz besar – potong dadu (lagi banyak lagi sedap)
2 labu bawang putih – tumbuk
3 inci halia – tumbuk
1 ½ cawan yoghurt
2 bay leave
Minyak olive
4 biji telur – rebus, kupas & kelar-(MaDiHaA masukkan akhir bersama ayam)
4 biji kentang kecil – kupas & rebus -(MaDiHaA masukkan akhir)
½ cawan susu (optional)- Saffron & pewarna kuning-(MaDiHaA gunakan pewarna oren sahaja)
Hiasan
Bawang goreng
Daun ketumbar – hiris
4 biji cili hidup hijau - potong
1 inci Daun mint
Badam & kismis, jika suka (takde stok jadi tak letak)
5 cawan beras basmathi (rendam & tos)
1 kg ayam, daging atau kambing (dg tulang, lagi sedap)-(MaDiHaA gunakan 1 ekor ayam)
4 kuntum bunga lawang
2 inci kayu manis
8 buah pelaga-(MaDiHaA gunakan 6)
10 bunga cengkih-(MaDiHaA gunakan 8 biji)
1 sb serbuk ketumbar
1 sb serbuk jintan manis
1 sb serbuk jintan putih
1 sk serbuk kunyit
3 bawang besar – potong dadu
5-6 buah tomato masak saiz besar – potong dadu (lagi banyak lagi sedap)
2 labu bawang putih – tumbuk
3 inci halia – tumbuk
1 ½ cawan yoghurt
2 bay leave
Minyak olive
4 biji telur – rebus, kupas & kelar-(MaDiHaA masukkan akhir bersama ayam)
4 biji kentang kecil – kupas & rebus -(MaDiHaA masukkan akhir)
½ cawan susu (optional)- Saffron & pewarna kuning-(MaDiHaA gunakan pewarna oren sahaja)
Hiasan
Bawang goreng
Daun ketumbar – hiris
4 biji cili hidup hijau - potong
1 inci Daun mint
Badam & kismis, jika suka (takde stok jadi tak letak)
Penyediaan Ayam:
Perap ayam dengan garam, separuh dari bawang putih dan halia yang dikisar serta serbuk kunyit, serbuk ketumbar, serbuk jintan putih dan jintan manis selama 1 jam.
Panaskan
minyak, tumis rempah menumis, baki bawang putih dan halia kisar serta
bawang besar sehingga naik bau. Saya masukkan juga daun pandan sebab
suka wangian nya.
Masukkan
ayam yang diperap dan kacau sehingga rata. Masukkan air sedikit sahaja
jika menggunakan ayam tapi jika daging, air agak agak tenggelam daging
supaya daging empuk.
Satukan
yoghurt dan buah tomato dan tuangkan ke dalam kuali, masak lagi sambil
dikacau rata hingga naik minyak. Jangan sampai terlalu kering. Biar
berkuah sedikit. Akhir sekali masukkan bay leave, garam dan gula.
Sesuaikan rasa.
Tutup kuali dengan penutup dan masak menggunakan api perlahan sebelum ditutup api.
Penyediaan Nasi:
Basuh beras, rendam selama 20 minit dan ditos. Di dalam periuk berasingan, masukkan air, sedikit minyak, buah pelaga, cengkih, bay leave dan sedikit garam. Masak sehingga air mendidih.
Masukkan beras dan masak sehingga nasi hampir masak tetapi tidak 100% masak.
Tutup api dan tos lebihan air nasi di dalam bekas penapis sehingga kering.-(Ayu masak nasi macam biasa aje, lepas tu baru titiskan pewarna, dan sendukkan kuah ayam sahaja gaul perlahan2.) (MaDiHaA ikut sama macam kak Ayu buat.. masak nasi macam biasa dlm rice cooker.. bila nasi masak titiskan pewarna & biarkan sekejap.. Bila nak hidang, keluarkan nasi masuk dalam bekas yg lebih besar sikit, masukkan separuh dari lauk ayam tadi & gaul perlahan2, kemudian barulah dihidangkan)
Penyediaan Beriani:
Di
dalam periuk lain, letak lapisan pertama iaitu nasi. Sudukan susu
secara random ke atas nasi. Titiskan pewarna kuning atau ayakkan
saffron dengan menggunakan penapis teh ke atas nasi.
Letakkan
telur yang telah dikelar dan kentang rebus. Taburkan tomato potong
dadu, bawang goreng, cili hijau potong 1 inci, daun ketumbar dan daun
mint yang dihiris.
Letak pula lapisan kedua, iaitu ayam bersama sedikit kuahnya sehingga menutupi lapisan nasi. Lapisan ketiga, letak nasi sehingga menutupi lapisan daging tadi. Sudukan susu dan titis pewarna kuning.
Lapisan atas sekali ialah lapisan ayam. Tabur dengan bawang goreng, tomato, cili hijau dan daun ketumbar.
Lapisan atas sekali ialah lapisan ayam. Tabur dengan bawang goreng, tomato, cili hijau dan daun ketumbar.
Masukkan periuk ke dalam rice cooker dan biarkan masak seketika. Boleh juga ditutup dengan aluminium foil dan dimasak menggunakan microvave atau dapur gas.
Keluarkan periuk dari rice cooker dan sendukkan nasi dan ayam ke dalam mangkuk lain dan digaul rata dengan perlahan lahan supaya nasi tidak patah. Bolehlah dihidangkan dengan salad dan yoghurt. Taburkan daun ketumbar.
Salad
Lettuce
Tomato
Bawang besar
Timun – buang biji
Green bell pepper
Garam & gula
Minyak olive
Perahan lemon
Daun ketumbar
Potong dadu dan satukan kesemuanya. Sesuaikan rasa yang disukai.
Sos Yoghurt
(MaDiHaA tak buat ni...)
Yoghurt
Bawang besar – potong bulat
Daun ketumbar - hiris halus
Garam
Satukan kesemuanya dan gaul sehingga sebati.
sedapnyer kak... dana nih asal tgk akak msk msti berangan kalu jd jiran akak alangkah indahnyer hehehe
ReplyDeleteAssalam kak madiha..
ReplyDeleteSedapnya..tp cam susah jugak cara penyediaannya tu..
dap nyeee
ReplyDeletenak buat tak pandai la. makan kat mamak je la hihi
semoga kak madiha sihat2 selalu =)
wa..jauh betul asal nasi ni kan.. ibu mana la yang tak sayangkan anak2 kak...
ReplyDeleteBest nyer kalau dapat rasa Nasi Beriani Pakistan. PH tengah mood malas nak masak makanan yang banyak bahan-bahan hee..hee..
ReplyDeletecerewet gak nak membuatnya ni... kena cekal hati nak menyiapkan ni ... mcm nak cuba nanti ...
ReplyDelete