Tuesday, March 31, 2015

Kari Ikan Yu Daun Kesum

Assalamualaikum & salam sejahtera...


Lama rasanya tak bersiaran. Agak sibuk sikit kebelakangan nih.  Petang ni terasa lapang sikit jadi kita updatelah menu2 yang tertunda ni ye.  Sebenarnya ni antara resepi ulangan je.  Kalau lauk feberet tu memanglah ada siaran ulangan.  Hari tu ternampak Liza Intai Dapur update menu ikan yu.. baru teringat MaDiHaA pun ada gambar menu ikan yu yang belum sempat update.  Lain kali boleh cuba resepi yang Liza kongsikan tu pulak.  Sebab en. husband pun kadang ada jugak beli ikan yu ni.  Kadang tu tak tau nak dimasak apa dengan ikan yu ni. Minta tolong en. google pun tak banyak membantu. Gamaknya orang melayu tak ramai yang makan ikan yu kot. Tu pasal tak ramai yang share resepi masakan dari ikan yu.  Ikan yu ni ada khasiatnya yang tersendiri tau.  Elok bagi makan kat anak2 kita sebab ada seorang aci India bagitau ikan yu ni elok untuk budak2 yang kecacingan. hihihiii...

Sapa2 yang belum pernah masak ikan yu ni bolehlah mencuba. Sedap ikan yu ni & rasa ikan ni memang ada kelainannya.
 
 
 
Kari Ikan Yu Berdaun Kesum
Resepi : MaDiHaA a.k.a Ratna

Bahan2
500 gm isi ikan yu ~ dipotong saiz kesukaan (MaDiHaA potong kecik2 dari sekeping ikan yg besar ~ ikan tu dah dibuang kulit kasar oleh penjual ikan tu..) 
2 sudu besar asam jawa ~ larutkan dlm sikit/secukupnya air (untuk rendam ikan yu)
secekak daun kesum
1 ½ cawan santan pekat
2 ½ cawan air (atau gunakan 4 cawan santan sederhana pekat)
1 sudu besar asam jawa ~ larutkan dlm ½ cawan air di atas ambil jus
3 sudu besar rempah kari ikan ~ campur sikit air jadikan pes
beberapa biji bendi (ikut suka nak letak sayur apa.. kali ni MaDiHaA letak terung)
minyak untuk menumis
Garam & aji secukup rasa


Bahan kisar
1 cm halia
1 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
2~3 biji cili kering (rendam air panas) /1 sudu besar cili kering kisar


Bahan tumis
1 sudu kecil halba campur
2 ulas bawang merah ~ dimayang
1 ulas bawang putih ~ dimayang
1 cm halia dimayang

Cara menyediakan
1. Ikan yu dibersihkan & rendam dengan air asam jawa selama 15 - 20 minit. Cuci bersih & tos.
2. Dalam periuk panaskan minyak masak lalu tumiskan halba campur hingga wangi. Terus masukkan bahan2 tumisan yg lain. Bila bawang2 dah agak layu, masukkan bahan2 kisar. Tumis lagi hingga wangi & terbit minyak. Masukkan pes kari & kacau rata.
3. Bila bahan dah cukup masak/terbit minyak.. masukkan santan & air. Biarkan ia mendidih sambil sentiasa dikacau. Masukkan ikan, air asam jawa, garam & perasa. Masak dengan pi sederhana hingga nampak pecah minyak sambil sentiasa dikacau. (kacau pelan2).  Masukkan daun kesum & kacang bendi. Bila bendi nampak lembut & kuah secukup rasa bolehlah padamkan api & dihidang.


Selamat mencuba!

2 comments:

  1. Ikan yu mmg sesuai masak kari.isinya padat...yg bestnya akak letak dun kesum ye? Lagi harum tu

    ReplyDelete
  2. satu2 ikan yg lieya tak penah makan kak...ade jek nampak jual kan kedai...tapi tak reti lee nak siang hahahaahahah..... tapi sirip yu sup cina tu penah le makan.....teringin gak nak rase...lagi2 skrang muak betul makan ayam kan kak...

    ReplyDelete