Assalamualaikum & salam sejahtera...
Lama sungguh tak masak mee hailam ni. Kalau makan kat luar pun jarang order mee hailam sebabnya.. susah nak jumpa yang menepati selera sendiri. Jadi nak puas hati.. masak sendirilah jawabnya.
Jom tengok resepi mudah MaDiHaA ni...
Mee Hailam
Resepi : MaDiHaA aka Ratna
Bahan2
1 bungkus mee kuning (450 gm)
150 g daging - dihiris
150 gm isi ayam - dihiris
10 ekor udang
10 ekor udang
1/2 batang lobak merah ~ hiris bulat
2 pokok sawi ~ dipotong
sedikit bunga kobis ~ hiris
2 pokok sawi ~ dipotong
sedikit bunga kobis ~ hiris
sedikit kobis~ hiris
1/2 biji capsicum ~ hiris kasar
sedikit tomato ceri
2 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap pekat
garam secukup rasa
1 sudu besar tepung jagung dibancuh dgn 1/2 cawan air
1 sudu besar tepung jagung dibancuh dgn 1/2 cawan air
air secukupnya utk kuah anggaran 800 ml (boleh tambah lagi kalau nampak kurang berkuah)
Bahan kisar
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang merah
1 biji cili merah
1 hirisan halia
Hiasan
Daun bawang
Daun bawang
Limau kasturi
Bawang goreng secukupnya
Cara Menyediakan
- Rebus daging sehingga empuk dengan air secukupnya.
- Tumis bahan kisar sehingga wangi & terbit minyak.
- Masukkan rebusan daging serta airnya dan isi ayam. Masukkan 800 ml air. Biar mendidih. Masukkan udang, sawi, kobis, kobis bunga & lobak merah.
- Masukkan semua jenis sos & garam sekiranya perlu. (rasa dulu ye) Bila sayur separuh empuk, Masukkan bancuhan air tepong jagung. Biarkan mendidih.
- Akhir sekali masukkan capsicum, tomato ceri & mee. Kacau lebih kurang & bolehlah matikan api.
- Hidang segera semasa ia masih panas.
lahai sedap nyer lah kak... lama beno dana tak buat mee hailam...
ReplyDeletekecur air liur... slurrpppp
ReplyDeletelezat nya...Obat Rematik
ReplyDeletelezat nya...Obat Rematik
ReplyDeletelezat nya...Obat Rematik
ReplyDelete