Monday, June 22, 2015

Puding Buih Koktel Berkuah

 Assalamualaikum & salam sejahtera..



Hari ni kongsi menu pemanis mulut sesuai untuk hidangan berbuka puasa.  MaDiHaA buat ni pada Ramadhan yang ke dua tempohari.  Kebetulan anakanda sulung balik dari asrama.. seronokla sikit nak memasak sebab ada kawan nak makan.  Kalau harap adik2nya & en. suami kurang sikit juadah yang manis2 ni.. hehe..

Resepi asal puding buih ni dari Mamiyati. MaDiHaA kerap buat puding ni terutama bila tiba bulan puasa.  Biasanya dihidang tanpa buah koktel.. tapi kali ni MaDiHaA tambahkan buah koktel sebagai pelengkap rasa.  Memang sedap sangat terutama bila makan sejuk-sejuk.   Puding & sosnya tu kita letak dalam peti sejuk dulu sebelum menghidang. MaDiHaA ucapkan berbanyak terima kasih pada Mamiyati yang berkongsi resepi ni.  Minta izin kongsi di blog ye.  Sebelum ni MaDiHaA pernah kongsi dah kat Fotopages..




PUDING BUIH KOKTEL BERKUAH
Sumber : Mamiyati

Diolah oleh : MaDiHaA aka Ratna
 

Bahan2 Untuk Puding
20 gram agar2 tali
4 cawan air
1/2 cawan gula halus
5 biji putih telur
3 biji kuning telur
1 s/k esen vanila

Bahan Kuah/Sos
1/2 tin susu manis
2 biji kuning telur
4 cawan air
2 helai daun pandan
1 s/k esen vanila (jika suka)
2 sudu besar tpg kastad
3 s/b gula pasir
sedikit pewarna kuning 



Bahan Tambahan
1 tin buah koktel
 

Cara2 Menyediakan Puding
1. Masak agar2 bersama 4 cawan air. Kacau2 supaya agar2 benar2 hancur.
2. Pukul putih telur sehingga ringan, masukkan gula sedikit demi sedikit. Pukul lagi hingga bila diterbalik mangkuk, tak jatuh texturnya....
3. Masukkan kuning telur satu persatu dan esen vanila sambil dipukul dengan kelajuan yg perlahan.
4. Bila dah sebati masukkan agar2 yang sedang mendidih tadi sedikit demi sedikit sambil dipukul sentiasa dengan mixer. Pukul adunan sehingga agar2 menjadi suam dan bolehlah tuangkan ke dlm loyang. Bila dah sejuk sedikit.. masukkan dlm peti ais.

 

Cara2 Menyediakan Kuah/ Sos
1. Bancuh tepung kastad dengan sedikit air.
2. Dalam periuk kecil, campur air, kuning telur, susu manis, esen vanila dan daun pandan. Kacau rata.
3. Masak diatas api sederhana hingga mendidih. Sos hendaklah dikacau selalu agar tak berketul2.
4. Masukkan bancuhan tepung kastad ke dlm sos dan masakkan sehingga pekat.
Tutupkan api.
5. Semasa menghidang.. potong puding saiz kesukaan anda dan letak dlm mangkuk. Taburkan dengan buah koktel secukupnya dan tuangkan sos di atasnya. Sedia untuk dihidangkan.


Selamat mencuba!

1 comment:

  1. salam kak madiha.

    saya lama dah follow kak madiha punya foodpage since zaman fotopages lagi. lepas tu i lost track dah sbb dah tak blogging and now im back! hehe

    selamat menjalankan ibadat puasa ye
    take care!

    hafiza :)

    ReplyDelete