Baru2 ni balik ke kampong tengah musim petai. Harga borong tahun2 sebelumnya biasa orang jual 100 papan RM35 - 40... tapi baru ni hampir separuh harga iaitu cuma RM20 untuk 100 papan. Bermakna sepapan hanya 0.20 sen. Murah gila! En. abang beli 100 papan & berbagi2lah dia dgn mak & adik2nya yg ada balik kampong. Selebihnya.. kami bawak balik PJ & kami perisi & pek dalam plastik. Simpan kat freezer. Dapatlah beberapa plastik untuk sekali disambal. Balik kali ke dua ke kampong... petai pokok sendiri pulak dah boleh dipetik... rembat lagi... hehe... tamak betul.. Takperlah kan.. berbagi2 dengan kawan2 & jiran tetangga... selebihnya kita frozenkan...
Terjumpa isi petai kembar.... first time jumpa...
Ini hasil yang dimasak sambal tumis dengan udang. Berselera makan oii.... bahaya2... hihi..
Sambal Tumis Udang Dengan Petai
Resepi : MaDiHaA aka Ratna
Bahan2
7 senduk (senduk nasi) kisaran cili kering + bawang besar + bawang putih
600 gm udang ~ bersihkan
1 cawan isi petai
1 cawan air
garam & gula secukupnya
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar asam jawa + air ambil jusnya
minyak masak secukupnya
Cara menyediakan
1. Panaskan minyak masak secukupnya lalu tumiskan bahan kisar sehingga wangi & naik minyak.
2. Masukan air asam jawa, isi petai, air, sos tiram, garam & gula & biar mendidih.
3. Masukkan udang yang siap dibersihkan.. masak seketika hingga udang bertukar warna & masak. Rasakan sambalnya.. & ikut kepekatan yang disukai. Boleh adjust suka cair atau pekat. Siap!
Selamat memasak...
assalmualaikum madihaa
ReplyDeleteaduhh terliur nya tengok petai tu
kaknoor pun hantu petai ni, siap ada yg kembar lagi
skrg ni banyak yg kembar terjumpa dalam telur, cili dan baru first time jugak tengok dlm petai ni
hehehhe petai kembar kalu mkn dpt anak kembar tak kak hehehe....
ReplyDeleteperghhh sedapnya sambal udang n petai tu kak
ReplyDeletepestime Liza tgk petai kembar ni
Salam
ReplyDelete