Thursday, December 15, 2016

Gulai Ayam Dayang Suri (Gulai Ayam Nasi Dagang)

Assalamualaikum & salam sejahtera...



Jika semalam MaDiHaA kongsi resepi Nasi Dagang dengan gulai ikan tongkol/ikan aye, pagi ni MaDiHaA nak kongsi resepi Gulai Ayam Dayang Suri sebagai lauk alternatif sekiranya anda kurang gemar dengan ikan tongkol. Ada banyak versi gulai ayam yang boleh dimakan dengan nasi dagang dan ini salah satu darinya. Bolehlah mencubanya bagi yang suka makan nasi dagang tapi tak suka ikan tongkol inilah lauk alternatifnya.

Meh kita tengok resepinya ye...




Gulai Ayam Dayang Suri
Resepi : MaDiHaA aka Ratna

Bahan2
1/2 ekor ayam ~ potong ikut selera
3 biji kentang saiz besar ~ potong 4 setiap sebiji
1 kotak santan (200 ml) ATAU 1 biji kelapa ambil santan pekat 200 ml, santan cair 800 ml)
800 ml air (sekiranya guna santan kotak)
1 sudu besar asam jawa + air jadikan pes
garam secukup rasa
1/2 sudu besar gula
6 biji cili padi/cili hijau
2 tangkai daun kari
minyak masak secukupnya

Bahan Kisar
6 - 7 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 biji cili padi (jenis pedas yang berkilat tu.. kalau guna cili padi kampong boleh letak 6-7 biji)
1 cm halia
1 hiris lengkuas
2 inci kunyit hidup ATAU 1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk cili
1 1/4 sudu besar Rempah Dayang Suri




Cara Menyediakan
1. Panaskan minyak dalam periuk lalu masukkan daun kari. Lepas beberapa saat masukkan bahan kisar & tumis sehingga naik minyak. 
2. Masukkan ayam yang dipotong lalu dikacau biar bersalut rempah & biar sehingga ayam berubah warna. Masukkan air/santan cair biar mendidih sambil dikacau. Jika guna air, tak perlu selalu dikacau, jika guna santan cair kena kacau selalu supaya santan tak berketul & membuak. 
3. Bila kuah mendidih masukkan kentang & biar sehingga kentang separuh masak.
4. Tambahkah garam, gula & air asam jawa serta santan kotak/santan pekat tadi. Kacau sentiasa supaya kuah tak berketul2. Bila mendidih masukkan cili padi/cili hijau. Biar sehingga ayam masak & kentang empuk sepenuhnya. Biarkan kuah secukup rasa & bolehlah dimatikan api & hidang bersama nasi putih atau nasi dagang bagi yang tak gemar ikan tongkol.

Selamat mencuba!


4 comments: