Rindu betul nak update blog tapi apakan daya kesibukan kerja hakiki membataskan hobi.. hehehe.... Cuti sekolah pun dah berakhir dan bermulalah rutin seperti sediakala. Bertambah2 sibuk jadinya...
Masa anak2 semua berkumpul kat rumah (ewahhh, macam ramai sangat yang belajar kat luar, padahal sorang je.. hehe) sempatlah MaDiHaA masakkan mee kari ni untuk mereka. Dah lama teringin nak masak, tapi kena tunda hajat dihati sebab kalau anak2 tak lengkap kat rumah terasa ralat pulak. Walaupun menu mee kari ni hanya menu biasa2 je bagi orang lain, tapi bagi MaDiHaA ia satu menu yang istimewa sebab kat rumah kami jarang masak menu2 macam ni. Kebiasaannya hanya masak menu yang ringkas je. Yang tak gunakan banyak bahan2. Hidangan kami memang yang simple2 je, sebab tu bila masakan yang agak istimewa macam ni, rasa tak sampai hati nak dibuat jika tak cukup korum anak2 kat rumah.
Selain mee kari, sempat juga masak bubur jagung (2nd time) khas untuk anakanda sulung
sebab hari tu masak dia belum balik dari asrama lagi...
Mee kari ni gunakan banyak sangat bahan2 sampingannya tu sebab jarang dimasak. Sekiranya teringin tu memang kena tunggu kakak balik dari asrama barulah masak. Mee kari MaDiHaA memang takde bubuh seafood bagai seperti udang, kerang dan lain2 sebab anak nombor dua MaDiHaA tu alah pada seafood. Jadi masukkan apa yang dia boleh makan jelah. Janji sedap ditekak kami.
Ok jom kita tengok bahan2nya...Mee Kari
Bahan2
1 kg mee kuning (dicelur dan toskan)
Taugeh (takde stok pulak)
Sawi (dipotong, cuci, celur & toskan)
4 biji telur (direbus & kopek & belah 2)
Bawang goreng
Cili merah & cili hijau (dihiris)
Limau kasturi (takde stok)
Bahan2 Untuk Kuah
1/2 ekor ayam (potong kecil)
2 peket fish ball
1 peket sederhana tofu pok
5 keping tofu keping goreng
1/2 biji cauliflower (dipotong floret)
2 s/b cili mesin
2 batang serai (diketuk)
3 s/b rempah kari (bancuh dengan air asam jawa jadikan pes)
5 cawan santan..(1 biji kelapa)
minyak
garam
Bahan2 dikisar halus
5 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
Cara menyediakan
1. Panaskan minyak secukupnya dan tumiskan bahan kisar, cili kisar serta serai sehingga wangi dan masak. Masukkan rempah dan kacau sehingga naik minyak. Masukkan ayam dan kacau rata.
2. Masukkan santan, air asam jawa & biarkan mendidih sambil dikacau sentiasa. Bila mendidih masukkan fish ball, tofu pok serta tofu keping yang sudah dihiris. Bila mendidih masukkan cauliflower & garam secukup rasa.
3. Hidangkan mee bersama2 bahan yang telah dicelur dan bahan yang dihiris. Cedukkan kuah secukupnya. Siap untuk dinikmati.
Selamat mencuba!
salam ziarah & follow sis..
ReplyDeletesedapnya mi kari..lama tak buat..hehehe
Mi kari ni mmg sedap...kalau buat time wk end..ampa makan la sarapan, mkn tengahri kalau ada belen membawa ke malam hahaaa..
ReplyDeleteMmg sedap selamanya kan kak madihaA
Poberet atie ni...tapi lama dah tak membuat..mknnya..hehe
ReplyDelete