Tuesday, May 30, 2017

Keria Gula Melaka @ Gula Nisan Kerek

Assalamualaikum & salam sejahtera...


Sejak keria gula Melaka dok viral dulu sampailah sekarang belum ada rezeki lagi MaDiHaA nak merasa. Masa pegi Melaka hantar adik ipar kawin dulu pun takde rezeki juga nak beli sebab masa pegi petang tu kedai dah tutup. Pegi esoknya pulak kedai tutuplah pulak hari tu. Dengar khabar nak beli kena beratur panjang. Fuhh... femes betul yer... Mesti sedap sangat tu... Nampak gaya kena buat sendiri ajelah. Memang tak kuasalah kot nak beratur panjang macam tu. Sudahlah kita ni bukan jenis yang kuat berjalan sangat. Nak pegi Melaka pun bermodal. Semata-mata nak makan keria nak kena pegi Melaka rasanya payah nak jadi kenyataan. Kami ni jenis cuti pun setahun sekali. Telan air liur jelah tengok orang tayang kat fb... hehehe...

Untuk tidak kempunan kan diri sendiri, maka MaDiHaA godek2 ajelah sendiri buat kuih keria viral ni untuk berbuka puasa hari ke dua tempohari. Alhamdulillah... sedap seadanya walaupun guna keledek purple campur oren sebab keledek tu je yang jumpa. Gula pulak MaDiHaA guna gula nisan kerek yang jenis nipis tu (yang berbalut dengan daun nipah), bukan gula melaka yang seketul besar tu. Gula kerek tu lagi sedap pada tekak MaDiHaa. Ikut citarasa masing2lah ye...

Jom kita buat sendiri keria viral ni....



Keria Gula Melaka @ Gula Nisan Kerek

Bahan2
900 gm keledek putih (MaDiHaA guna keledek purple 3 ketul & oren 1 ketul)
1 1/2 cawan tepong gandum
2 sudu kecil penuh baking powder
1 sudu kecil garam
1 sudu besar garam untuk rebus keledek
Minyak secukupnya untuk menggoreng

Bahan salut
2 keping gula nissan kerek saiz besar
2/3 cawan air
1 helai daun pandan



Cara2 Menyediakan
1. Keledek dikopek kulit & cuci bersih. Potong saiz kecil supaya cepat empuk. Bersihkan & tos. Rebus dengan air agak2 tenggelam keledek bersama 1 sudu besar garam. 
2. Bila keledek empuk, toskan & masa tengah panas2 tu terus lenyek keledek sehingga hancur.
3. Tunggu suam2 sikit, campur keledek bersama tepong gandum, baking powder & garam. Uli sehingga rata.
4. Bahagikan doh kepada 2 bahagian. Guna papan canai & golekkan doh jadi bentuk silinder panjang anggaran sebesar cawan (ikut saiz keria yg anda suka). Potong kepada beberapa bahagian dengan ketebalan yang sama. Bentukkan doh jadi bentuk tayar & susun atas dulang yang ditabur tepong.
5. Goreng kuih keria hingga masak & toskan. Sejukkan sebentar.
6. Dalam kuali lain, masak air bersama gula kerek & daun pandan sehingga mendidih & gula larut sepenuhnya. Buang balutan mengkuang pada gula kerek tu & kacau sehingga air gula jadi pekat & berambut2 bila kita angkat & tuang. Bila dah dapat kepekatan yang sesuai, masukkan kuih keria tadi & gaul rata. Kecilkan sedikit api dan teruskan mengacau sehingga semua gula tersalut pada kuih. Bila gula hampir2 kering tutupkan api. Bila kuih sejuk nanti gula akan kering sepenuhnya. Untuk pastikan kuih tak melekat2, sentiasa kuis2 kan kuih dari melekat antara satu sama lain & kemudian bolehlah susun ke dalam pinggan hidangan.



Selamat mencuba!

Friday, May 5, 2017

Pulut Dakap

Assalamualaikum & salam sejahtera....



Rindunya dengan blog sendiri! Tuan blog kesibukan yang amat. Tak sempat sangat nak layan blog lantaran wajib tumpukan pada kerja hakiki. Maklumlah nak update blog perlukan sedikit masa untuk transfer gambar, edit gambar (tambah label/watermark), menaip dalam entry. Kalau takde masa yang cukup memang takde idea nak taip apa. Kalau sempat pun, mungkin hanya entry express. Tapi macam tak syok la pulak kalau tak taip apa2. hehehe...


Okla hari ni ada sikit masa terluang. Nak update resepi kesukaan MaDiHaA ni. Kali kedua dalam hidup buat Pulut Dakap ni tau. Nak jadi kuih ni bukannya senang. Sebab utama pastilah kekangan masa. Sebab keduanya kerana tidak cukup bahan. Nak buat Pulut Dakap ni bahan utama paling penting ialah pisang raja! Pisang lain tak boleh & sangat tidak sesuai. Sebabnya? Sebab pisang raja ni bila kita masak ia tidak jadi lembik macam pisang lain. Pisang raja tetap keras & kejung bila dah dimasak. Nak cari pisang raja bukannya senang kat bandar ni. Yang banyak pisang berangan, pisang nipah, pisang nangka atau pisang emas, 40 hari. Pisang raja ni jarang sangat jumpa. 



Ikatan tak berapa kemas.. maklumla pembantu (adik) yg buat.. hehe.. 
MaDiHaA concentrate membungkus je...

Nak jadi cerita dalam hujung bulan lepas MaDiHaA sekeluarga pulang ke kampong MaDiHaA di Keratong. Sempatlah hari Ahad tu kami jalan2 ke pasar tani. Biasa kalau balik memang takde masa nak pegi pasar tani hari Ahad sebab Ahad hari kami nak balik KL semula. Tapi balik tempohari ada sambungan cuti hari Isnin sempena pertabalan Agong. Jadi Ahad tu kami masih free & boleh rileks2 di kampong. Apalagi... jalan2lah kita ke pasar tani. Sedang dok ronda2 tu.. ternampaklah gerai org Kelantan yang jual bermacam2 barang dari Kelate. Serba serbi ada... budu, gula nisse (gula kerek org Tganu panggil), asam jawa thai yang manis2 tu. Ehh.. macam2lah! Serupa macam kita pegi pasar besar Siti Khadijah tulah. Tapi idoklah serba serbi ada... cumanya.. barang2 yang makcik tu jual kebanyakannya semua barang2 dari Kelate ler. Sempatlah MaDiHaA beli gula kerek sebungkus. Pastu tiba2 mata tertancap ke kuih yang dijual. Terus terang biji mata. Wahhh.... ada pulut dakap!! Ada juga tapai pulut & tapai ubi. Tapi itu semua tidak buat MaDiHaA tertarik hati sebab kat KL pun senang jumpa tapai.  Pulut Dakap tu yang lebih menarik perhatian.  Terus MaDiHaA ambil 8 biji. Tak tanya pun harga terus je pilih2. Bila tanya berapa sebiji? Seriyal sutir! Errkkk!! Telan air liur.  Sutir tau.. bukan sepasang atau sedakap! Terkejut la jugak... tapi fikir positif.. owhh.. takpelah mahal sebab kuih ni pun bukan senang nak buat. Pulut mahal, pisang raja pun mahal, harga kelapa pun dah naik sekarang. Cuma yang sedihnya, saiznya alahaii.. kecik molek aje. Pisang tu rasanya dibelah 4 kot... jadi diameter kuihnya comel je. Memang tak puas makan. Tapi takkan nak beli banyak kalau 50sen sebiji oklah jugak.. hehe... Terus ma cakap kita buatlah nanti kaklong, ma pun suka ni. Kat rumah ada pisang raja setandan dah masak. Makanya... esok hari Isnin dalam sibuk2 nak berkemas balik KL... sempatkan diri lagi buat Pulut Dakap ni atas permintaan ma. Buat 2kg pulut terus. Hambek kauu... puas hati!  Diri sendiri pun sebenarnya tak puas juga makan. hehe... Eloklah tu.. anak buat kuih permintaan ma, ma pulak masak sayur batang keladi permintaan anaknya. Puas hati buat sendiri pisangnya MaDiHaA belah 2 je pisang tu, jadi saiz kuihnya agak besar. Sebesar lengan budak yang montel tu tau... puas hati.. hehe..

Jom MaDiHaA share sekali lagi resepi Pulut Dakap ni. Resepi asalnya MaDiHaA ambil dari fotopages Siti Mariam. Sekarang Mariam dah tak aktif berfotopages & rasanya tiada blog. Tapi kami masih berhubung melalui facebook. Terima kasih ye Yam berkongsi resepi.


PULUT DAKAP
Sumber : Mariam
Dicuba oleh : MaDiHaA aka Ratna


Bahan2
500 gm beras pulut ~ cuci bersih & rendam anggaran 2 jam 
1 ½ cawan santan pekat
Pisang raja secukupnya
Garam secukupnya
Gula pasir secukupnya (ikut semanis mana yg kita suka)

Daun pisang secukupnya (dikoyakkan anggaran 7 - 8". Layurkan & dilap bersih)
Tali rafia secukupnya

Dalam gambar ni MaDiHaA buat 2kg pulut tau... sebab tu nampak banyak.




Cara-cara
1. Kukus pulut anggaran 20 ~ 30 minit atau hingga pulut separuh masak & nampak lembut.
2. Sementara tu.. santan pekat dicampur dengan gula & sedikit garam & larutkan hingga terasa lemak manisnya.  Angkat pulut & gaulkan/arong pulut bersama santan hingga rata. (Kalau pulut terlebih masak.. boleh kurangkan santan sebab takut pulut jd terlalu lembik)
3. Sediakan sehelai daun pisang & sudukan pulut di atas daun pisang yang sudah dilayurkan. Tekan2 pulut supaya rata & nipis.  Sebarkan pulut menjadi persegi seperti dalam gambar.

Ini cara2 membungkus masa MaDiHaA pertama kali buat dulu.


4. Pisang yang sudah dibelah dua diletakkan sebelah pisang tadi di atas pulut.
5. Balut pulut menyelubungi pisang seperti membuat pulut panggang. Kemaskan kedua2 belah kiri & kanan dengan menekan2 pulut dengan jari yang basah. (jika jari tak sampai.. boleh potong sedikit hujung daun pisang lebihan dikiri/kanan kemudian barulah ditekan2 pulut yg berada di dalam daun pisang tadi). Bila pulut dah mampat lipat daun pisang kiri & kanan seperti kita membungkus lepat pisang.  
6. Ambil 2 biji pulut yang sudah dibalut, dakapkan kedua2 pulut tadi & ikatkan dengan tali rafia di kedua2 belah kuih seperti dalam gambar.
7. Bila siap membungkus kesemuanya.. bolehlah dikukus pulut dakap selama 30-40 minit dengan api yang serdahana.  Semasa mengukus.. balik2kan pulut dakap supaya masaknya sama rata.


Nota MaDiHaA : Masa pertama kali buat dulu MaDiHaA buat, santan tu tak dicampurkan gula tetapi MaDiHaA salutkan pisang dengan gula sebelum letak atas pulut (ikut cara Mariam).  Menurut Mariam.. pulut tu kalau boleh diratakan nipis2 saja.. barulah sedap.. Tapi MaDiHaA tak reti nak buat nipis2 sangat. Pada pendapat MaDiHaA cara kedua yang MaDiHaA buat sekarang dengan mencampurkan terus gula dalam santan lebih senang nak dikendalikan berbanding salut pisang dengan gula sebab ia agak cerewet & berlengas sikit nak buat kerja. 



Selamat mencuba semua!