Assalamualaikum & salam sejahtera...
Sejak keria gula Melaka dok viral dulu sampailah sekarang belum ada rezeki lagi MaDiHaA nak merasa. Masa pegi Melaka hantar adik ipar kawin dulu pun takde rezeki juga nak beli sebab masa pegi petang tu kedai dah tutup. Pegi esoknya pulak kedai tutuplah pulak hari tu. Dengar khabar nak beli kena beratur panjang. Fuhh... femes betul yer... Mesti sedap sangat tu... Nampak gaya kena buat sendiri ajelah. Memang tak kuasalah kot nak beratur panjang macam tu. Sudahlah kita ni bukan jenis yang kuat berjalan sangat. Nak pegi Melaka pun bermodal. Semata-mata nak makan keria nak kena pegi Melaka rasanya payah nak jadi kenyataan. Kami ni jenis cuti pun setahun sekali. Telan air liur jelah tengok orang tayang kat fb... hehehe...
Untuk tidak kempunan kan diri sendiri, maka MaDiHaA godek2 ajelah sendiri buat kuih keria viral ni untuk berbuka puasa hari ke dua tempohari. Alhamdulillah... sedap seadanya walaupun guna keledek purple campur oren sebab keledek tu je yang jumpa. Gula pulak MaDiHaA guna gula nisan kerek yang jenis nipis tu (yang berbalut dengan daun nipah), bukan gula melaka yang seketul besar tu. Gula kerek tu lagi sedap pada tekak MaDiHaa. Ikut citarasa masing2lah ye...
Jom kita buat sendiri keria viral ni....
Keria Gula Melaka @ Gula Nisan Kerek
Bahan2
900 gm keledek putih (MaDiHaA guna keledek purple 3 ketul & oren 1 ketul)
900 gm keledek putih (MaDiHaA guna keledek purple 3 ketul & oren 1 ketul)
1 1/2 cawan tepong gandum
2 sudu kecil penuh baking powder
1 sudu kecil garam
1 sudu besar garam untuk rebus keledek
Minyak secukupnya untuk menggoreng
Bahan salut
2 keping gula nissan kerek saiz besar
2/3 cawan air
1 helai daun pandan
Cara2 Menyediakan
1. Keledek dikopek kulit & cuci bersih. Potong saiz kecil supaya cepat empuk. Bersihkan & tos. Rebus dengan air agak2 tenggelam keledek bersama 1 sudu besar garam.
2. Bila keledek empuk, toskan & masa tengah panas2 tu terus lenyek keledek sehingga hancur.
3. Tunggu suam2 sikit, campur keledek bersama tepong gandum, baking powder & garam. Uli sehingga rata.
4. Bahagikan doh kepada 2 bahagian. Guna papan canai & golekkan doh jadi bentuk silinder panjang anggaran sebesar cawan (ikut saiz keria yg anda suka). Potong kepada beberapa bahagian dengan ketebalan yang sama. Bentukkan doh jadi bentuk tayar & susun atas dulang yang ditabur tepong.
5. Goreng kuih keria hingga masak & toskan. Sejukkan sebentar.
6. Dalam kuali lain, masak air bersama gula kerek & daun pandan sehingga mendidih & gula larut sepenuhnya. Buang balutan mengkuang pada gula kerek tu & kacau sehingga air gula jadi pekat & berambut2 bila kita angkat & tuang. Bila dah dapat kepekatan yang sesuai, masukkan kuih keria tadi & gaul rata. Kecilkan sedikit api dan teruskan mengacau sehingga semua gula tersalut pada kuih. Bila gula hampir2 kering tutupkan api. Bila kuih sejuk nanti gula akan kering sepenuhnya. Untuk pastikan kuih tak melekat2, sentiasa kuis2 kan kuih dari melekat antara satu sama lain & kemudian bolehlah susun ke dalam pinggan hidangan.
Selamat mencuba!