Wednesday, June 14, 2017

Sagu Zamrud Bertatah Jagung

Assalamualaikum & salam sejahtera...


Baru2 ni MaDiHaA sempatkan diri mengacau sagu untuk dibuat puding sejurus selepas sahur. Terkejar2 juga nak siapkan maklumla nak mandi, solat & bersiap pergi kerja pulak kan. Kukus pun tak sempat tunggu sagu betul2 jadi jernih. Kalut betul!  Kalau sesiapa yang nak cuba buat tu.. bolehlah kukus & tunggu sampai sagu betul2 jernih ye. Tapi takdelah terasa sagu mentah pun walaupun nampak putih2 pada sagu tu.. hehe... ayat cover line. Alhamdulillah kalau kuih2 sagu ni anak2 & suami memang suka sangat. Seronok kita yang membuatnya. Sekejapan je habis pemanis mulut yang simple dimple ni. Cara membuat tu sama je macam kita buat kuih sagu bronok. Beza cuma sagu zamrud ni kita hidang dengan susu cair & jagung cream. Yok cuba kelainan! Jom MaDiHaA kongsikan resepinya ye..



Sagu Zamrud Bertatah Jagung
Resepi : MaDiHaA aka Ratna

Bahan-bahan
2 cawan sagu halus 
6 cawan air
1 1/2 cawan gula pasir
Pewarna hijau secukupnya
1 tin jagung cream ~ sejukkan di peti sejuk

1 tin susu cair ~ sejukkan di peti sejuk

Cara-cara
1. Panaskan air + pewarna hijau sehingga mendidih.
2. Masukan sagu, kemudian kacau rata.
3. Masukan gula, gaul rata. Apabila adunan nampak pekat sedikit, masukan kedalam loyang.
4. Kukus selama 20 minit.

5. Bila kuih sagu dah sejuk bolehlah dipotong kiub2 & susun dalam mangkuk yang sesuai. Tuangkan susu cair & sudukan jagung cream di atasnya & bolehlah dihidangkan untuk berbuka puasa.



Selamat mencuba!

Friday, June 9, 2017

Karipap Inti Kentang dan Lobak Purple ~ rare sangat...

Assalamualaikum & salam sejahtera...


Jumpa lagi di Jumaat barokah. Jumaat ke dua di bulan Ramadhan. Hari ni agak free sikit, jadi bolehlah update blog sekejap. Hari ni nak kongsi resepi karipap yang agak rare sikit ye. Intinya berwarna gelap. Kalau tengok mesti terkejut.. hahaha... Sebenarnya MaDiHaA buat inti ni pun sebab nak habiskan lobak purple lebihan buat gubahan bunga untuk hiasan pulut kuning. Dah bermacam juga MaDiHaA olah guna lobak purple ni. Campur dalam nasi goreng, nasi pun jadi warna purple... hehehe.. Kali ni campur dalam inti karipap pula. Takde beza pun dari segi rasa. Sama macam rasa karipap. Tapi dari segi khasiat, rasanya inti karipap ini lebih berkhasiat & kaya nutrisi dengan adanya purple carrot seperti vitamin A & pythokimia termasuk carotenoid, phenolics, polyacetylenes, isocoumarins & sesquiterpenes. Nak tau kebaikan purple carrot bolehlah google cari maklumatnya ye. Mujurlah anak2 tak banyak komplen, makan dengan redho saja. Diaorang dah faham ibu dia memang suka buat benda pelik2. hahaha...



Moh kita menguli karipap untuk berbuka puasa kali ni! Resepi doh karipap ni MaDiHaA suka guna doh dari Tun Telani a.k.a Hawa sebab dohnya sangat perfect. Terima kasih ye Hawa sebab bersusah payah menyukat bahan semata2 sebab nak berkongsi resepi dengan kami semua. Sebenarnya MaDiHaA kalau buat karipap pun sama macam Hawa @ Tun juga main agak2 je. Malas betul nak sukat bahan. Sebab tu MaDiHaA takde kongsi resepi karipap sendiri sebab kalau MaDiHaA buat karipap memang main agak2 je bahan. Haa... bukan senang tau nak berkongsi resepi ni. Kena betul2 sukat bahan, kalau tak betul nanti tentu dikecam orang buat tak jadilah, tak sama mcam dalam gambarlah. Beginilah nasi seorang blogger. Kadang2 kita bagi resepi tu dah betul, tapi mungkin cara penyediaan tu yang tak sama. jadi hasilnya tentulah tak sama. Oklah moh kita tengok resepi...



Karipap Inti Kentang dan Lobak Purple

Bahan2 inti
3 biji ubi kentang ~ dipotong kiub 
2 biji carrot purple ~ dipotong kiub
1 biji bawang besar ~ dipotong halus
2 ulas bawang putih ~ dicincang halus
200 gram dada ayam ~ dipotong dadu
3 sudu besar serbuk kari
1 sudu kecil serbuk cili

sedikit daun sup (sekiranya suka)
Garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis
minyak untuk menggoreng karipap


Cara menyediakan
1. Tumiskan bawang besar & bawang putih, masukkan serbuk kari dan serbuk cili kemudian tambahkan sedikit air utk mengelakkan tumisan hangus. Masukkan isi ayam & air & biar mendidih.
2. Masukkan ubi kentang & carrot. Tambahkan air sehingga menyamai paras kentang + carrot tadi. Perasakan dengan garam dan gula. Masak sehingga kentang empuk, kering & secukup rasa. 
3. Akhir sekali masukkan daun sup, kacau sebentar dan tutup api.

Inti Kentang campur lobak purple & ayam, 
hasilnya abis jadi warna gelap belaka...

Bahan2 Doh
Resepi : Tun Telani
4 cawan tepung gandum
2 sudu besar marjerin (panaskan bersama minyak) 
1/2 cawan minyak (panaskan) 
3/4 cawan air (atau secukupnya)
1/2 sudu kecil garam (MaDiHaA larutkan garam dalam air)
Cara menyediakan doh
panaskan margerin dan minyak dlm periuk. tutup api. tengah panas2 tu, masukkan tepung dlm periuk td dan gaul guna garpu (jgn guna tangan, melecur nnti). dh sejuk sikit, campur garam n air sedikit2. Uli sampai x melekat di tangan. sedia untuk digunakan. (cara gaul dgn minyak panas ini adalah utk dapatkan kulit yg rapuh)
Bila dah siap bolehlah dicanai & terap, masukkan inti secukupnya & kelim bahagian tepinya. 

Cara MaDiHaA.. suka bulat2kan doh.. setiap biji bebola untuk sebiji karipap. Lepas siap dibulat2kan rehatkan doh 10 minit sebelum dicanai. Lepas tu canai bebola tadi sehingga nipis & masukkan inti.. tutup inti & kelim macam biasa.  Bila dah siap bolehlah digoreng.  Untuk dapatkan karipap yang tak meletop2 kulitnya.. masukkan karipap sebelum minyak panas dengan mengecilkan api.. bila dah masukkan karipap barulah dibesarkan sikit api & gorenglah sehingga perang keemasan. Angkat & tos bolehlah dihidang.

Selamat mencuba!

Thursday, June 8, 2017

Puding Roti Sos Kastard

Assalamualaikum & salam sejahtera...



Sejak berpuasa ni dah 2 kali MaDiHaA buat puding roti. Anak2 yang request jadi ibu pun ikut ajelah selera anak2. Lagipun puding roti ni antara juadah pemanis mulut paling mudah nak sediakan. Balik dari kerja masih sempat nak sediakan. MaDiHaA sediakan puding dahulu, pastu sementara tunggu puding masak terus sediakan sosnya. Bila siap sos terus siap2kan utk masak juadah yang lain pula. Sekarang cuti sekolah adalah kakak Dini menolong sediakan bahan2 untuk masak. Jadi cepatlah sikit kerja. Waktu en. suami kerja shift malam pun dia turut sama tolong di dapur. Kerja yang berat jadi ringan bila sama2 bantu membantu. Alhamdulillah. Tapi nanti bila sekolah dah buka, kakak Dini pun dah balik asrama, mungkin masa agak terhad lebih2 lagi bila suami dah mula kerja shift siang, takdelah sudah geng di dapur sebab dia habis kerja jam 8 malam. Tak taulah masih boleh sediakan pemanis mulut atau tidak. Kita tengoklah nanti macamana. Kalau tak sempat, berbuka ala kadar sajalah. Sediakan mana yang sempat ajelah.

Oklah, jom tengok resepi puding roti yang mudah ni. 



Puding Roti Sos Kastard
Resepi : MaDiHaA aka Ratna

Bahan2 Puding (loyang 10")
12 keping roti
3 cawan susu segar
3 biji telur
4 sudu besar gula (kalau suka manis sila tambah lagi)
1 sudu teh esen vanila
3 sudu besar mentega (dicairkan)
kismis secukupnya
coklat chips secukupnya

Bahan2 Sos
1 tin susu cair
1/2 tin air (sukat guna tin susu)
3 sudu besar gula
secubit garam
1 sudu teh esen vanila
3 sudu besar tepong kastard
sedikit pewarna kuning (jika suka)

Cara menyediakan
1. Roti dicarik2 & masukkan ke dalam loyang & ratakan.
2. Dalam bekas, pukul ringan telur menggunakan whisker. Masukkan gula, susu segar, vanila, mentega cair & kacau rata.
3. Tuangkan bancuhan tadi ke atas roti. Tekan2 roti supaya menyerap keseluruhan cecair yang dituang. Biarkan 5 minit.  Taburkan kismis & coklat chip di atas puding.  Sementara tu, panaskan oven suhu 175C.
4. Bakar puding roti sehingga bahagian atas bertukar warna kuning keperangan. Angkat & sejukkan.
5. Sementara tunggu puding masak, sediakan sosnya. Tuangkan susu cair dalam bekas. Sukat air menggunakan tin susu & gunakan air tadi untuk membancuh tepong kastard. Tuangkan ke dalam susu. 
6. Tapiskan ke dalam periuk. Masukkan vanila, gula, garam & sedikit pewarna kuning. Panaskan di atas dapur dengan api sederhana. Kacau sos menggunakan whisker tanpa henti. Biar sehingga sos menjadi pekat. Tutup api & bolehlah digunakan untuk menghidang puding roti.

Selamat mencuba!

Wednesday, June 7, 2017

Daging Pekasam Homemade (Cara Mudah)

Assalamualaikum & salam sejahtera...


Hari ni MaDiHaA nak kongsi resepi Daging Pekasam dengan kaedah yang mudah sangat. Resepi ni dikongsi oleh sahabat MaDiHaA iaitu bekas kawan sekolah kat dalam whatsapp group sekolah. Terima kasih sangat2 pada Mahpuzah yang sudi kongsi cara2 buat pekasam yang mudah sangat2 ni. Tak perlu tunggu lama, semalaman pun dah boleh dimasak. 




Sebenarnya sebelum MaDiHaA cuba buat pekasam daging ni, dah banyak kali juga MaDiHaA nampak orang menjual pekasam daging ni secara online. Tapi MaDiHaA tak pernah beli pun. Terasa ralat pulak nak beli dengan harga yang ditawarkan tetapi kuantitinya hanya dapat tak seberapa. Nak buat makan sekeluarga pun tak cukup. Dasar kedekut kan? hehehe... Bila dah dapat resepi ni cepat2 buat sendiri. Sesuai sangatlah kita buat untuk masak waktu sahur. Sangat menyelerakan.

Ok jom kita tengok macamana cara membuatnya.  MaDiHaA bagi sukatan agak2 je ye. Ikut citarasa sendiri je tau.

selepas 2 malam diperap



Daging Pekasam Homemade (cara mudah)

Bahan2
700 gm daging ~ dihiris nipis & lebar
3 sudu besar garam halus
2 biji lemon

Cara menyediakan
1. Daging dibersihkan & hiris nipis & lebar. Cuci & tos kering.
2. Susun selapis hirisan daging di dalam bekas yang sesuai yang mempunyai penutup. Taburkan dengan garam sedikit2.
3. Lemon dihiris untuk ambil jusnya. Kemudian perahkan jus lemon di atas lapisan daging tadi. Susun lagi selapis hirisan daging & tabur lagi garam. Kemudian perahkan lagi lemon di atas daging. Hirisan lemon yang diperah tu lapiskan sekali atas daging tadi. Kemudian lapiskan lagi dengan baki hirisan daging. Tabur garam & perah lemon. Buatlah sehingga habis. 
4.Akhir sekali susunkan hirisan lemon yang masih berbaki di atas daging yang terakhir. Tutup bekas & simpan dalam peti sejuk bahagian bawah (bukan dekat sejuk beku tu). 
5. Selepas semalaman atau pun 2 malam kita sudah boleh gunakan daging pekasam untuk dimasak.




Daging Pekasam Goreng
Bahan2
Daging pekasam
Bawang besar atau bawang merah
Cili padi

Cara
1. Ambil daging sebanyak mana yang kita suka. Hiriskan supaya menjadi hirisan daging lebih kecil supaya mudah nak makan. Cuci sekadar perlu & tos.
2. Masukkan sedikit minyak ke dalam kuali. Bila panas masukkan daging. Kacau daging hingga rata & daging akan mengeluarkan air. Biarkan sehingga air daging kering kemudian goreng daging pekasam hingga bertukar jadi warna gelap.
3. Akhir sekali masukkan bawang & cili padi hiris. Gaul rata hingga layu. Bolehlah dihidangkan.

Selamat mencuba!






Friday, June 2, 2017

Laksam

Assalamualaikum & salam sejahtera...



Bila hari2 kena masak kita kaum ibu ni sampai dah tak tau nak masak apa dah kan? Hari2 masak nasi & lauk kadang pun jemu juga. Jika keluarga MaDiHaA, waktu berbuka memang tak makan nasi atau kalau makan pun jarang2 atau hanya nasi goreng sahaja. Jadi MaDiHaA perlu fikir menu selain nasi untuk berbuka. Tapi untuk sahur memang nasilah. 



Dulu2 masa anak masih kecil jika teragak nak berbuka dengan laksam, MaDiHaA beli je kat bazar Ramadan. Tapi sejak anak2 dah besar2 ni, dorang pun dah pandai makan laksam ni sebab MaDiHaA selalu juga masak sendiri. Jadi kalau masak banyak pun memang boleh habis punya. Takdelah orang kata penat2 kita masak, tapi anak2 tak makan. Kalau macam tu kita pun takde mood nak masak. So, memang sesuai sangatlah kalau kita nak jimat & nak sedap, kita masak je sendiri laksam untuk keluarga. Dapatlah kita buat ikut citarasa kita. Cukup lemaknya, cukup terasa ikan pada kuahnya.

Jom MaDiHaA kongsi resepinya...

Laksam
by MaDiHaA aka Ratna




Bahan bahan laksam
3 cawan tepung beras (seeloknya guna cap 3 gajah/ 5 gajah)
1/2 cawan tepung gandum
5 cawan air suam





Cara menyediakan
1.Bancuh semua tepung dengan air hingga rata.  Kemudian tapiskan.  

2. (kaedah microwave) Sapu minyak pada pinggan, tuangkan sedikit adunan tadi dlm pinggan, dan masukan dlm microwave selama 2minit pada suhu 900w.  Bila dah masak tunggu sejuk sebentar baru gulung.
3. (kaedah periuk pengukus)  Pastikan panaskan dulu kukusan.  Sapu minyak masak pada tutup periuk. Masukkan dalam kukusan. Tuangkan adunan & kukus selama 10 minit.
4. Bila dah masak, sejukkan sekejap kemudian, gunakan pisau plastik & kuis2 laksam dari tepi & gulung perlahan2 menggunakan pisau tadi & letakkan dalam pinggan lain. 
5. Boleh terus sambung mengukus dengan menyapu minyak pada tutup periuk tadi tanpa perlu dicuci walaupun ada kesan2 tepong yang melekat. Ulangi cara yang sama sehingga adunan habis.




Bahan-Bahan Ulam & Sambal
Timun -potong halus memanjang
kacang panjang - potong halus
Daun kesum - hiris halus digaul bersama kacang panjang 
Bunga kantan - hiris nipis
taugeh - buang ekor & cuci bersih
limau nipis / limau kasturi

Untuk sambal boleh guna cili kering blend halus (campur air masak sikit je ye) atau boleh juga gunakan cili padi tumbuk halus (Nak tumbuk campur belacan sekali pun boleh)

belacan tambahan jika suka.



Bahan Untuk Kuah
6 ekor Ikan selayang - rebus + garam & asam keping
1 biji kelapa - ambil santan secukupnya
3 keping asam keping
5 ulas bawang merah

1 hiris halia
Sedikit lada hitam tumbuk
Garam secukup rasa

Cara menyediakan 
1. Ikan diambil isinya sahaja dan blend dengan bawang & halia.
2.Campurkan semua bahan2 di atas dan masak atas api sampai mendidih dan pekat. 


Cara menghidang
Potong laksam pendek2. Taburkan ulam2an, perah limau, curahkan kuah dan bubuh sambal belacan. Gaul rata & sedia untuk dinikmati. Jika kurang masin, boleh taburkan sedikit garam ikut selera masing2. Jika suka belacan lebih.. boleh tambah belacan & ratakan belacan dalam kuahnya.

Selamat mencuba!

Thursday, June 1, 2017

Lemak Cili Padi Pisang Muda Dengan Lala

Assalamualaikum & salam sejahtera....

Hari ni dah masuk Ramadan hari ke 6. Sekejap je masa berlalu. Selamat berpuasa MaDiHaA ucapkan pada semua pengunjung setia blog suam2 kuku MaDiHaA ni... hihi....



Hari ni MaDiHaA nak kongsikan resepi yang MaDiHaA masak dua hari sebelum Ramadan. Waktu tu MaDiHaA dapat MC 2 hari sebab sakit mata. Lepas je balik dari klinik sempat singgah pasar besar PJ & beli ikan, lala, pisang muda dan lain2 lagi. Balik rumah terus tung tang tung tang kat dapur. Dapatlah makan tengahari dengan en. suami yang kebetulan kerja shift malam minggu kelmarin. Rindu sangat nak makan masak lemak pisang muda ni apatah lagi bila ternampak mama Hamka iaitu Puan Yatie dok pos kat FB. Dalam sakit2 mata pun sempat gak singgah pasar beli bahan2 untuk masak hari tu... heheh.... Sesuai sangat menu ni dimasak untuk menu berbuka puasa.  Manalah tau kalau2 dah jemu dengan menu sendiri, bolehlah cuba menu kampong macam ni.

Resepinya biasa2 je. Tapi MaDiHaA kongsi jugalah dah nama pun blog masak2 kan... hehehh..



Lemak Cili Padi Pisang Muda Dengan Lala

Bahan2
1 sikat pisang muda ~ disiangkan ikut citarasa
1 kg lala ~ dibersihkan
2 biji kelapa parut ~ ambil santan secukupnya
2 keping asam gelugur
3 keping serai ~ dititik pangkalnya
sedikit serbut kunyit jika perlu
garam secukup rasa

Bahan2 tumbuk halus
25 biji cili padi
6 ulas bawang merah (MaDiHaA guna bawang merah saiz besar)
2 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup

MaDiHaA kupas kulit pisang seperti dalam gambar ni, kulit tu dimasakkan sekali.

Cara menyediakan
1.Masukkan bahan tumbuk ke dalam periuk yang agak besar. Masukkan pisang muda yang siap dipotong. Tapiskan santan ke dalamnya. Masukkan serai, garam serta sedikit serbuk kunyit. Jerang sehingga mendidih. Perlu dikacau selalu supaya santan tidak membuak.
2. Agak2 pisang nampak lembut sedikit terus masukkan lala yang telah dicuci bersih, asam keping. Masak sehingga kuahnya mendidih & lala bertukar warna & terbuka. Bila dah yakin lala sudah masak (apabila kulitnya semua sudah bertukar warna, bolehlan matikan api setelah sesuaikan rasanya.

Selamat mencuba!