
Vade Urad Dhal
Sumber : Kak Rusnah
1 cwn kacang ulundhu tanpa kulit direndam semalaman
2 biji cili hijau (kak rus tambah cili burung sikit) ~ hiris
sedikit hirisan halia (MaDiHaA tak letak)
1/2 biji bawang besar (kak rus tambah) ~ dadu
sedikit jintan manis(kak rus tambah) ~ tumbuk kasar
sedikit kiub perasa ayam (kak rus tambah) ~ hancurkan
sedikit daun kari (kak rus tambah) ~ gunting halus
sikit saja garam dan gula
1 st air

Cara2 menyediakan
Kacang yang siap direndam ditoskan.
Semuanya dimesin dgn food processor,kemudian dibentuk dan digoreng garing.
Nota : MaDiHaA kisar kacang sahaja. Kemudian digaulkan dengan semua bahan2 lain & bentukkan dan letak kuih di atas dulang yang dialas plastik bersih. Barulah digoreng garing.
Nota 2 : Rasanya boleh letak sedikit yis dan barulah dibentuk supaya adunan gebu & lembut. Untuk kepastian nanti kena bertanyakan kepada kawan2 Indian.
Tengok tu.. satu hari buat 3 jenis kuih.. Bubur kacang & bronok tu cik abang yang mengidam.. masa ni.. masa awal2 puasa.. tu yg byk sangat yg teringin.. ikutkan ajelah sebab cuti masa tu.. hehehe..

salam akak...
ReplyDeletetergeliat lidah nak nyebut tu...nampak cam best je...
kita panggil kuih ni donat India.. hik2.. sedap gak, tapi lagi suka vade kacang dhal..
ReplyDelete