Tuesday, January 8, 2013

Ketam Masala

Assalamualaikum...

Jom masak ketam!  Ketam sememangnya sedap, tapi agak malas nak masak sebab 'bercinta' waktu nak makan.  Ketam ni sedap dimakan ratah2 je... kalau makan dengan nasi macam lambat je habis nasi tu kan kan kan... hehehehe...

Resepi ala2 masakan India ni boleh tahan sedapnya.. cuba2lah ye!

 
Ketam Masala
Olahan : MaDiHaA aka Ratna


Bahan2
1 kg ketam
2 peket serbuk kari ikan
5~6 s/b sos cili (boleh tambah lg kalau suka)
2 s/b serbuk cili
1 biji tomato masak saiz sedang ~ didadu halus
5 ulas bwg merah ~ dimayang
2 ulas bwg putih ~ dimayang
1 s/k garam masala
3 tangkai daun kari
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1/4 sudu kecil serbuk kayu manis
5 kuntum cengkih
minyak masak
Sedikit air.
garam & gula secukup rasa
bahan hiasan - daun sup/daun bawang/tomato (optional)

Cara memasak
1. Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan2 hiris, cengkih, daun kari & tomato dadu hingga kekuningan.
2. Masukkan serbuk kari, serbuk cili, jintan manis, kayu manis dan garam masala. Masak hingga pecah minyak.
3. Masukkan sos cili & gaul sebati.
4. Masukkan ketam, sedikit air, bahan2 lain & perasa secukup rasa.
5. Hias dengan daun sup & daun bawang. Sedia untuk dihidangkan. 


Selamat mencuba!

13 comments:

  1. Garam masala tu mana nak dapat kak ratna...

    ReplyDelete
    Replies
    1. garam masala ada terjual di kedai2 runcit atau pasaraya..

      Delete
  2. nak makan ketam ni..semangat kena kuat he..he..
    sedapnya...

    ReplyDelete
  3. baru makan ketam msk lemak semalam..tgk akak punya gambar,terliur nak makan masakan ni pulak..

    ReplyDelete
  4. lunch td masak ketam lemak cili api..mmg bcinta lah time mkn,smpaikn tgn berplaster terkena kulit ketam yg tajam

    ReplyDelete
  5. akk kecur tgok..x pernah buat lgi masak camne..haruuss di try jgk nnt nie..:)

    ReplyDelete
  6. Aslmkum Ratna.
    betul tu ketam sedap dimkn...nak korek isi tu yg bercinta....mana nak kopek isi utk kita...anak2 lagi...hi..hi..
    bagel kat bwah tu tak pernah mkn....kalau kat bakery sini mmg byk...org aRAB mcm org putih suka roti2 gini. tp yg nampak menarik bebola keledek goreng itu...boleh dicuba.
    re; bilalah kita dpt jumpakan...dah dkt 6 thn dok sembang alam maya...tak pernah bersua....

    ReplyDelete
  7. sedaplah ketam he he satu-satunya seafood yg sy boleh terima makan
    ni tak cukup seekor mesti nak lebih

    ReplyDelete
  8. sedapnyer kak...mmg pun kalau makan ketam ni bercinta...kalau fiza mmg makan nasik bg habih dulu baru pulun ketam kalau x mmg x habih la nasik dlm pinggan tu...he he he

    ReplyDelete
  9. ok kak QH dh siap kaji resepi ni..terus bkenan la haiii..hehe...QH amik resepi ni ehh...nmpk sedap..xsabo nk cuba...tq kak

    ReplyDelete
  10. Aaarghhh....!! dah lama tak makan ketam... sedapnyaaa

    ReplyDelete
  11. Minggu depan masakan India, berkari kari lah nampaknya..

    ReplyDelete