Wednesday, January 13, 2010

Ayam Goreng Halia Biji Sawi

Resepi ni sememangnya sedap ditekak ku.... resepi yang diambil dari majalah RASA Edisi 91. Tak rugi mencuba... walaupun ringkas tetapi rasanya sedap!! Anak2 pun suka...

AYAM GORENG HALIA BIJI SAWI

Sumber : RASA Edisi 91


Bahan2
400 gm isi ayam ~ potong kecil & goreng separuh masak lalu ketepikan (resepi asal tak goreng) 3 ulas bawang merah ~ Dihiris
2 ulas bawang putih ~ Dihiris
30 gm halia (ku bubuh dlm 1½ inci) ~ Dihiris & racik halus
5 biji cili kering (MaDiHa tambah sebab suka bila terkunyah cili kering masa mkn nasi ) ~ potong
1 inci & goreng sekejap
2 biji ubi kentang ~ kopek & belah 8 & goreng setengah masak & ketepikan
1 sudu besar kicap cair
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu kecil biji sawi 1 sudu kecil tepung jagung (bancuh dgn ½ cawan air)
1 cawan air
½ sudu kecil cuka
garam
gula
perasa
minyak untuk menumis

Cara2 Memasak
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 hiris hingga wangi. Masukkan biji sawi & ayam lalu kacau rata.
2. Tambahkan 1 cawan air dan biar ayam agak masak. Masukkan semua bahan2 lain (kecuali cili kering goreng & air tepong jagung).
3. Masukkan air tepong jagung & sesuaikan rasanya. (kalau nampak kering sgt boleh tambah air lagi.. ikut selera suka kering atau berkuah)

4. Akhir sekali masukkan cili kering goreng, kacau2 kejap & siap utk dihidangkan.

Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment