KUIH DADAR / KETAYAP
Bahan2 Inti ½ biji kelapa parut putih (kalau dapat yg agak muda lagi sedap)
Gula merah/ gula nisan secukupnya (ikut manis yg puan2 mahukan)
1 cawan air
1 sudu besar tepong pulut / tepong jagung
2 helai daun pandan ~ basuh & simpulkan
Bahan2 Dadar
3 cawan tepong gandum*
3 ~ 3 ¼ cawan santan* (bergantung pada jenis tepong) (kalau nak guna air biasa pun boleh gak.. tp kuranglah lemaknya)
½ sudu kecil garam*
pewarna hijau secukupnya*
1 biji telur*
1 sudu besar marjerin* ~ cairkan sedikit minyak
2 helai daun pandan ~ dilipat2 & ikat dengan getah jadikan penyapu minyak
Cara Menyediakan Inti
1. Masak air bersama gula merah / gula nisan hingga larut. Tapiskan ke dalam kuali.
2. Masukkan kelapa parut & daun pandan ke dalam air gula dan masaklah hingga inti menjadi agak pekat.
3. Bancuhkan tepong pulut / tepong jagung dengan 2 sudu air kemudian masukkan ke dalam inti tadi. Kacau2 rata & sehingga inti kering. (tujuan masukkan tepong tu utk dapatkan inti yg lebih lekit gituu.. kalau taknak masukkan pun takper.. )
Cara Menyediakan Kuih Dadar
1. Bancuhkan kesemua bahan2 bertanda * sehingga rata menggunakan whisker.
2. Tapiskan bancuhan.
3. Panaskan kuali dengan api sederhana lalu lengserkan sedikit minyak dengan daun pandan.
4. Masukkan sesenduk adunan ke dalam kuali. Lenggangkan kuali hingga menjadi dadar yg agak nipis.
5. Biarkan kuih dadar masak. Tak perlu balikkan kuih. Angkat & letak dalam pinggan. Ulangi proses no. 4.
6. Sementara menunggu dadar ke 2 masak segera intikan kuih dadar yang pertama td dan gulunglah kuih seperti dalam gambar. Habiskan kesemua bahan2 & lepas tu bolehlah dingapp
No comments:
Post a Comment