Assalamualaikum & selamat pagi semua...
Hari ni nak kongsi resepi yang paling paling ringkas & mudah sekali.. Tapi masyaAllah!! sedapnya makan nasi... bertambah2 nasi... musnah diet... kikikiki...
Pucuk ubi rebus cicah Sambal Telur ni dikawankan dengan Daging Kesuma dalam entry semalam.. waduh2... kira dah cukup korum dah tu... ulam pucuk ubi rebus tu pengganti sayurlah kiranya sebab tuan rumah dah tak sempat nak menyayur bagai... lagipun.. lauk yg ada tu pun memang dah cukup menyelerakan.... inilah dia lebihan pucuk ubi rebus yang aku simpan lebihan buat gulai lemak dengan ayam tempohari... Belimbing buluh tu pulak sengaja simpan untuk resepi ni.. memang dah lama tunggu nak mencari belimbing buluh nak buat sambal ni... many many thanks to Aliza yang bersusah payah menghantar belimbing buluh tempohari.. muuahhhh!
Resepi ni pun aku ambil dari blog Ayu juga... kat blog Ayu tu ada macam2 resepi yang best2 dan unik2 kalau anda rajin nak geledah dapurnya tuh.. hehehe.. tapi lepas2 geledah tu.. sila2lah kemas2kan balik yea... nanti mengamuk lak Kak Ayu.. hahaha... Oklah Ayu.. terima kasih banyak2 kerana rajin mencuba resepi2 unik mcm ni.. kita suka sangat.. then bolehlah kita tiru selalu.. hehe.. Terima kasih jugak kepada penyumbang resepi di Mesra.net. Halal ya nak copy & paste kat blog kita pulak..
Sambal Telur Pucuk Ubi Rebus
Resepi : resepi.mesra.net
Sumber : Ayu Singapore
Ingredients:-
Pucuk ubi secukupnya- direbus empuk
5 biji telur-direbus
20 biji belimbing buluh
20 biji cili api
sedikit belacan
garam , gula & perasa secukupnya
Method:-
Tumbukkan cili api hingga lumat kemudian masukkan belacan, gula, garam & perasa secukup rasa.
Hiriskan belimbing buluh dan tumbukkan bersama cili(tak perlu hancur). Masukkan pula telur yang telah direbus tadi bersama bahan tumbuk juga tak perlu hancur.
Nota MaDiHaA : Sambal ni dapat banyak juga.. kalau ahli keluarga yang tukang makan ada dalam 3 orang gitu.. rasanya.. kurangkan ke 3 biji telur pun dah okay.. bahan2 lain pandai2lah ejas sendiri ye..
Selamat mencuba!
sedap nyaaa...
ReplyDeleteslain pucuk ubi sayur lain sedap gak kot kak?
sedapnya diha,kebetulan akak baru ambik belimbing buloh dari rumah MIL..boleh lah buat esok2 ni..:)
ReplyDeleteAssalam ratna,
ReplyDeleteterkujut den, baru publish tengok shoutbox ada msg dari ratna, eh dah sedap panggil madiha...panggil ratna macam kaku..hehe..
wah sudi juga ratna try recipe ni..ingat tak ada yang suka makan pucuk ubi dgn sambal telur macam ni..rupanya ada juga geng hehe..terimakasih ya madiha..eh ratna..i think kan ur family punya taste ada sikit lebih kurang macam mine sebab suka pedas2 punya lauk..calit sikit!..haha
wahhhhh resepi nie unik kan....mesti nak cuba tapi mana nak cari belimbing buluh tu...nak kena balik kg lak pulak pegi amabik...x sabar rasa nak try nie..
ReplyDeletekak ilah dah makan nasi kat cafe tadii..bila tgok N3 nii jadi lapau balik niii heheh konon nak kureng makan nasi..hempehhh ratna...sedap sebut madihah..dok sebut madiha macam ayu..ni kira kenal tapi tak cinta la niii hehe..tak tau sapa perlu panggil hehehe..hentam saja la labu..aikkkpucuk ubi kayu...
ReplyDeleteAlahai!! sambal tu ada belimbing buluh yer akak... pasti sedap tu... Tak pernah buat lagi.. nnt nak try tapi kena cari dulu belimbing buluh tu.. hehehe
ReplyDeletesekali dah bikin, nak lagik. Manaaaa nak cekau belimbing buluh selalu, kes naya ni Kak Madiha. Kena gi paso tani tiap minggu. Nampak gaya menggiurkan sungguh.
ReplyDeleteSambal telur??? tak pernah buat nih...rasa nak cuba sekarang jugak...biasnya pucuk ubi celur cecah budu je...he..he..he
ReplyDeleteIZAH: boleh aje rasanya izah... sambal telur tu ala2 sambal belacan jer.. cicah ngan apa2 ulam pun sedap.. tp kalau guna pucuk ubi tu kan dia mcm menyerap sambal gitu.. tu yg best tu.. mmg sedap!
ReplyDeleteANYMZ: kebetulan ehh? bolehlah akak cuba nnt kak.. mmg bestlah kak sambal tu..
AYU: wa'alaikumsalam ayu... aikk! terkujat ke? hehe.. sorry ler ehh... tulah kita pun rasa kita serupa.. sukakan masakan yg pedas2.. gamaknya kalau dok satu rumah.. seminggu 1 kg cili padi nak kena ada nih.. hehehe...
HANIQASEH: memang unik resepi ni.. sebab tu akak nak cuba sgt tu.. nak rasa kelainan rasanya.. lg pun akak mmg suka cuba resepi yg pelik2 ni.. hehe.. & yg paling penting sambal ni mmg best! dah ada belimbing nnt bolehlah cuba ye hani...
ReplyDeleteILAHJY: iye ke kak? camner boleh lapar blk.. ke akak amik nasi sejemput je.. hehe.. tak kisahlah kak boleh panggil madiha atau ratna pun no problem.. sy dah serasi dengan dua2 nama tu.. hehe..
DIANA: a'ah kena ada belimbing buluh.. bahan tu yg buat kecur air liur tu... betul tak?
ABBOT: tau takper.. hehe... ala takleh buat selalu.. dpt rasa sekali pun jadiklah lepaskan kempunan! hehe..
ReplyDeleteARIZAKIAH: kalau pucuk ubi cicah budu tu memang dah biasa sangat tu.. malah mmg feberet forever... hehe... tp cicah ngan sambal telur ni pun best jugak.. tp taklehlah buat forever sbb bukan ada stok belimbing buluh selalu pun.. susah nk dpt.. kalau ada stok belimbing tu mmg zakiah kena cuba tau..