Salam petang....
Pagi dah tayang kuih.. petang kita tayang lauk pulakla yer... Lauk kali ni diberi nama Sambal Goreng Jambi.. sedap dimakan bersama nasi putih & lauk pauk yang lain termasuk sambal belacan.. hehehe... Nak masaknya pun senang.. bahan2 pun tak rumit. Yang penting.. mesti ada kentang, udang & udang kering.
Resepi ni MaDiHaA jumpa dari majalah Perempuan lama.. resepi sumbangan Kamariah. Jadi janganlah salahkan daku kalau2 sambal ini tak sama seperti orang2 Jambi masak yer. Mungkin sekadar nama saja atau mungkin betul orang Jambi masak sambal kentang ni begini.. wallahualam... Tapi yang penting.. lauk ni memang sedap! Dah banyak kali dah dibuat.. pertama kali buat dulu dah pernah pos kat SINI.
Ok... mari kita tengok resepi dia... daku dah ubah suai sikit dari resepi asal..
Sambal Goreng Jambi
Resepi : Kamariah (Majalah Perempuan)
Sumber : MaDiHaA a.k.a Ratna
Bahan2
4 biji ubi kentang saiz besar ~ kopek kulit & hiris persegi nipis2 & goreng garing
2 sudu besar udang kering ~ rendam & tumbuk
1½ cawan isi udang segar saiz kecilResepi : Kamariah (Majalah Perempuan)
Sumber : MaDiHaA a.k.a Ratna
Bahan2
4 biji ubi kentang saiz besar ~ kopek kulit & hiris persegi nipis2 & goreng garing
2 sudu besar udang kering ~ rendam & tumbuk
3 biji cili merah ~ hiris serong
3 biji cili hijau ~ hiris serong
4 ulas bawang merah ~ hiris
2 ulas bawang putih ~ hiris
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar gula merah
sedikit air asam jawa
minyak
garam secukup rasa
Cara Memasak
1. Panaskan minyak dan tumis cili kisar dan bawang yg dihiris hingga wangi.
2. Masukkan isi udang dan udang kering yg ditumbuk. Kacau rata hingga udang masak.
3. Masukkan cili potong dan kacau rata.. masukkan garam, gula merah dan air asam jawa.
4. Akhir sekali masukkan kentang goreng dan kacau rata hingga kering.. Pastikan secukup rasa dan bolehlah dihidang.
Selamat mencuba!
Assalam kak,baru nak ngomen kat kasui kat bawah,hehe.Eh sambal nih mesti sedap kan,coz da kentang n udang..Amik resepi dulu kak,try nyer xtau bila,tapi siyes ckp,mmg nmpk sedap..
ReplyDeletehaha.. tun siap google lagi jambi tu apa.. nama tempat kt indonesia rupa2nya. hihi.. sedapnyer sambal. tun ni dah laa hantu kentang.. letak aa apa2 pun ngan kentang, kompom licin. ^^
ReplyDeleteni mesti masakan jawo...nama pun mcm jawa jer..betul tak kak..mmg nmpk sedap la kak
ReplyDeleteZaliedana: memang sedap CT.. nnt2 bolehlah cuba.. yg penting resepi kena ambik dulu.. hehe..
ReplyDeleteTun: a'ah Tun.. Jambi tu nama tempat kat Indonesia.. lauk ni memang sedap.. takde lauk lain pon takper.. coz dah ada udang & kentang.. mmg licin!
Ida, Japan: bukan Jawo Ida... Tapi Jambi.. hehehe.. itu nama dua tempat yang berbeza.. hehehe..
akak ita ingat jambi tu apa?? rupanya nama tempat di Indonesia rupanya....
ReplyDeleteNi kalau makan dgn nasi ambeng pun sedap kan??
nampak menyelerakan je... nanti boleh cuba ni..
Izinkan saya copy paste ye...TQ....memang sedap resepi ni....
ReplyDeletesalam kak madiha.. tergoda sungguh tgk sambal akak ni.. ita ni kalau warna2 merah gini memang favorite.. bila la dapat buat ni menu list panjang ni
ReplyDeleteAzlita : a'ah Ita.. Jambi tu nama tempat kat Indonesia sana... Ita cerita pasal nasi ambeng.. baru je husband akak dok sebut2.. bagus gak idea Ita ni yer.. kalau rajin lehlah buat lauk ni utk nasi ambeng.. tp tak tau bilalah projeknya tu.. hehehe..
ReplyDeleteHusmyna: silakan cikgu.. & terima kasih sudi mencuba & bagi feedback yg sgt positif..
ReplyDeleteJuwita: akak tak kisah apa warna pun.. asal sambal semua akak bantai.. hehe.. takper.. masuk list dulu ada masa boleh cuba..
ReplyDeletesaya memang sentiasa mengikuti perkembangan resepi2 MaDiHaA dari zaman Fotopages dulu lagi....hehe...ada juga yang pernah try....tapi masa tu belum ada blog nak publish...hehe...Thanks ye...
ReplyDelete