Assalamualaikum & salam sejahtera semua..
Hari ni bersiaran dari dalam bilik nampaknya... hehehe.. biasa bersiaran dari meja pejabat... tapi kali ni terus menerus dari atas katil... kekekeke... adakah ia berbunyi seksi? Ker seksa? hahaha... mana2lah.. yang penting tuan rumah dapat mengupdate dengan selesa. Bukan apa... kat rumah ni line tenet sangat2 lembab kalau bersiaran dari ruang tamu sebab kurang signal... hanya dari dalam bilik je line okay sikit.. jadi tempat yang paling selesa dalam bilik ni mestilah atas katil menaip sambil meniarap lagi! Ni sebenarnya sambil2 tunggu anak dara bersiap untuk ke sekolah ganti petang ni.. hanya sekolah kebangsaan je kena ganti sebab sekolah agama takde cuti tambahan masa raya cina aritu... so sambil2 tu ibunya taip ler entry kejap...
Oklah.. takmo bebel panjang2... meh tengok sambal hitam Pahang yang aku buat baru2 ni. Ekoran stok buah belimbing buluh yang dibeli mr. hubby agak banyak... so.. bolehlah buat sambal hitam Pahang yg best ni lagi... Sebenarnya memang pun tujuan cik abang beli belimbing tu nak suruh mem dia ni buat sambal hitam tu... tapi mem dia takdelah habiskan semua belimbing tu untuk di sambal... simpan juga untuk masak lain & gulai ikan garaman dalam entry semalam pun ada letak juga belimbing buluh tu... cadangan nak buat nasi dagang pulak terpaksa kiv dulu sebab byk sangat menu yang nak dimasak... tp memang terliur & teringat kat gulai nasi dagang aje tiap kali nampak belimbing buluh tu... Oklah ulang tayang resepinya yer... Kali ni MaDiHaA buat 2 kali resepi...
Sambal Hitam Pahang
Resepi : Mertua MaDiHaA
Sumber : MaDiHaA
Bahan2
½ cawan belimbing buluh rebus [rujuk resepi cara2 merebus]
½ cawan cili padi (ikut kepedasan masing2)
2 cawan ikan bilis yang telah dikopek
6 ulas bawang merah [3 ulas ditumbuk, 3 ulas dihiris nipis]
5 sudu besar kicap manis atau secukup rasa (optional.. bukan wajib. resepi asli takde.. masak itukan subjektif! & kadang2 perlu kreatif.)
garam & gula secukup rasa
1 cawan minyak masak
Cara2 Menyediakan
1. Sediakan terlebih dahulu belimbing buluh. Kuantiti belimbing buluh terpulang masing2. Belimbing rebus ni boleh disimpan dalam peti sejuk sebagai stok. Jadi bolehlah rebus banyak2 & simpan stok. MaDiHaA buat banyak juga rasanya lebih dari 1/2 kg belimbing buluh segar. Belimbing hendaklah dicuci bersih. Masukkan ke dalam periuk TANPA AIR dan renih dengan menggunakan api yang kecil. Biar sehingga belimbing mengeluarkan jusnya sendiri & kecut. Selang seminit atau dua minit mesti dikacau supaya periuk tidak hangit. Biarkan sehingga belimbing mengecut & jusnya betul2 kering dengan api yang kecil sehingga warna belimbing bertukar menjadi gelap.
belimbing yang siap direbus
PESANAN: jika nak guna untuk buat sekali je sambal ni.. memadai hanya rebus anggaran 10 biji belimbing sehingga belimbing bertukar warna coklat saja. Tujuan merebus belimbing sehingga betul2 kering & gelap adalah untuk tujuan simpanan.
PESANAN KEDUA: Sila guna periuk yang buruk2 je untuk rebus belimbing sebab belimbing punya asid yang kuat & boleh jadikan periuk bertukar jd kusam. MaDiHaA guna periuk nasi yang dah tak guna (yg ibu periuknya dah rosak.. hehe). Kalau kat kampong biasanya dorang guna tin minyak masak yg empat segi tu untuk rebus belimbing ni..
2. Tumbuk cili padi sehingga halus. Tumbuk 3 ulas bawang merah sehingga lumat. (3 ulas lagi dihiris nipis) Tumbuk juga ikan bilis tetapi jangan terlalu lumat. Tumbuk belimbing buluh juga separa lumat.
3. Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumiskan bawang yang dihiris sehingga wangi. Masukkan bahan2 tumbuk sekaligus & tumislah sehingga bahan2 tersebut sehingga nampak agak kering & garing (agak lama juga). Tambahkan kicap manis, garam & gula secukup rasa. Biarkan sambal kering sedikit (seperti serunding gitu). Bila dah garing tutupkan api lalu tolakkan sambal ke tepi kuali beberapa minit supaya minyak tos sebelum dihidang. Atau boleh juga angkat dan sejatkan sambal menggunakan penapis santan sebelum dihidangkan dengan nasi putih atau ketupat pulut.
4. Sambal ini boleh disimpan lama & boleh buat banyak2 untuk simpan stok. Boleh dihidang dengan apa saja juadah yang rasa sesuai dihati anda... Sedap yang teramattttt!!!
Selamat mencuba..
sebab tu mak kat kampung rebus belimbing ni dalam tin minyak yang 4 segi tu. rebus kat dapo kayu semalaman. sampai belimbing tu bertukar kaler hitam. belibing tu boleh tahan bertahun tahun. kalau tak habis la kan. heeh.. biasanya sekrang ni mesti anak2nya bawak balik satu tapuware punya. febret sangat sambal ni. sambal nostalgia
ReplyDeletesalam madiha..1st time tgk sambal ni..telan air liur rasa mcm bole rasa kesedapannya, tapi renyah jugak nak buat yaaa...hehe
ReplyDeleteassalamualaikum - pertama kali lihat sambal hitam - nak cuba lah - kena cari sampai dapat belimbing buluh ni....mana pulak nak cari periuk lama2 ni? he3x - nak seribu daya tak nak seribu dalih - simpan resepi dulu - tk
ReplyDeletesalam...sedapnya sambal nie...time nak pose nanti sy pasti akan buat sambal nie...saya suka sambal nie yg rasa dia pedas + masin + masam....nie memang resepi org pahang..tp tu la cara setiap org xsama...sy nyer resepi pon laen sket dr yg kt sini tp xpe...bg yg xpena makan ley try...sambal nie memang power la...makan ngan nasi putih je pon da sedap sangat....
ReplyDeleteTeringin juga nak mencubanya nanti....
ReplyDeleteKak..sy ni nama jer org pahang tp tak penah buat pun respi ni. Wlpn tau sambal ni sgttttt laa sedap tp tunggu org yg buatkan, hehe. Takde ler susah rupa2nya, ye. Bkn pe, dgr orang tua citer dorang masak guna tin 4 segi tu..adeii, rasa mcm susah sgt, hihi..
ReplyDeleteInsyaAllah nk try wat sendiri utk stok sendiri, kehkeh..
mmg sedap ni kak ratna..ms bulan poser aritu kwn sy org pahang bg sebekas..itu yg diulang2 mkn masa bersahur..
ReplyDeletesalam kak. 1st time rasa makcik hb buat, sedapnyeeee... siap kecek bawa blk jb. tp sayang xsempt nak wat sambal, semua belimbing rebus tu dah masuk perot cik tong. ibu saya ingat belimbing tu lah sambal itamnya. x t'fikir yg belimbing tu lah main ingredient. huhuhu... xpelah. xde rezki :)
ReplyDeletewaallaaaa... feveret ni.. kami order dgn sedara mara je sbb malas nak rebus belimbing tu.. hitam teriok nanti.. hehehe...
ReplyDeletehuish sedapnyer....meletops sambal tradisi org pahang ni.tp family sy tak guna kicap.hanya rebus belimbing tu sampai betul2 hitam.then ia boleh tahan setahun lebih pun masih ok lagi even x simpan kat dlm peti.kalau dikampung mak sy rebus dalam tin besar,msk banyak2 sekaligus.lama, sampai hampir setengah hari sbb nk bg betul2 hitam.
ReplyDeleteso, kehitaman belimbing itu sendiri akan menjadikan sambal itu hitam.masa memasak juga lama sikit sbb nak bg garing dan kalau x suka garing, kejap pun ok dah:)
ohooo gini lah cara btneyr ye kak... tak penah rasa... tp penah dgr..msti sedap kn
ReplyDeleteooooo. mcm ni cara buatnya. saya pernah makan (beli dgn kwn @sekolah...maknye yg buat).mmg sedap&menyelerakan especially utk bln puasa. makan time sahur
ReplyDeletesedapnyer. saya pernah cuba resepi ni dari blog akak. Memang best, cuma yg saya buat macam terhangit sikit, tapi boleh di makan lagi. Terima kasih berkongsi resepi nie :)
ReplyDeleteSedap sambal hitam ni... Time kenduri rumah Abang saya buat sambal ni! Tuan Rumah tak sempat makan, Licin hehehe.
ReplyDeleteakhirnya bertemu juga aku ngan resepi ni...huhuhu....dah lama nak resepi ni..nak cari x tau namanye...sambal hitam rupenye...
ReplyDeleteohhh....inilah rupanya sambal hitam....first time dengar dari kawan tapi tak tau rupanya camner....kat rumah ni ada pokok belilmbing buluh....tapi dek kerana tak tau nak buat apa...( biasanya buat campuran dalam asam rebus atau asam pedas jer...)belimbing gugur sendiri jadi karpet kat bawah....pasni nak try lah....
ReplyDeleteKepada yang malas nak buat boleh la order kt blog saya ye...http://mysambaldelight.blogspot.com..
ReplyDeleteOps tp bkn sy buat...mak kt phg yg buat...
hehehe the ever sambal dlm hati ok..mkn dengan nasik panas pon jadi masa dulu duk asrama tak sampai satu hari pon boleh mkn macam tu jer..mkn dengan roti pun sedap....memang sambal nostalgia hehehe
ReplyDeletemmg sedap sambal nie..nyum nyummm. mohon share resepi ye.. =)
ReplyDeletesdp....nk cube la
ReplyDeleteMak saya citer, ni resepi asli org Raub, masa masak belimbing boh garam, air belimbing tu boleh wat cicah ikan bakar, resepi org Raub tak bubuh kicap, tapi seni masakan subjektif dan fleksibel. mana yang sedap itu yang kita bedal hehe..
ReplyDeletetak hangus ke rebus lama2? takde air pulak tu....
ReplyDeletesaya baru je merasa sekali masa majlis tuning kat rumah jiran ...memang sedap.....katanya memang resepi orang Pahang ye....saya nak cuba juga la.....nak kena cari belimbing buluh dan ikan bilis la lepas ni....thanx ye konsi resepi
ReplyDeleteAs'salam Pn Madiha...persoalan saya, kalau saya rebuskan dlm periuk tanah seperti clay pot atau corningware, boleh & selamat x? Minta izin utk salin resepi ye...Dh lama teringin nk buat tpi xtau cara2nya... Alhamdullilah, dh jumpa...Terima ksh
ReplyDeleteSaya pernah beli..ngan kawan...taruk dlm peti...taksempat makan...anak dah buang..ingat apa...takde rezeki...
ReplyDeleteMmg sedak ngat wey Sambey belimbing ni.lma doh tok mkn.tringat msa kecek dlu koi tlg aboh masok belimbing dlm tin minyok.betaun tahan.
ReplyDeleteOhhh senang jer buatnya.....boleh cuba nanti...
ReplyDeleteSaya dah Cuba, sedap sngt tq. Saya share resepi ni dlm group. Smg pahala brpnjangan .. t.k
ReplyDeletekelihatannya sangat enak , jadi pengen nyoba !!
ReplyDeleteRebus belimbing buluh guna slow cooker boleh gak. Masukkan air separas belimbing, tejan suis dan terus gi tido. Pagi esok gi check slow cooker,,,belimbing hitam termasak dgn sempurba
ReplyDeleteSalam.... X hitam ke slow cookernya..
DeleteMcm mne ae nk bg sambal hitam nie thn lama...lau ltk kt luar kdg berkulat..syg sgt2..
ReplyDeletepandainyer akk buat
ReplyDeleteSaya rebus belimbing dlm rice cooker jer..tak risau hangus..pastikan sentiasa dlm mood cook sampailah airnya kering
ReplyDeleteSalam.. X hitam ke rice cooker.. Teringin nak cuba tp risau periuk hitam...
DeleteRosak x periuk
ReplyDeleteSambal ni sgt sedap..mmg sodap.....yummy...my fren dr pahang dia selalu bawa g office kalau dia ade balik kg la...mmg sedap....nak try la buat sendiri kot la boleh tp belimbing bulu tu je x tahu nak cari mne hahahaha....
ReplyDeleteSy dah rebus tanpa air tp bl belimbig kering dia jd wara coklat x jd warna hitam...kn tambah air tak lps air belimbing tu kering?
ReplyDeleteHai kak... Klu kirim kat sabah blh x, masalahnye.. Dulu sye duk pahang 16 thn x bljr pun buat, teringin sgt nak mkn...
ReplyDelete