Selamat petang semua....
Update lagi resepi sempoi & resepi ulangan... sayur yang digandingkan dengan Ayam Goreng Kunyit Rampai tempohari...
Sebelum tu nak ucapkan tahniah buat Mas@Duniaku yang telahpun selamat melahirkan cahaya mata ke tiganya... dapat baby boy.. Muhammad Adam namanya.. Tahniah ye Mas.. selamat berpantang..
Cendawan Tiram Tumis Air
Bahan2
500 gm cendawan tiram kelabu/putih ~ yg besar2 tu disiat2 kecil
1 biji tomato ~ belah 6
500 gm cendawan tiram kelabu/putih ~ yg besar2 tu disiat2 kecil
1 biji tomato ~ belah 6
½ kiub bilis
garam & perasa
sedikit renjisan lada sulah
sedikit minyak untuk menumis
Air untuk kuah (tak perlu banyak kerana cendawan akan keluarkan airnya sendiri)
Bahan ditumbuk halus
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Cara Memasak
1. Cendawan dicuci bersih & perah air yg menyerap.
2. Panaskan minyak lalu tumiskan bawang yg ditumbuk. Masukkan air, kiub bilis & biarkan mendidih.
3. Masukkan cendawan dan biar mendidih. Perasakan dengan garam, serbuk perasa & lada sulah secukupnya. Sebelum padamkan api masukkan tomato, kacau2 kejap bolehlah tutupkan api. Siap utk dihidangkan.
garam & perasa
sedikit renjisan lada sulah
sedikit minyak untuk menumis
Air untuk kuah (tak perlu banyak kerana cendawan akan keluarkan airnya sendiri)
Bahan ditumbuk halus
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Cara Memasak
1. Cendawan dicuci bersih & perah air yg menyerap.
2. Panaskan minyak lalu tumiskan bawang yg ditumbuk. Masukkan air, kiub bilis & biarkan mendidih.
3. Masukkan cendawan dan biar mendidih. Perasakan dengan garam, serbuk perasa & lada sulah secukupnya. Sebelum padamkan api masukkan tomato, kacau2 kejap bolehlah tutupkan api. Siap utk dihidangkan.
Jumpa lagi..
Salam Madihaa...
ReplyDeletesedap betul tumis cendawan nie.. kalau lah dpt ku hirup2...hehehe
simple, tak pernah terpikir pulak.
ReplyDeletekene buat ni..since anak suka makan sup sayur
Cendawannnnnn!!!! Mmg peberet lieya ni kak.... Masak style akak pun sedap, buat goreng tepung pun sedap.... Aduuuuhhh meleleh...
ReplyDeleteSalam Kak Madiha cayanggggg... inilah lauk fav anak bujang sha yang no 1 tu.. buat lauk air macam ni.. bertambah makannya..:))
ReplyDeletesalam Madiha,sedapnya tumis air gitu mesti manis ni cendawan ni fav akak ni tapi jarang buat sbb bos tak suka cendawan biasa lah bos akak kuat pantang heee bini nya je pantang tengok mesti nak kebas je..
ReplyDeleteSalam Ratna.masa kat Msia mmg tak miss cendawan tiram...masak sup..goreng tpg sedappp tp kat Cairo ni tak da...
ReplyDeletere; sy mmg letak link Rasa on line itu yg perasan resepi Ratna ada kat situ...
sedapnya tgk cendawan akak ni..lama tak mkn cendawan..kalau dpt mkn meratah gitu jer pun sedap:)
ReplyDeleteakak sedapp nie
ReplyDeletesaya dah lama x masak
tapi selalu saya buat goreng ! .. ;)
Klu letak daun kunyit bertambah sedap~~ :)
ReplyDeletemudah dan sedap..tq
ReplyDeleteTengok sup cendawan di blog Madiha, teringin pula nak buat sup cendawan. Nampak sedap, lebih-lebih lagi dimakan bersama nasi panas. Slurrp...
ReplyDelete