Terima kasih kepada yang sudi follow....

Wednesday, May 23, 2012

Ayam Goreng Kunyit Rampai

 Assalamualaikum......

Pejam celik pejam celik dah pun masuk bulan Rejab kan... kejap je masa berlalu... nanti tup tup.. berjumpa semula dengan bulan Ramadhan jika dipanjangkan umur.. Maaf kengkawan sekalian... kemalasan semakin menjadi2 nak update blog ni.... tapi paksa2 jugak supaya blog ni tak bersawang.. lagi pulak.. masih ada lagi beberapa gambar masak2 yang sempoi2 belum update.  Bab resepi yang hebat2 tu memang takdelah buat masa sekarang ni ye... tunggu mood okay sikit barulah boleh start eksperimen kembali.. hehehh...

Layan menu simple ni je yer.. jadilah dari tak berupdate langsung kan... anak2 & suami suka lauk cenggini... I pun suka lauk2 2 in 1 ni... senang keje mokcik.. hehehe... tp actually ada sayur gak yang digandingkan ngan lauk ayam ni iaitu sayur tumis cendawan... yg tu esok lusa la update.. kikikikiii....


Ayam Goreng Kunyit Rampai
 Resepi : MaDiHaA aka Ratna

Bahan2
1/2 ekor ayam - dibersihkan & potong kecil
8 urat kacang panjang - potong pendek 2 inci
1 biji capsicum saiz kecil ` potong memanjang atau ikut suka masing2 (sayuran boleh je tukar dgn sayuran kegemaran masing2)
garam & serbuk kunyit secukupnya
minyak masak secukupnya

Bahan hiris/mayang
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
beberapa biji cili padi (non stock plak masa masak ni)


Cara menyediakan
1. Ayam yang dah dibersih & di tos digaul garam kunyit. Panaskan minyak anggaran 1 cawan lalu masukkan ayam tadi & goreng hingga ayam masak. Sentiasa balik2kan ayam supaya masak rata. Tak perlu garing sangat... sekadar masak je.
2. Bila ayam dah masak.. angkat ayam & ketepikan dulu.  Kurangkan minyak dalam kuali (jika perlu) & terus masukkan bahan2 hiris & tumis hingga layu. Masukkan kacang & capsicum & gaul rata.  Masukkan sikit serbuk kunyit & perasakan dengan garam secukupnya. Tambah sikit air jika terlalu kering.  Akhir sekali masukkan ayam & gaul rata.
3. Bila dah secukup rasa.. tolak ayam & sayur tadi ketepi kuali supaya minyak tos sedikit. Kemudian bolehlah kaup ke dalam pinggan hidangan & bolehlah dihidangkan.


Selamat mencuba!

9 comments:

Asyifa Mustaffa said...

Salam K.Madiha,
lauk yg simpel kan, tp kalau makn dgn nasi panas nie...mmg x hengat !....

Lya Colours said...

aduh ai ni memamg sedap ni. lapar lah pulak

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Madihaa...

Best jgk walau pun simple lauk begini..
kalau mkn ngan bubur pun sedap :P

Chah said...

Yg simple dimple cm ni lerrr buat periuk nasi kena kikis smpai ke dasar...hegeee

mama sara nur said...

assalam
lauk sy ni kak he he makan dgn nasi panas sedappp

Qasey Honey said...

aduhhh sedapnye kak...kecur mlihatnye...lauk fav ni...sedap mkn dgn nsi panas...

Ilhamkreatif said...

Salam madiha...lapar la pulak nengok..makan ngan nasi panas...adoiiaii sedap ni.

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Madiha.. sedapyaa.......

wati said...

salam...simple tp sedap tuh...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com