Monday, June 11, 2012

Asam Rebus Ikan Kembung

Assalamualaikum..

Selamat bersua kembali!  Tuan rumah dah kembali bekerja seperti biasa hari ni.  Anak2 pun dah memulakan sessi persekolahan macam biasa.  Alhamdulillah semuanya berjalan lancar.
 
Terima kasih semua yang sudi singgah & sudi tinggalkan komen selama tuan rumah pulang ke kampong. Tak lupa terima kasih juga pada semua follower yang kian bertambah walaupun blog ini sekadar blog masakan yang biasa2 saja. Tiada yang luar biasa melainkan yg biasa2 jer.. hehe...

Hari ni pun pos entry masakan mudah jer.  Kalau dah tak tau nak masak apa atau dah jemu dengan masakan yg 'heavy & sarat'.... biasanya aku masak je asam rebus macam ni.. Buat pedas2 sikit... selain ada ikan goreng.. wajib ada ulam & sambal belacan... dah cukup menyelerakan.  Alhamdulillah..

Resepi ulangan aje ni....


ASAM REBUS IKAN KEMBUNG
Resepi : MaDiHaA aka Ratna
 
Bahan2
2 ekor ikan kembong (hok besor) ~ bersihkan & potong 2 jika suka
3 - 4 keping asam gelugur (sukahati nak boh byk mana.. ikut masam yg anda suka)
1 kuntum bunga kantan atau 1 helai kecil daun kunyit (optional.. kali ni takde stok jadi tak bubuh pun)
air secukupnya (ku bubuh dlm 3 cawan jer)
bendi atau terung (suka hati nak masukkan sayur apa)
garam, serbuk perasa & sikit gula dlm setengah sudu kecik jer

Bahan2 Kisar
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
25 biji cili padi (ikut suka ler nak pedas macamana )
1 biji cili merah
1 cm kunyit hidup

Cara Memasak (senang banget.. campak2 jekk)
1. Jerang air dan masukkan semua bahan2 kecuali sayur pilihan anda.
2. Bila ikan dah setengah masak baru masukkan sayur dan sesuaikanlah rasanya. Dah siap!! 

Selamat mencuba!

15 comments:

  1. salam kak Ratna...hmmm... sedapnye makan lauk kampung macam ni kak...

    ReplyDelete
  2. salam...mudah jer..rasa mcm nak try masak jer

    ReplyDelete
  3. Saya pun suka menu yg rebus rebus macam ni. Lagi laju tambah nasi...

    ReplyDelete
  4. sedapnya ni kak. makan dengan sambal belacan, fuhhh. dah la puasa ni. huhu

    ReplyDelete
  5. hmm.. petang2 ni memang dah bunyi perot ni.. sedap dapat semangkuk lauk ni.. hehe..

    ReplyDelete
  6. sedapnyer kakk... kita suka lauk2 cenggini geng ngan sedara2nya tuh.. tak cukup sepinggan dbuatnyer... hehe

    ReplyDelete
  7. fuhh.. kak madihaa.. kalau dpt sambal belacan nih mmg bertambah2 nasik!

    ReplyDelete
  8. sedapnya...nasi,kicap,sambal blacan,kuah banjir= tambah 3X hahahah

    ReplyDelete
  9. Madiha sayangggg..... sesungguhnya ikan kembung memang sedap! lagilah kalau masak asam rebus, isinya masih kekal enak segar!

    ReplyDelete
  10. Ambo suka asam rebus ikan kembung...kalau ada cili api picit kat kuah dia..memang fuhhhh meletop..

    ReplyDelete
  11. As'kum Kak Ratna.. inilah yang tersedap! paling sha suka lauk macamni.. sempoi dan menyelerakan.. slurpp

    ReplyDelete
  12. Salam kak.. Mak suka masak suka la gulai mcm ni.. Ita x pernah buat lagi

    ReplyDelete
  13. fuh...ni la lauk sempoi tapi paling sedap!! ade plak sambal belacan...cukup dah ngadap nasi panas2 kak...berhirup2 kuah dibuatnyer!

    ReplyDelete
  14. Menu nyaman tekak ni kak, lauk2 masak macam ni, memang tak jemu tau...segerrrr je bila dihirup2 kuahnye yg jernih tu..

    ReplyDelete