Assalamualaikum...
Salam Jumaat buat semua...
Hari ni takmau bebel panjang2.. ada lagi sikit tugasan yang perlu disiapkan.. jadi kita ringkaskan ajelah entry hari ni ye... Terus dengan tujuan asal untuk berkongsi resepi Bingka Crackers yang sedap ni.
Bukan main lama simpan resepi ambil dari blog Kak Ummi Zaihadi tapi baru kali ni dapat dicuba. Sampai Kak Ummi dah 2 kali buat (sebab sedap sangatlah tu kot.. hehe) barulah aku mencuba.. Terima kasih Kak Ummi & terima kasih penyumbang resepi yang asal Kh267tm@MyR.. mohon dikongsi resepi kat blog ini pula ye.. ada edit2 sikit ikut apa yang MaDiHaA buat tempohari...
Bingka Crackers
Resepi: Kh267tm @ MyR
Sumber : Jun-Yummylicious, Kak Ummi Zaihadi, MaDiHaA
Resepi: Kh267tm @ MyR
Sumber : Jun-Yummylicious, Kak Ummi Zaihadi, MaDiHaA
Bahan:-
- 6 biji telur
- 450 gram gula (akak letak 410 gram je, guna gula castor) MaDiHaA letak 400 gm gula pasir)
- 170 gram tepung gandum
- 2 sudu teh pandan paste (yang ni MaDiHaA tak letak tapi ganti dgn jus daun pandan spt sukatan di bawah)
- 285 gram tepung cream crackers (kisar biskut cream cracker)
- 1420 ml santan (MaDiHaA guna 800 ml santan pekat + 420ml air + 200 ml jus daun pandan)
- 2 sudu besar minyak sapi
- 1 sudu teh garam
- bijan (Jun tambah)
Cara-Cara:-
1. Kacau gula n telur hingga gula
larut. masukkan tepung gandum, gaul sebati.
2. Masukkan santan sedikit-sedikit
dan kacau hingga santan habis. Tapis. (MaDiHaA tak tapis)
3. Masukkan tepung biskut cracker,
kacau sebati.
4. Masukkan garam, minyak sapi dan
pes pandan. gaul sebati. (Step terakhir MaDiHaA masukkan batter ke dalam blender (sebahagian demi sebahagian) & kisar hingga batter halus & sebati.. cara ni dapat menghaluskan batter sekiranya ada biskut yg kurang hancur atau tepong2 yang bergentel)
5. Masukkan ke dalam loyang yg
bergris, masak sekejap atas dapur hingga pekat sikit (jun skip yg ni) - jun
tabur bijan..(kebetulan bijan biasa habis..yg ade bijan hitam, bantai
ajelah..tp cun plak eh? hihi..) - akak pun x masak, terus jek tuang dlm loyang
bergris yang dipanaskan dulu selama 3 minit gitu... (MaDiHaA panaskan acuan bingka pecah 8 atas dapur sekejap bersama2 sedikit butter. Kemudian tuang batter & masak sekejap dengan api kecil hingga nampak kuih bahagian keliling (tepi) acuan nampak berubah warna lepas tu baru tabur bijan & masukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dulu.. hasilnya.. bahagian bawah bingka pun cantik garing.. cara ni mungkin sesuai untuk acuan bingka pecah lapan je kot...)
6. Masukkan ke dalam oven n bakar
hingga masak pada 160'c selama 1- 1 1/2 jam, keluarkan dan biar sejuk baru
potong. (masa membakar bergantung saiz loyang yang digunakan)
Selamat mencuba!
Salam kak Madiha,
ReplyDeletekuih nie mmg sedap kan...sy pun dah try dah...:)
nmpak cam rangup je kerak2 dia tu...
ReplyDeletekak madihaa.. kerak2 dia mmg terbaik!! ^^ tun peminat bingka, lg2 yg ada kerak byk.
ReplyDeletekita suka bingka, sama macam Tun, suka bab kerak tu, hihi
ReplyDeletesedpye
ReplyDeleteSedap. Kita pun dah buat
ReplyDeletebahagian atas yang tak tahan tengok..itu yang sedap..
ReplyDeleteDah pernah buat...sedap.
ReplyDeletemanis tak kak kuih ni..sbb en garpil x suka yg manis
ReplyDeletesama le mcm abg akak kan..heheheh
tp rasanya dia mesti suka sbb dia mmg suka biskut crackers tu..
re: kak...utk kek gula hangus tu kite guna loyang 8 inc
elok guna loyang petak ye kak..nti senang nk potong..n potong lawan garisan...
wahh kakk .. mantopss nyee
ReplyDeletesure sedap dan manis nie kan ka ;)
tapi saya suke aje .. kalau leh kurangkan gula kan ..
terbaik lah kak ! .. ;)
suka sgt bingka crackers niii..sedapp..xtahan tgk kerak tuu..yg tu paling sukaa ^_^
ReplyDeleteAssalam Ratna cayang...waaahh nampak rekah2 bingka tu lg syiioookk laaa...menjanjikan kesedapan pastinya kan..! Issh terasa2 nak makan bingka la pulak Ratna oii...ntah bila la nak buat semula... ^__^
ReplyDeleteramai dh yg buat kuih ni...bila la nk msuk dpur kmaz plak...mewah dgn kerakkk tuuu..sdppp...popia nestum tu memang cpat je Ma...sbb main gunting je...pastu lerai2kan je dlm tware..tkpe dia xkan melekat bila dh digreng...kmaz asik mkn popia tu je skrang ni...hehee..
ReplyDeletememang ramai dah yg buat kuih bingka kraker ni...dan semuanya cakap sedap..nak try jugak..
ReplyDeleteSalam Kak Ratna...selalu mkn bingka ni time puasa..tak lama lg nak posa boleh la cuba utk berbuka..ramai dah yg buat mieza nampak pasti sedap banget kan..mieza je yg belum cuba...
ReplyDeleteAssallamualaikum kak Ratna..
ReplyDeleteKak, nak yg bahagian tepi2 jer boleh.. Hehehe..suka yg garing2 berkerak tu..
suka bingka.. suka tang yg garing2 kat tepi tu..
ReplyDeleteWah menggoda...rasa mengidam sangatlah pula nak makan bingka ni.
ReplyDeletesalam sukses gan, bagi2 motivasi .,
ReplyDeleteHargailah hari kemarin,mimpikanlah hari esok, tetapi hiduplah untuk hari ini.,
ditunggu kunjungan baliknya gan .,.
lama dah intai bingka cracker ni kat dapur kak Ummie...kalo ganti cheese cracker Ritz tu ok ke kak Ratna? dengan santan lagi kan...biskut cracker 4 segi macam kat msia tu takde kat sini.
ReplyDeleteSalam Ratna.bingak cracker nipun dah lama berkenan tp belum sempat nak buat...suka bgh atas yg garing tu.
ReplyDeletedah seminggu Ratna tak update blog...harap sihat dan semuanya baik2 belaka...