Terima kasih kepada yang sudi follow....

Friday, June 29, 2012

Bingka Crackers


Assalamualaikum...

Salam Jumaat buat semua...


Hari ni takmau bebel panjang2.. ada lagi sikit tugasan yang perlu disiapkan.. jadi kita ringkaskan ajelah entry hari ni ye... Terus dengan tujuan asal untuk berkongsi resepi Bingka Crackers yang sedap ni.


Bukan main lama simpan resepi ambil dari blog Kak Ummi Zaihadi tapi baru kali ni dapat dicuba.  Sampai Kak Ummi dah 2 kali buat (sebab sedap sangatlah tu kot.. hehe) barulah aku mencuba.. Terima kasih Kak Ummi & terima kasih penyumbang resepi yang asal Kh267tm@MyR.. mohon dikongsi resepi kat blog ini pula ye.. ada edit2 sikit ikut apa yang MaDiHaA buat tempohari...


Bingka Crackers
Resepi: Kh267tm @ MyR
Sumber : Jun-Yummylicious, Kak Ummi Zaihadi, MaDiHaA
 
 Bahan:-
  • 6 biji telur
  • 450 gram gula (akak letak 410 gram je, guna gula castor) MaDiHaA letak 400 gm gula pasir)
  • 170 gram tepung gandum
  • 2 sudu teh pandan paste (yang ni MaDiHaA tak letak tapi ganti dgn jus daun pandan spt sukatan di bawah)
  • 285 gram tepung cream crackers (kisar biskut cream cracker)
  • 1420 ml santan (MaDiHaA guna 800 ml santan pekat + 420ml air + 200 ml jus daun pandan)
  • 2 sudu besar minyak sapi
  • 1 sudu teh garam
  • bijan (Jun tambah)
Cara-Cara:-
1.   Kacau gula n telur hingga gula larut. masukkan tepung gandum, gaul sebati.
2.  Masukkan santan sedikit-sedikit dan kacau hingga santan habis.  Tapis. (MaDiHaA tak tapis)
3.   Masukkan tepung biskut cracker, kacau sebati.
4.   Masukkan garam, minyak sapi dan pes pandan. gaul sebati. (Step terakhir MaDiHaA masukkan batter ke dalam blender (sebahagian demi sebahagian) & kisar hingga batter halus & sebati.. cara ni dapat menghaluskan batter sekiranya ada biskut yg kurang hancur atau tepong2 yang bergentel)
5.  Masukkan ke dalam loyang yg bergris, masak sekejap atas dapur hingga pekat sikit (jun skip yg ni) - jun tabur bijan..(kebetulan bijan biasa habis..yg ade bijan hitam, bantai ajelah..tp cun plak eh? hihi..) - akak pun x masak, terus jek tuang dlm loyang bergris yang dipanaskan dulu selama 3 minit gitu... (MaDiHaA panaskan acuan bingka pecah 8 atas dapur sekejap bersama2 sedikit butter. Kemudian tuang batter & masak sekejap dengan api kecil hingga nampak kuih bahagian keliling (tepi) acuan nampak berubah warna lepas tu baru tabur bijan & masukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dulu.. hasilnya.. bahagian bawah bingka pun cantik garing.. cara ni mungkin sesuai untuk acuan bingka pecah lapan je kot...)
6.  Masukkan ke dalam oven n bakar hingga masak pada 160'c selama 1- 1 1/2 jam, keluarkan dan biar sejuk baru potong. (masa membakar bergantung saiz loyang yang digunakan)


Selamat mencuba!

21 comments:

Asyifa Mustaffa said...

Salam kak Madiha,

kuih nie mmg sedap kan...sy pun dah try dah...:)

faa.rosli said...

nmpak cam rangup je kerak2 dia tu...

tun_telani said...

kak madihaa.. kerak2 dia mmg terbaik!! ^^ tun peminat bingka, lg2 yg ada kerak byk.

Sari Yusa Ibrahim said...

kita suka bingka, sama macam Tun, suka bab kerak tu, hihi

Saya Disini said...

sedpye

Azie said...

Sedap. Kita pun dah buat

Qhaifa Nur said...

bahagian atas yang tak tahan tengok..itu yang sedap..

Norzie hany said...

Dah pernah buat...sedap.

Cida de' Nuanza said...

manis tak kak kuih ni..sbb en garpil x suka yg manis
sama le mcm abg akak kan..heheheh
tp rasanya dia mesti suka sbb dia mmg suka biskut crackers tu..

re: kak...utk kek gula hangus tu kite guna loyang 8 inc
elok guna loyang petak ye kak..nti senang nk potong..n potong lawan garisan...

ieda said...

wahh kakk .. mantopss nyee
sure sedap dan manis nie kan ka ;)

tapi saya suke aje .. kalau leh kurangkan gula kan ..
terbaik lah kak ! .. ;)

Yana Shaiful said...

suka sgt bingka crackers niii..sedapp..xtahan tgk kerak tuu..yg tu paling sukaa ^_^

Ummi said...

Assalam Ratna cayang...waaahh nampak rekah2 bingka tu lg syiioookk laaa...menjanjikan kesedapan pastinya kan..! Issh terasa2 nak makan bingka la pulak Ratna oii...ntah bila la nak buat semula... ^__^

maz said...

ramai dh yg buat kuih ni...bila la nk msuk dpur kmaz plak...mewah dgn kerakkk tuuu..sdppp...popia nestum tu memang cpat je Ma...sbb main gunting je...pastu lerai2kan je dlm tware..tkpe dia xkan melekat bila dh digreng...kmaz asik mkn popia tu je skrang ni...hehee..

rahel said...

memang ramai dah yg buat kuih bingka kraker ni...dan semuanya cakap sedap..nak try jugak..

Mieza said...

Salam Kak Ratna...selalu mkn bingka ni time puasa..tak lama lg nak posa boleh la cuba utk berbuka..ramai dah yg buat mieza nampak pasti sedap banget kan..mieza je yg belum cuba...

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Ratna..

Kak, nak yg bahagian tepi2 jer boleh.. Hehehe..suka yg garing2 berkerak tu..

m.u.l.a.n said...

suka bingka.. suka tang yg garing2 kat tepi tu..

Malay-Kadazan girl said...

Wah menggoda...rasa mengidam sangatlah pula nak makan bingka ni.

Leadership Developmant Training said...

salam sukses gan, bagi2 motivasi .,
Hargailah hari kemarin,mimpikanlah hari esok, tetapi hiduplah untuk hari ini.,
ditunggu kunjungan baliknya gan .,.

FnF Simple Life said...

lama dah intai bingka cracker ni kat dapur kak Ummie...kalo ganti cheese cracker Ritz tu ok ke kak Ratna? dengan santan lagi kan...biskut cracker 4 segi macam kat msia tu takde kat sini.

Mamasya said...

Salam Ratna.bingak cracker nipun dah lama berkenan tp belum sempat nak buat...suka bgh atas yg garing tu.
dah seminggu Ratna tak update blog...harap sihat dan semuanya baik2 belaka...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com