Assalamualaikum....
Dah bersarapan semua? Atau masih ada yang sedang berpuasa ganti? Harap dapat menghabiskan puasa ganti anda sebelum tibanya Ramadhan nanti ye.. MaDiHaA tahun ini tidak 'berhutang'... hehe... lega sebab tak perlu ganti puasa... Bagi yang tidak berpuasa tentu waktu2 macam ni dah sudah bersarapan kan? Kalau ada yang belum jom sarapan dengan Muffin Blueberry yang sedap ni... Peminat2 muffin tentu suka....
Resepi asalnya MaDiHaA jumpa di Fotopages MamaFaMi beberapa tahun lalu.. & mama pula katanya ambil dari BlueKey Self-Raising Flour phamplet & pernah dulu MaDiHaA pos ke Fotopages Ku beberapa tahun yang lalu... owhh.. tahun 2007.. dah 5 tahun rupanya.. hehe.. Thanks mama share resepi ni dengan kami... mintak izin sekali lagi letak resepi di blog pula...
Muffin Bluberry
Resepi : BlueKey Self-Raising Flour phamplet
Bahan-bahan :
300g tepung naik sendiri
150 g (2/3 cawan) gula kaster (MaDiHAa guna 140 g)
15g (2 sudu besar) susu tepung
120g (1/2 cawan) mentega/majerin (MaDiHaA campur kedua2nya)
30g (5 sudu besar) madu – MaDiHa Kurangkan
jd 2 sudu besar sahaja
90g (2) telur
165g (3/4 cawan) air
3g (1/2 sudu kecil) esen vanilla
* Mama tambahkan sedikit blueberry emulco –
MaDiHaA tak bubuh
90g Blueberry filling atau secukupnya
Kaedah penyediaan :
1. Panaskan ketuhar kepada 180 C (350 F)
2. Pukul gula, susu tepung, mentega/majerin
dan madu hingga kembang.
3. Masukkan telur satu persatu.
4. Ayakkan tepung naik sendiri ke dalam
adunan, silih berganti dengan air.
5. Sudukan satu sudu besar bancuhan ke
dalam mangkuk muffin. Letakkan sedikit filling di tengah dan tutupkan dengan
satu sudu besar adunan. Bancuhan haruslah separuh dari mangkuk muffin tersebut. (MaDiHaA letak 2/3 ketinggian muffin cup kemudian paipkan sedikit blueberry filling di atasnya)
6. Bakar selama 20 hingga 25 minit atau
sehingga masak.
Selamat mencuba!
apabila tengok resepi kak madiha ni baru kite perasan,blueberry filling di rumah ni macam dah setengah tahun lebih tak habis2 lagi...boormark dulu la resepi..
ReplyDeletewaaaaa....blueberry filing yang kat atas muffin tu sangat cekci....memang nak cuba buat nih...
ReplyDeletesalam k madihaa...sedapnye muffinn...pos la ke pd seketui./.hheheehe
ReplyDeletengendap jap kat sini... jgn bgtau bos kita tau kak.. diam diam... kekekekeke.... nak muffin seketui! nmpk sodappppp.. masuk list lah!
ReplyDeletedpt jilat blueberry tu sedap...huhu
ReplyDeleteperggghhh, ni kompem mak budak pun suka ni, dgn rasa masam manis blueberry filling tu....fuhhhh
ReplyDeletemadiha, mintak seketui..
ReplyDeletehajat belum kesampaian nak mufin memafin nih......
ReplyDeletesedapnya.......
waaaa!!!! memang nampak mengiurkan nih...gerenti sedap!!!!
ReplyDeleteg br bancuh tongkat ali ginseng ni..makan dgn muffin pun sodapp ni kak...adesss
ReplyDeleteSalaam Ratna... mama pun dah lupa ma pernah buat. Hehehe... Cuaca dingin cam ni, kalau dapat 2 ketul ni, pas tu bancuh nescafe... habis makan dan minum... belayar terus... ahahahaha
ReplyDeleteAssalam ratna,
ReplyDeletememang nampak sedap muffin ni ada filling dia tu ah..
akak kalau tak silap dulu ada buat blueberry mufin tapi recipe lain lah..itu gunakan fresh blueberry ..yang ratna punya ni pun nampak sedap sangat..
akk sedapnya..x pernah buat lg mufin camne..ank2 mesti suka nie:)
ReplyDelete